reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Cześć dziewczyny,

Jestem w 37 tyg ciąży, obciążenie glukozą było okej i test hba1c też. Lekarz zalecił mi badanie poziomu cukru w domu glukometrem ze względu na wysoką wagę dziecka (3660 g) i niestety wyniki wychodzą mi ponad normę nadcczo 95 lub 111 po posiłku 141 lub 142 😟 czy którąś z Was była w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam ❤️

reklama
Cześć dziewczyny,

Jestem w 37 tyg ciąży, obciążenie glukozą było okej i test hba1c też. Lekarz zalecił mi badanie poziomu cukru w domu glukometrem ze względu na wysoką wagę dziecka (3660 g) i niestety wyniki wychodzą mi ponad normę nadcczo 95 lub 111 po posiłku 141 lub 142 😟 czy którąś z Was była w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam ❤️
Ile czasu po posiłku wychodzi ci 141?
Na czczo powinnaś mieć do 92. Ale glukometry potrafią też przekłamywać.
Jaki wynik na czczo miałaś z krwi?
Pod koniec ciąży często cukry już wariują i ciężko jest je utrzymać.
O której jesz kolację i co jesz na kolację?

Godzinę po posiłku wychodzi mi powyżej 140..
Na czczo wychodzi mi 95 i 111.
Kolację jem 20 lub 21

Godzinę po posiłku wychodzi mi powyżej 140..
Na czczo wychodzi mi 95 i 111.
Kolację jem 20 lub 21
Wynik godzinę po posiłku nie jest najgorszy.
Wynik na czczo jest słaby. Ale musisz też wziąć pod uwagę błąd glukometru. Jaki miałaś wynik z krwi? Masz możliwość zrobić sobie sama badanie glukozy z krwi w laboratorium na czczo? W miarę szybko po przebudzeniu? I najlepiej weź ze sobą glukometr, zrób sobie też badanie z palca w tym samym czasie i potem porównaj wyniki.
U mnie różnica z krwi w labo, a z palca była ponad 30 jednostek!
A co do kolacji to ważne jest też to co jesz na kolacje

Po posiłku jeszcze nie ma tragedii, postaraj się zjeść ostatni posiłek o 22 np jakaś kanapkę z ciemnego pieczywa z masłem i wędliną.
Im większa przerwa pomiędzy posiłkami tzn kolacja-sniadanie może podwyższać cukier.
Co do glukometru to potrafią nie raz zawyżać pomiar, raz wyszedł mi cukier 130 aż nie mogłam uwierzyć, więc zmierzyłam z drugiej ręki i wyszło 85 .
Z wagą dziecka też może być różnie, mnie straszyli że skoro mam cukrzycę ciążową to dziecko będzie duże, przed porodem oszacowali około 4 kg, urodził się 3100 kruszynka 🙂

Teraz normą jest chyba do 90. Ja taką dostałam od ginekologa i taką mam w tych oficjalnych materiałach książeczkach o cukrzycy ciążowej.
Po posiłku jeszcze nie ma tragedii, postaraj się zjeść ostatni posiłek o 22 np jakaś kanapkę z ciemnego pieczywa z masłem i wędliną.
Im większa przerwa pomiędzy posiłkami tzn kolacja-sniadanie może podwyższać cukier.
Co do glukometru to potrafią nie raz zawyżać pomiar, raz wyszedł mi cukier 130 aż nie mogłam uwierzyć, więc zmierzyłam z drugiej ręki i wyszło 85 .
Z wagą dziecka też może być różnie, mnie straszyli że skoro mam cukrzycę ciążową to dziecko będzie duże, przed porodem oszacowali około 4 kg, urodził się 3100 kruszynka 🙂
Ja bez cukrzycy ciążowej urodziłam duże dziecko (60 cm i 3960), a przy cukrzycy ciążowej maluszek (52 cm i 2960). Teraz trzecia ciąża, cukrzyca ciążowa i znowu będzie maluszek. Mi świetny specjalista od USG mówił, że większość osób przy cukrzycy ciążowej boi się makrosomii płodu, a prawda jest taka, że często jest wręcz odwrotnie, bo łożysko jest mniej wydolne.

Cześć dziewczyny,

Pozdrawiam ❤️
Do 100 bym się za bardzo nie martwiła powyżej warto na Cito skonsultować się z diabetologiem. Wykonać szybko badanie na czczo i zobaczyć jaki jest faktyczny wynik z żyły. Oczywiście wdrożyć dietę cukrzycową. Dodatkowo zgadzam się z faktem, że w ostatnich tygodniach cukrzyca trochę zaczyna szaleć. Bez diety utrzymywałam później 90 od 3 tygodni bywa różnie, miewam wysoki 3 razy w tygodniu ale bardzo niewielkie, może ze 3 razy 96, a tak około 92-94. Biorę to na poprawkę bo glukometr pokazywał mi powyżej 90 z tej samej krwi żylnej, a faktycznie miałam 84. Mi diabetolog tydzień temu mówiła, żebym stosowała dietę chyba, że zacznę mieć powyżej 100 na czczo to mam zgłosić się po insulinę.

reklama
Cześć dziewczyny,

Pozdrawiam ❤️
Miałam tak samo, test z glukozą ok, ale, że dziecko było duże badałam się glukometrem i wyniki były słabe. W pewnym momencie miałam trzy glukometry i każdy inaczej pokazywał. Dieta słabo pomogła więc mój prowadzący wysłał mnie do diabetologa I pomimo, że cukrzycę stwierdza się na podstawie tego testu z glukozą (miałam dwa) to dla pewności dostałam insulinę. I dopiero ona pomogła. Cukry były ok, dziecko zwolniło z wagą.

reklama
Do góry