reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Odpowiedz w temacie

Sama wit A jest potrzebna w ciązy. jest nawet w skladzie suplementów dla ciężarnych. Sęk jednak w tym, że ta witamina odkłada sie w organiźmie i jej nadmiar jest bardzo niebezpieczny. Unikać tranów ? Dobre źródło kwasów z rodziny omega -3 : DHA i EPA, w dodatku łatwo przswajalne. Można,a  nawet powinno się sporzywać, z tym, że nie codziennie, bo właśnie zawiera duzo wit A. Ale oprócz niej jest też źródłem niezbędnej do przyswajania wapnia wit D !

Co do alg - rzeczywiście to jest jeszcze lepsze źródło DHA i EPA ( omega 3 ). Z tego co ostatnio czytałam, tuńczyki i łososie są tak świetnym źródłem tych kwasów tłuszczowych nie dlatego, że je same syntetyzują, ale właśnie dlatego, że spożywają algi bogate w te kwasy. :)

Choć generalnie jak ktoś sie suplementuje w ciąży, to np. prenatal 2 ma dwuskładnikowa dawkę na dobę - tabletka z witaminami i tabletka z czystym DHA ( omega 3 ) .

Także co kto woli.

Wit E też się kumuluje i też może szkodzić.

trzeba uważać nie tylko na potrawy bogate w te witaminy, ale też na kosmetyki - multum kremów ma w swoim składzie wit E i A ( świetnie działają na skórę, a jesli ktoś nie jest w ciąży, to nie ma obaw )

Do góry