reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Ja znalazłam info, że w Polsce jest 140. Zawrotu głowy można dostać od tych cyferek. Sorki, jeśli coś pochrzaniłam ;)
Normy dużo zależą od wieku ciazy a i od lekarza. Ale jeszcze się z normą 180 nie spotkałam.

Lakonka zapraszamy na główny wątek

reklama
Mam taki sam sprzęt
Wow niezły wynik. Pamiętaj żeby przed podaniem ci glukozy, zmierzyć poziom cukru, bo możesz mieć za duży i wtedy ci nie podadzą do picia roztworu. Ale najlepiej zadzwoń do położnej i się dowiedz co i jak.

Polecam glukozę o smaku cytrynowym. Rewelacyjnie wchodzi.

Ja mam termin na 17.06 CC
Jutro idę do kontroli do diabetologa, więc dam znac. U mnie największy problem to cukier na czczo. Mógłby być niższy
Wiem wiem ;) Za czasów mojej poprzedniej ciąży robili badanie glukometrem przed piciem i oprocz tego z żyły, do badania. W razie czego wezme glykometr i sama sobie zmierze.

U nas norma do 140. 140 to juz jest max. Jesli chodzi o mierzenie glukometrem po godzinie od posiłku. Na obciazeniu norma odpowiednio 0'-100, 60'-180, 120'-140. Ale 75g glukozy to duzo wiecej niz posilek.

Slodkatrojeczka a takie glupie pytanie, mylas rece i igle przed mierzeniem?
Po takiej salatce nie powinnas miec cukru az tak duzego, zmierz raz jeszcze.

Ja jem co 2-2,5 godziny.

Przy tescie OGTT normy sa takie na czczo do 92. Po 1h do 180, po 2h 153.
Natomiast norma po 1h po posilku mierzona glukometrem wynosi do 140.

reklama
Screenshot_2019-02-13-22-06-51.png
Screenshot_2019-02-13-22-06-51.png
taki mam plan na jutro. Zobaczymy czy mi pomoze ogarnac ten cukier.

Do góry