reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej słodkie

Nie wiem ile zdąże napiisać ale póki co mała bawi się tą drewnianą piramidką nakłąda te kółeczka sprynie i cala uhahana że jej się udaje. Jest boska na śpiąco musieliśmy jej grzywę ciąć bo taka długa była no i rowerkujemy codziennie:)

Maria no super wieści że ginka taka wyrozumiała no i że z małym mogłaś super:) Daj znać co tam u alergologa.

Majka
JAgodziak znów przeziębony?? Bidula u nas było widmo kataru ale odeszło po pierwszym czyszczeniu nosa.... było takie wycie już przy wodzie morskiej że już o fridzie nie było mowy no i chyba samo się oczyściło od tego darcia pyszczora.

Mamy po roczku jakie dajecie jogurtu dzieciom?? Ja już sie zakręciłam, byłam przeciwna danonkom a wczoraj mała opitoliła prawie całe danio... a to pewnie nie lepsze?? Kurka już sama nie wiem. WIem że naturalny jogurcik plus owocki sa najlepsze ale na to czasu brak a owocki to też nie z ogrodu więc chyba jeden pies.

Nice tak to jest z pierwszą chorobą, prawda jest taka że za któryms razem nabiera się dystansu. Ja przy zapaleniu oskrzeli małej to po paru dniach zemdlałam wieczorem nie mam już czasu ale podczytuję w pracy:-p i widzę że świetnie sobie radzicie. Nz nerwów i prawie odwodnienia:szok: no a już teraz jest lepiej.... z moim podejściem przynajmniej. U nas na odparzenia wietrzenie i bepanthen pomógł. Robiłam też wacikiem nasączonym nadmanganianem i chyba pomogło.

Phelania Karorek
a zbijanie cukrów jest boska kapusta kiszona. WIęc jak coś zjecie mniej dozwolonego a dorzucicie do tego surówkę z kiszonej cukier nie będzie wywalony.

reklama
Maria wkońcu ktoś normalny, teraz już napewno jesteś w dobrych rękach.

Nice u nas pierwsza poważna choroba była nie dawno i niestety kiedyś musi być ten pierwszy raz, ja polecam alantan lub bepanten, ale alantan zielony, jest świetny , sudocrem też mi nie pomógł na odparzenia, a jeżeli te odparzenia są duże to idź do lekarza, to dostaniesz maść na receptę tylko, że bez pieluchy.

Maria siada już Bartosz na nocnik? ja już odpuściłam całkowicie i postanowiłam, że dopiero jak skończy 2 latka to wtedy już na pewno będę konsekwentna.
Mój zbik już spi, widzę , że odkąd szybciej robi się ciemno szybciej chodiz spać, tyle mam luzu :)))

Dziewczyny wczoraj byłam w hurtowni zabawek, nie wiedziałam co mam oglądać i jakie są cuda dla tych naszych szkrabów. powoli zaczyna rozglądać się za prezentami na święta bo tak wszystko na grudzień nie mogę zwalić, a tu mikołaj, gwiazdka i urodziny Serducha, a mam dwie bratanice :-)pomysł już jest , a to najwżniejsze

Maria co myślisz dla naszych maluchów tory z hotłilsa? (pisze tak jak się czyta) Moje serduszko dostał świetną kolekcję ponad 100 aut i myślałam ,że dokupie tor ale jak jes zobaczyłam , jeszcze te na ściane to zdecydowanie uważam , że jest za mały , a jakie jest Twoje zdanie? Dla nie seria tomka i przyjaciele - polecam - Natanek jak jest u kumpla to tylko to i nic więcej tylko trochę drogie w sklepach to jest, ale dobrze, że blisko mam hurtownie .

Agga jak Twoje cukry?
ostatnio mierzyłam i trochę się przeraziłam bo były w górnych granicach normy a nad czczo to już wogóle.

Dziewczyny czy najedzenie się na noc orzeszków w czekoladzie może spowodować duży skok cukru nad czczo???

niskich cukrów życzę:-)

Elmoo u nas jogurt z owocami nie wchodził w grę, pluł dalej niż widział, ja daje danio, danonki, belriso, i są jogurty dla dzieci w rosmannie z babydream najlepszy herbatnikowy grysik, często też podaje z gerbera gotowe owoce z twarożkiem lub są 2 rodzaje z jogurtem w słoiczkach

Maria wow! No rzeczywiście super ta ginka, no i widzę, że bardzo zadowolona z niej jesteś, bo Twój post jest pełen entuzjazmu. Bardzo się cieszę, że wreszcie trafiłaś na kogoś kompetentnego i z odpowiednim podejściem do ludzi :-)

Phelania - ja chodzę na dobre usg z 4d do Pawła Piekarskiego, ale niestety też płacę 250zł. Tylko to 250 to jest za usg po 3 miesiącu i to połówkowe. A za usg w III trymestrze już 150zł tylko płaciłam - to było w I ciąży, ale ceny pewnie się nie zmieniły, bo teraz też byłam i też 250 płaciłam za połówkowe.

Elmoo - no wiadomo, że pierwszy raz sie najgorzej przeżywa. No ale dziś już na szczęście lepiej trochę z małym, już nie miał takiej gorączki jak wczoraj no i katar trochę mniejszy. Tylko teraz to odparzenie, ale walczymy.
Dobrze, że o tym nadmanganianie piszesz - powiem mężowi żeby jutro trochę przyniósł z laboratorium.
Z jogurtami to nie pomogę, bo mój na razie nie jada takich rzeczy.

Gabrielka - oj w tych sklepach z zabawkami to oczopląsu można dostać, czego to nie wymyślą dla tych naszych dzieciaczków - sama bym sięchętnie wieloma rzeczami pobawiła ;-) Z tymi orzeszkami w czekoladzie to pewnie mogą mieć wpływ - zależy ile ich zjadłaś.

Gabrielko - nie wiem co to za tory, ale ja teraz trochę przerazona jestem działaniami Bartka. Bo od kilku dopiero tygodni zaczyna wszystkie zabawki rozwalać na drobny mak - wyrywa na siłę ( a ma mega siłę) drzwi, kierwonicę, koła, dachy samochodów, nawet piękny drogi blaszany autobus rozpierdzielił na drobny mak! tylko te resoraki są całe. A inne zabawki typu fortepianik, bębenek to zupełnie rozwalone. Rzuca wszystkim o ziemię i robi mi tym mega dziury na drewnianej podłodze. Nie wiem co w niego wstąpiło, ale o ile kojarzę tory do aut to Bartek raz dwa by je rozwalił na drobne części. Wiem że mój M chciałby mu już kupic taki wielki tor samochodowy - ale to tylko poto żeby się samemu pobawić oczywiście! A Bartek na fioła na punkcie ciu ciu - czyli ciuchci więc ten Tomy by mu się bardzo spodobał i chyba mu kupię ale właśnie dopiero na 2 urodzinki w grudniu.

Byłam u alergologa i dostałam mega okrzan ;) nie wiele mi pomogła bo mówi że nie wie poco przyszłam do niej, skoro dziecko od małego ma rozwolnienia a ja dopiero przychodzę i skoro karmię roczne dziecko wszystkim co jest absolutnie nie do przyjęcia !:) i nie potrafię stwierdzić po czym to uczulenie!
Opieprzyła mnie że daję mu szynkę z indykę ( bo to nie szynka - powinnam sama piec), że daję mu czasem parówkę cielęcą, że daję mu 3 biszkopty tygodniowo ( nie wspomniałam o czekoladzie i cukierkach ), że robię zupę pomidorową na przecierze lub z pomidorów z puszek a nie sama przecieram - bo przecież powinnam sama przecierać wszystko i sama dżemy robić i wszelkie przetwory - u mnie w rodzinie nawet nikt chyba nie wie że można samemu pomidory przetrzeć. Nie wspomnę już o pierogach kupnych - hahaha - jak u mnie nawet babcia nie umie pierogów robić!
Więc ogólnie nie wiem czym powinno się dzieci karmić i nie zostało mi to wyjaśnione, ale cieszę się i tak bo dostałam skierowanie na wszystkie alergeny z krwi i będę teraz robiła te badania.
Aha i jak chcę mogę mu podawać mleko ryżowe zamiast tego na receptę.

Witajcie słodziaczki!

Ja już kolejny dzień nie mam ketonów w moczu :-)
Dziś w końcu cukier na czczo przyzwoity bo 86mg , wogóle wczoraj miałam dobry dzień, bo oprócz po sniadaniowego 130, cały dzień cukier w normie, aż mi się miło zrobiło na sercu:) Mam nadzieje,że tak już do środy zostanie i że trafie w środę na ta panią diabetolog co chcę a nie ta co mnie przyjmowała, bo wiem,że ta na pewno nie popatrzy na te wyniki skrupulatnie tylko odrazu mi wlepi insulinę :rolleyes2:
Do tego ostatnio nachodza mnie czarne myśli, i zastanawiam sie czy z moim dzieckiem wszystko ok...

Kaorek - cukier masz super, więc na prawdę nie masz się czym martwić.

pozdrawiam

Witam Słodkie mamy!!! Mam na imie Monika lat 35 jestem z Tarnowa. Jestem w 5/6 tygodniu ciązy. Ale oczywiście już mam problemy , pierwszym jest moja waga 108 kg a druga to cukrzyca ciążowa. Od trzech dni jestem na insulinie a wyniki pomiaru cukru mam coraz gorsze. NA czczo mam miec 60-90 , przed insuliną miałam 96-97 a teraz po podaniu insuliny mam 101-105, tak samo jest z posiłkami mam mieć do 120, przed insulina było od 100-118 a po podaniu insuliny wychodzi mi teraz od 128-135. Nie wiem co to ma znaczyć?? A zaczeło sie to od tego że jeszcze przed ciąża gin wysłał mnie na badania krzywej cukrowei i insulinowej. Krzywa insulinowa wyszła masakrycznie wysoka od diabetologa dostałam do zażywania 4 x dziennie Metfogamme 500. Po okazaniu sie że jestem w ciąży zmieniłam mi na 2 tab. Metfogammy i zaleciła diete 1500 kalorii. Ale przy diecie wcale cukier nie spadał to włączyła mi insuline a po tej insulinie to cukier całkiem już zwariował. Dostałam insuline Insuman Rapid 3 x dziennie przed posiłkiem oraz Insuman Basal o 22. Niby jednostek dostałam mało bo 4j, 2j, 2j i na noc 4 j. Czy któraś z Was miała podobny przypadek czy dzieciątko urodziło sie zdrowe, jakie miałyście insuliny. Może sa tu mamy z krakowa i poleciły by mi dobrego diabetologa. Bardzo prosze o informacje. Pozdrawiam Was gorąco i gratuluje ślicznych dzieciaczków.

witaj Monia

Ja nie wiele mogę Ci doradzić jak chodzi o sprawy insulinowe, sama brałam w ciąży ale prawie 7 lat temu, ale moge Ci tylko powiedzieć,że w Krakowie chodzi sie na Kopernika 15 do poradni dla ciężarnych z cukrzycą i tam podobno najlepsza jest dr Cyganek, ja sama niestety na nia nie trafiłam a byłam pierwszy raz prawie 3 tyg temu, mogę Ci natomiast odradzić z całej siły dr Trznadel-Morawską, prowadziła mi cukrzyce w pierwszej ciaży i teraz tez u niej byłam i jest roztrzepana i nie do końca słucha pacjęta.

życzę powodzenia

ps. wagą się nie przejmuj ja tez zaczęłam z wagą 110 a teraz ważę 112,5 więc da się na serio opanować wagowe skoki
i zapraszam na watek otyłych w ciąży ;-)

Ostatnia edycja:
witam wszystkie mamuśki

U nas optymistycznie zaczął się dzień.M.udało się jakoś dać małej mleczka z butelki, wypiła niewiele ale na początek dobre i 50 ml. Ja trzymałam się z daleka i w sumie od przebudzenia Amelka mnie nie widziała potem pojawił się tatuś z butelką i jakoś poszło(mam nadzieję że to nie jednorazowe dokonanie). Dzisiaj pierwszy raz będę kąpała mała bo M. zaczyna robić prawko.
Maria-cieszę się że byłaś u ginekologa i to takiego super. Dobry lekarz to podstawa! Teraz tylko to usg i będziesz mogła w spokoju hodować brzusio. Co do alergologa to najważniejsze że dał Wam skierowanie na testy.
Gabrielka-mój M.to by takie tory chciał:) Jak dowiedzieliśmy się że jestem w ciąży pierwsze co to mówił że kupi swojemu synkowi takie tory do samochodów albo do ciuchci. Wyszła dziewczynka jedno szczęście jest w niej tak zakochany że o marzeniu nie pamięta.
Elmoo-o ile pamiętam to Ty poleciłaś butelkę nuka? Nie chcę zapeszać ale mam nadzieję że to ta właściwa-zobaczymy jutro.
U nas póki co wszyscy zdrowi chociaż mała kicha więcej ale ona tak ma od urodzenia i nie wiem czy to nadal tamto kichanie czy chorobowe:-)
Mam pytanko chcę podawać herbatkę(ogólnie to żałuję że nie robiłam tego jak mała była młodsza może teraz nie byłoby problemu z mleczkiem) i nie wiem czy mogę podawać napar np z rumianku czy kopru włoskiego. Wszystkie te gotowe herbatki mają tone cukru i nie mam zamiaru podawać ich mojemu dziecku.

reklama
Witam Słodkie mamy!!! Mam na imie Monika lat 35 jestem z Tarnowa. Jestem w 5/6 tygodniu ciązy. Ale oczywiście już mam problemy , pierwszym jest moja waga 108 kg a druga to cukrzyca ciążowa. Od trzech dni jestem na insulinie a wyniki pomiaru cukru mam coraz gorsze. NA czczo mam miec 60-90 , przed insuliną miałam 96-97 a teraz po podaniu insuliny mam 101-105, tak samo jest z posiłkami mam mieć do 120, przed insulina było od 100-118 a po podaniu insuliny wychodzi mi teraz od 128-135. Nie wiem co to ma znaczyć?? A zaczeło sie to od tego że jeszcze przed ciąża gin wysłał mnie na badania krzywej cukrowei i insulinowej. Krzywa insulinowa wyszła masakrycznie wysoka od diabetologa dostałam do zażywania 4 x dziennie Metfogamme 500. Po okazaniu sie że jestem w ciąży zmieniłam mi na 2 tab. Metfogammy i zaleciła diete 1500 kalorii. Ale przy diecie wcale cukier nie spadał to włączyła mi insuline a po tej insulinie to cukier całkiem już zwariował. Dostałam insuline Insuman Rapid 3 x dziennie przed posiłkiem oraz Insuman Basal o 22. Niby jednostek dostałam mało bo 4j, 2j, 2j i na noc 4 j. Czy któraś z Was miała podobny przypadek czy dzieciątko urodziło sie zdrowe, jakie miałyście insuliny. Może sa tu mamy z krakowa i poleciły by mi dobrego diabetologa. Bardzo prosze o informacje. Pozdrawiam Was gorąco i gratuluje ślicznych dzieciaczków.

Witam Monika!!! Ja nie mam zielonego pojecia na temat insuliny, mieszkam w Szczecinie i tu mam dobrego diabetologa.
Musisz znalezc jakiegoś porządnego lekarza, bo na mój chlopski rozum to insulina powinna pomoc w radzeniu sobie z unormowaniem cukrów, a nie przeszkadzać w tym, nie moze tak być.
Przed ciążą mialaś już cukrzycę zdiagnozowaną, czy tylko nietolerancje cukru???

Do góry