reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2024

Hej, dziewczyny stanęłam przed dylematem jaki rozmiar ubranek kupować na początek. Macie jakieś doświadczenie od znajomych albo wcześniejszych dzieci ? Rodzimy latem i sama nie wiem czy body z długim czy krótkim rękawem, ile sztuk itp 😄

reklama
Hej, dziewczyny stanęłam przed dylematem jaki rozmiar ubranek kupować na początek. Macie jakieś doświadczenie od znajomych albo wcześniejszych dzieci ? Rodzimy latem i sama nie wiem czy body z długim czy krótkim rękawem, ile sztuk itp 😄
8-10 sztuk z długim i krótkim z każdego rodzaju na początek wystarczy. Potem będziesz dokupować w miarę rośnięcia. Ja mam 8-10 sztuk z rozmiarów 56 i 62.

Przy pierwszej córce 56 u nas było na 2 tygodnie i podejrzewam, że teraz też tak będzie, więc ja skupiłam się już bardziej na 62 i też więcej ubranek kupiłam wlasnie w tym rozmiarze. Tylko to jest bardzo indywidualna kwestia, bo może Twoj dzidziuś urodzi się mniejszy i np 56 posłuży Ci dłużej lub nawet przyda się rozmiar 50 ☺️ Myślę, że przydadzą się każde bodziaki i te z krótkim, i te z długim rękawkiem. Zawsze można podwinąć. Co do sztuk, to tu nie poradzę za bardzo, bo ja w sumie nie ustaliłam sobie jakiegoś limitu. Wiadomo, że nie kupuje tego nie wiadomo ile, ale też wolę mieć jakiś tam zapas. Pierwsza córka mocno nam ulewała, więc na dzień czasem i po 2-3 bodziaki szły 😞

A ja powiem że po prostu dużo. Wiem że to wydatek na krótki czas ale np. Poród może się zakończyć cesarką i wtedy zależy jak ktoś dochodzi do siebie.... ja 3 tygodnie nie mogłam się sprawnie poruszać (chodzić) a pranie było ostatnią rzeczą o której myślałam. Jeszcze kwestia czy ma Ci ktoś pomóc typu mama w pierwszych tygodniach wtedy ktoś może ogarniać tw przyziemne sprawy ;-)

Hej dziewczyny! Mój chłopak też urodzi się w czerwcu :D i miałam ten sam dylemat odnośnie rozmiaru ubranek (pierwsze dziecko), ale gdzieś przeczytałam, że z zakupami warto poczekać do trzeciego usg, żeby poznać długość malucha:) a radę o ilości sztuk, czyli dużo;), biorę do serca. Mam do Was pytanie, czy któraś z was planuje podróż samolotem albo ma doświadczenia w locie w 30.tyg? Chcemy lecieć na święta do rodziny i czytam, że w ryanairze potrzebuję zaświadczenia od lekarza o braku przeciwskazań i zaczynam się stresować... wizytę u mojej położnej mam dopiero w przyszłym tyg.

Hej dziewczyny! Mój chłopak też urodzi się w czerwcu :D i miałam ten sam dylemat odnośnie rozmiaru ubranek (pierwsze dziecko), ale gdzieś przeczytałam, że z zakupami warto poczekać do trzeciego usg, żeby poznać długość malucha:) a radę o ilości sztuk, czyli dużo;), biorę do serca. Mam do Was pytanie, czy któraś z was planuje podróż samolotem albo ma doświadczenia w locie w 30.tyg? Chcemy lecieć na święta do rodziny i czytam, że w ryanairze potrzebuję zaświadczenia od lekarza o braku przeciwskazań i zaczynam się stresować... wizytę u mojej położnej mam dopiero w przyszłym tyg.
My lecimy 27-28 tc :) Co do zaświadczenia od lekarza to zależy od linii lotniczych, musisz dowiedzieć się bezpośrednio w liniach.

My lecimy 27-28 tc :) Co do zaświadczenia od lekarza to zależy od linii lotniczych, musisz dowiedzieć się bezpośrednio w liniach.
A będziesz lecieć w pończochach uciskowych? Przy okazji poprzednich lotów położna mi je polecała, ale w końcu nie kupowałam. Teraz się zastanawiam, może zwiększają komfort?

Hej dziewczyny ! U mnie 24tc, długo nie chciałam uczestniczyć w żadnych rozmowach ciążowych bo mam za sobą pozamaciczna. Będzie chłopak a termin na 30.06, może ktoś podobnie ? 😁

reklama
Hej dziewczyny ! U mnie 24tc, długo nie chciałam uczestniczyć w żadnych rozmowach ciążowych bo mam za sobą pozamaciczna. Będzie chłopak a termin na 30.06, może ktoś podobnie ? 😁
Cześć :) Witamy w gronie czerwcowych ciężarówek 😅 ja co prawda termin na 28 maja ale jak syn będzie uparty jak córka to będzie czerwcowym maluchem :)
Jak samopoczucie ? Ile maluszek waży w tym tygodniu ?

Do góry