reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

reklama
Bo to nie tylko kwestia najedzenia ale też reagowania. Gdy wstanie postaraj się nic mu nie podać, albo co najwyżej wodę. Na początku będzie zły, ale po jakimś czasie (u małych dzieci szybko, max 2 doby) nie będzie się budził bo po co jak mu tylko wodę proponują :-)

Dziewczyny doradzcie mi coś bo chodzę padnięta ;-)
Maciek często wstaje w nocy... jestem przekonana, że nie jest głodny bo possie 5-10 min i wypluwa cyca :wściekła/y: Próbowałam go nie karmić tylko wyciszyć, ale włącza mu się syrena... właściwie to nie płacze tylko krzyczy :tak:
Dzisiaj dam mu na noc z butli bo chce być pewna, że rzeczywiście nie jest głodny... tylko no właśnie ile powinnam mu podać tak żeby się najadł? 180-200ml?

Aha, dodam jeszcze, że w dzień nie śpi dużo, więc to raczej nie jest związane z tym, że mu się nie chce spać bo po zjedzeniu/possaniu zasypia od razu... Smoka nie używa ;-)
Tomek podobnie się budzi:no:
I nie karmić też się go nie da:no:
Ja daję po kąpaniu butlę...wypija max 160ml..ale najczęściej tak około 130 ml mleka modyfikowanego.....ale i tak śpi max 4 h:no:
Jak dosypałam kleiku to spał 5 h

u nas pobudka w nocy co 2-3 h . nie podaje nic oprocz swojego mleka, bo maluch wymiotuje po modyfikowanym :-(
a boje sie sposobu z woda, bo malo przybiera.
Dziewczyny, mam tez pytanie:
czy macie dostep do jakiejs wiarygodnej listy produktow wzdymajacych, ktorych nalezy unikac karmiac piersia?
chodzi mi np o chleb zytni, gotowane jablka, ktore nie sa tak oczywiste jak kaupusta, cebula czy kalafior

u nas pobudka w nocy co 2-3 h . nie podaje nic oprocz swojego mleka, bo maluch wymiotuje po modyfikowanym :-(
a boje sie sposobu z woda, bo malo przybiera.
Dziewczyny, mam tez pytanie:
czy macie dostep do jakiejs wiarygodnej listy produktow wzdymajacych, ktorych nalezy unikac karmiac piersia?
chodzi mi np o chleb zytni, gotowane jablka, ktore nie sa tak oczywiste jak kaupusta, cebula czy kalafior
Hmm. Czy żby problemy z brzuszkiem? Pytam bo u nas były problemy z brzuszkiem i kupką a przybieranie tez nie jakieś szałowe. Co się okazało? Za częste karmienie. Pierwsze mleko- te ktore leci na poczatku ma dużo cukru i wody, dopiero po kilku minutach ssania leci takie tłuste i tym się bobasek najada. Teraz karmimy się co 3 godzinki i gazy odchodzą pięknie:) Jeśli domaga sie w międzyczasie to daję jej wodę z butli a o planowanej godzinie cycuś. I wtedy ładnie soię przysysa na 10-15 minut a nie jak wcześniej na 5

masz rację, Laitway, byłyśmy w poradni laktacyjnej nawet. nie karmie czesciej niz co 2 h, ale pozwolili min. co 1,5 h.
jestem na baaardzo rygorystycznej diecie z powodu alergii pokarmowej coreczki i przez te diete nie mozna juz u niej zrobic badania IgE z krwi :-(
sprobuje przetrzymac marude co 3 h moze rzeczywiscie bedzie lepiej. dzieki za rade.

masz rację, Laitway, byłyśmy w poradni laktacyjnej nawet. nie karmie czesciej niz co 2 h, ale pozwolili min. co 1,5 h.
jestem na baaardzo rygorystycznej diecie z powodu alergii pokarmowej coreczki i przez te diete nie mozna juz u niej zrobic badania IgE z krwi :-(
sprobuje przetrzymac marude co 3 h moze rzeczywiscie bedzie lepiej. dzieki za rade.

Widzisz, zapomniałam napisać- mi pediatra kazała odciągać te pierwsze mleko i wylewać a dopiero po tym przystawiać małą- zeby wypiła to mleko tłustsze- tylko od razu mówię że jest ciężko bo jak odciągnę to pokarmu już trochę mniej a ona głodna- ciągnie a tu leci powoli więc się strasznie denerwuje przy tym...no i jeszcze jedno- pokarm nocny cały jest tłusty, tzn już nie trzeba odciągać przed podaniem. Trzymaj się dzielnie, trzymam kciuki za poprawę.

U nas Maciek też przesypiał całe nocki ale mu się odmieniło i teraz wstaje 2-3 razy w nocy ;-)

Dziewczyny, jaki wy macie 'plan' dnia? Jak wasze maluszki wstają po dziennej drzemce to je karmicie, czy raczej przed drzemką?
Bo ja karmię po przebudzeniu i mam troszkę problem z usypianiem Maćka w dzień (lulanie)... a właśnie przed chwilą nakarmiłam go przed drzemką, on się wyciszył, odłożyłam go do łóżeczka, żeby zamknąć okno a Maciek w tym czasie troszkę się pokręcił i zasnął bez wyciągania z łóżka :szok: Może to jest jakaś metoda na niego haha :-D

Mojej też się coś przestawiło. Wcześniej już się budziła raz. Potrafiła przespać 7-8 godzin nawet a dzisiaj co 3 godziny i w ogóle ostatnio max. to śpi 5 h z rzędu. Podobno w 4 m-cu wiele dzieci się tak przestawia.
A co do karmienia to ja karmię w zależności czy jest głod w narodzie ;-). Jak mysia jadła przed drzemką, to po obudzeniu nioem daję. A jak np. po spacerze się obudzi i dawno nie jadła, to wtedy zaraz idzie cyc.
Ale ogólnie to u nas też się często zdarza, że po jedzeniu mycha usypia, a tak to ciężko ją uśpić.

ANIA- walcz o mleczko, bo warto!

reklama
Gabrysia po poniedziałkowym ważeniu ma tylko 5800 więc jak się w nocy nie budzi to daję jej cyca na śpiocha.Budzi się bardzo różnie ale czasami tylko raz np.ok.3 Je i przed drzemka i po.Niestety zasypia tylko przy cycu .Najgorzej jest na spacerze.Czy karmicie na spacerze piersią? Ja już karmiłam ale niewygodnie jakoś tak ,bo przyzwyczajona jestem do poduszki do karmienia a bez tego mi trudno .

Do góry