reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

hej
Witam wszystkie nowe słodkie mamusie:-)
Naprodukowałyście tu z kilka dobrych stron. U nas weekend całkiem udany chociaż bardzo szybko minął. W sobotę byłam na randce z mężem-rodzice chrzestni zostali z małą. Jak zwykle punkt 20 Amelka zasnęła a my wymknęliśmy się z domu na dobrą kawkę. Wczoraj podaliśmy małej pierwsze jedzonko w postaci jabłuszka-krzywiła się i robiła prześmieszne miny ale coś tam zjadła. Dzisiaj kolejna porcja, póki co negatywnych reakcji nie ma. Chciałam zacząć od marchewki ale w domu miałam tylko jabłuszko a do sklepu z takimi specjałami daleko, pogoda była ble a więc jakoś tak wyszło. Jak to jest z ilością?Ile łyżeczek mogę podać?
gabrielka-ja też mam ochotę serduszko zbadać małej, w czasie ciąży mieliśmy robione echo bo niby coś tam gin na usg zobaczył ale okazało się że to tylko jakaś plamka bez znaczenia-taka uroda serca. Osłuchowo nigdy żaden pediatra nic nie sugerował.
Kasia_B-witaj po urlopie? Wypoczęłaś? Mi 25.09 kończy się urlop macierzyński, potem mam cały urlop do wykorzystania i żartuje do m. co mi zorganizował na czas mojego wypoczynku?;-)
agga-jak zdrówko? Wczoraj zaczęłam czytać pierwszą książkę od urodzenia małej:-) Była wanna, piwko karmi malinowe i lektura(Angelologia)
majka-przy małym dziecku matka musi być mistrzynią logistyki. Rano trzeba się wyszykować, no i dziecko oporządzić-najgorzej jak coś nie planowanego wyskoczy i wszystko leży. Ja już się nakręcam w związku z powrotem do pracy. Mała budzi się około między 3 a 5 zależy, ja wstaję o 5:15 i nie mam pojęcia jak sobie poradzić z karmieniem w tym czasie. Jak położę się z nią na 20 minut spóźnię się do pracy.AAAA!!!!
Maria-to już 15 tydzień?Ten czas leci! Ja czułam ruchy bardzo wcześnie około 15,16 tygodnia byłam bardzo chuda może dlatego.
karorek-ja po obiadach zawsze miałam dość niski cukier-nie przekraczałam 90. Z tym że jadłam przeważnie zupy, gotowane mięso i kapustę kiszoną:-) Na czczo miałam około 70 do góra 79, nigdy nie przekroczyłam 80.

reklama
hej
Witam wszystkie nowe słodkie mamusie:-)
Naprodukowałyście tu z kilka dobrych stron. U nas weekend całkiem udany chociaż bardzo szybko minął. W sobotę byłam na randce z mężem-rodzice chrzestni zostali z małą. Jak zwykle punkt 20 Amelka zasnęła a my wymknęliśmy się z domu na dobrą kawkę. Wczoraj podaliśmy małej pierwsze jedzonko w postaci jabłuszka-krzywiła się i robiła prześmieszne miny ale coś tam zjadła. Dzisiaj kolejna porcja, póki co negatywnych reakcji nie ma. Chciałam zacząć od marchewki ale w domu miałam tylko jabłuszko a do sklepu z takimi specjałami daleko, pogoda była ble a więc jakoś tak wyszło. Jak to jest z ilością?Ile łyżeczek mogę podać?
gabrielka-ja też mam ochotę serduszko zbadać małej, w czasie ciąży mieliśmy robione echo bo niby coś tam gin na usg zobaczył ale okazało się że to tylko jakaś plamka bez znaczenia-taka uroda serca. Osłuchowo nigdy żaden pediatra nic nie sugerował.
Kasia_B-witaj po urlopie? Wypoczęłaś? Mi 25.09 kończy się urlop macierzyński, potem mam cały urlop do wykorzystania i żartuje do m. co mi zorganizował na czas mojego wypoczynku?;-)
agga-jak zdrówko? Wczoraj zaczęłam czytać pierwszą książkę od urodzenia małej:-) Była wanna, piwko karmi malinowe i lektura(Angelologia)
majka-przy małym dziecku matka musi być mistrzynią logistyki. Rano trzeba się wyszykować, no i dziecko oporządzić-najgorzej jak coś nie planowanego wyskoczy i wszystko leży. Ja już się nakręcam w związku z powrotem do pracy. Mała budzi się około między 3 a 5 zależy, ja wstaję o 5:15 i nie mam pojęcia jak sobie poradzić z karmieniem w tym czasie. Jak położę się z nią na 20 minut spóźnię się do pracy.AAAA!!!!
Maria-to już 15 tydzień?Ten czas leci! Ja czułam ruchy bardzo wcześnie około 15,16 tygodnia byłam bardzo chuda może dlatego.
karorek-ja po obiadach zawsze miałam dość niski cukier-nie przekraczałam 90. Z tym że jadłam przeważnie zupy, gotowane mięso i kapustę kiszoną:-) Na czczo miałam około 70 do góra 79, nigdy nie przekroczyłam 80.

No i co Twoj lekarz mowil na te niskie cukry po obiedzie??? nie jest to bardzo zle? Eczoraj co prawda zjadłam wmiarę normalny obiad tzn. miskę zupy z chlebkiem + 2 ziemniaki filet z kurczaka na patelni duszony z marchewką i groszkiem+ troche masła, byl tego caly talerz i częsci juz nie mogłam zjeść. CUKIER PO GODZINIE 103:)
Ja myslę, ze to wszytstko zależy też od zaawansowania tej nietolerancji glukozy, ja im mniej się staram tym lepiej, w sumie nie jem tylko słodyczy, smazonego, jasnego chleba, nie pije slodkiego, no i trzymam się godzin i jest ok, najwyzszy cukier od środy 111.

iryska cieszę się razem z Tobą z powodu tej książki :)) Ja przedwczoraj skończyłam Desperację Kinga, a teraz nadrabiam poważny brak w postaci 1984 Orwella... aż wstyd, że jeszcze nie przeczytałam :zawstydzona/y: Po Orwellu mam zaplanowany ten ostatni tom Ani, o którym pisałam :D

Maria wieczorkiem na forumie będą linki do wszystkich części, bo teraz muszę iść chatę ogarniać :|

Co do mojego Szkraba to się pomyliłam z tym lekkim katarkiem... sajgon ma w nosie! Jak widzi Fridę to jest ryk jakbym go ze skóry obdzierała. Na szczęście sam próbuje dmuchać w chusteczkę i czasami pozwoli mi gruszki użyć. Musimy też Sterimar kupić bo się cholera skończył i bidak łazi z zapchanym kinolem. O dziwo noc poza jedną dłuższą pobudką i torturami minęła dobrze a Filip ma niezły humor... uff :)

Głupie pytanie mam... był szczepiony dokładnie tydzień temu w poniedziałek (5w1) - czy to szczepienie może mieć wpływ na chorobę? albo choroba na szczepienie? Pewnie nie... ale może któraś z Was wie coś na ten temat? :p

Iryska zastanów się czy wart męczyć dziecko, u nas zrobienie usg graniczyło z cudem i zastanawiam się nad tym czy pojadę na echo. Zaden lekarz u nas nie mówił, że może być coś nie tak z sercem ale...ja przewrażliwiona pojechałam , pediatra patrzyła na mnie jak na nie poważną matkę, bo wkońcu wychodzi , że mam zdrowe dziecko ,a szukam chorób:wściekła/y:

Agga dziecko po szczepieniu jest osłabione i może szybciej załapać infekcję ale też wirus jest w powietrzu . a fride ? spróbuj tłumaczyć , u nas jest ok, ja tłumaczę, że musimy wyczyścić nosek, zrobić psik psik i daje póki co :)))

U nas strasznie zimno a weekend był piękny. byliśmy w zoo i zwierzęta które były daleko nie intersowały ale te które blisko to rączki szybko pchał do nich, a najlepsze było karmienie kóz i baranów, inne dzieci krzyczały a moje serduszko podchodził , głaskał sam.:D

czesc slodkie :)

ja ostatni dzionek w domku - mala zasnela wiec mam chwilke :)

aga - maly zuch z tym talerzykiem:) a o co chodzi z twoimi wynikami? czemu wlasciwie mierzysz? no widze ze sa troche podwyzszone ale to nie powinnas byc u diabetologa?

Kasia B - witaj po wakacjach :) moja mala tez miala taki etap ze wszystko bylo na nie.... ooj ciezki okres ale jak wszystko 0- do przejscia :)

gabrielka - oooo rety rety - no bym chyba padla jakbym z pralki tylko nozki wystajace zobaczyla :D:D:D no i super ze weekendzik udany - te kozki w zoo sa swietne :D czekamy na fotki :)

karorek - ja cie prosze kobieto - nie denerwuj sie tak tymi badaniami :) ręce umyj przed badaniem a jak ci sie spocily to chyba tez warto przemyc :) a moze kropla za mala do badania?

iryska - gratuluję randki :) a co do wyjsc rano - do kiedy jestes w domu?

a przy okazji zapraszam do cukierni :) ;)

Witam ... Niko jednak chory przeziebiony .... bylam z nim u lekarza poszlam do przychodni i masakra wczesnej nie chorowal a jak cos to prywatnie szlam ... babka byla mila nie mowie bo sympatyczna Pani doktor ale tak mi nabazgrala dawki lekow dla malego ze musze po ulotkach czytac bo jej pisma nie sposob rozszyfrowac .... no i w sumie nie mam problemu ale wole sie upewnic bo miedzy innymi podawac mam Wit C w kropelkach ..gdzie na ulotce jest dla nie niemowlat 5-8 kropel na dobe a pani doktor zalecila to jedno akurat sie doczytalam 2razy po 10 kropli wiec teraz zglupialam bo to duza roznica ...moze inne leki tez mam z taka roznica niz na ulotkach .... Mam pulneo podaje mu 4 ml 3 razy dziennie ... wychodzi 12 na dobe ..niko wazy 9 kg ..Calcium podaje 2.5 ml 3 razy na dobe ... W nocy krecil sie biedak bo katarek go meczyl jak narazie mam nasivin ale katar jest ciekly wole nie myslec co bedzie jak bedzie zalegajacy :(:(:(.... kupilam masc do noska ponoc dobry ....

gabrielka1308
odwazniak maly ale dobrze ze nie boi sie zwierzat :)

Majka ja lekarzy unikam jak ognia i póki nie ma skrajnej konieczności to nie idę :) Miałam się zarejestrować i żebrać o te badania ale w końcu się w sobie nie zebrałam. Generalnie mam trochę objawów wskazujących na cukrzycę, więc postanowiłam sprawdzić to sama. Cukrzycy na moje oko tutaj nie ma, ale coś na rzeczy jednak jest :|

No i aby być u diabetologa, musiałabym dostać skierowanie od rodzinnego a mi się do rodzinnego nie chce iść :p

Agula witaminy C nie przedawkuje się, chyba że przyjmowałoby się BARDZO duże dawki przez bardzo długi okres czasu. Pamiętaj, że nadmiar jest wydalany z moczem, więc większa ilość jest bezpieczna :)
Jeżeli chodzi o dawkowanie innych leków, to jednak zaufałabym lekarzowi. Sama miałam podejrzenia jeżeli chodzi o leki od dermatologa u którego byłam, jak się jednak okazało babka wiedziała co robi a mi głupio teraz, że chciałam być mądrzejsza od lekarza :)

Dobrym patentem zapobiegającym przed spływaniem katarku jest oklepywanie. Kładziesz dzieciaczka na brzuszku na swoich kolanach, składasz rękę w hm łódkę czy coś takiego i oklepujesz lekko plecki i boczki. Dobre to też jest kiedy dziecko ma kaszel i nie może odkrztusić wydzieliny.

Agula, jakie działanie ma Nasivin? Czy to też jest coś w rodzaju soli/wody morskiej do rozrzedzania wydzieliny?

Gabrielko u nas to wygląda tak, że w nocy jest bardzo zaspany i w ogóle nie kontaktuje i tylko się drze. W dzień "Filip, musimy wyczyścić nosek"a on główką na boki, pokazuje że nie. Więc muszę na chama niestety i wtedy jest ryk :(

Ja się usiłuję do roboty zebrać i już od kilku godzin nie mogę... chyba pogoda mnie dobiła :)

agga86 wiesz co Nasivin tak jak sol nawilza sluzowke nosa z tym że wode morska możesz stosować regularnie a Nasivin gora 3 dni ....wkrapiam mu ale czy to pomaga to nie wiem :p:p:p

reklama
Nasivin to zwykly lek -krople do nosa, polecam tez homeopatyczne krople do nosa na Eupho... - a fride polecam do smieci! Raz zastosowalam jak mial z 4 miesiecy i krew sie lala, potem jak podchodzilam z tym G to o malo mnie nie zabil wiec wywalilam i daje krople. A katar ma bardzo czesto.

Kasia- chyba kazdy z nas przechodzil ten okres buntu:) moj ma okolo co 3miesiace niechec do przebierania i przewijania i to tra tez okolo 2-3 miesiace!

Iryska- ty to masz zycie :) my jeszcze razem nigdzie nie wyszlismy od porodu - nie ma chetnych do zostania z naszym dzieckiem.

Agula- strasznie duzo tych lekow macie - my tylko ibum i witamina C zawsze.

Majka to syper ze mala tak spokojnie znosi te rozstania. Ale nie rozumiem czemu mama nie moze malej sama cos ugotowac? I 7 km to rzut beretem, a ja myslalam ze to kilometry! Ja wstaje o 8 do pracy :) no Bartek mnie budzi o 7-7.30 ale ogolnie o 9 wychodze bo na 10 mam:)

Aga- czekam na ksiazki a sprzatanie olej w koncu masz @ i prawo do lezenia :)

Karorek - za mala kropla i tyle. Ja raz zmierzylam 3 glukometrami z jednej kropli i wyszly roznice o 10-20!!!! A potem tym samym mierzylam w 1 minucie z jednego palca i tez inne wyniki. Ogolnie te sprzety i wyniki sa orientacyjne.

Do góry