reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej:-) U nas wszystko ok. Ja się dobrze czuję, w poniedziałek mam usg i już się nie mogę doczekać :-) Malutka już całkiem konkretnie skacze po brzuszku - ale to miłe :-) Przemek z dnia na dzień coraz bardziej kumaty się robi. Już można się z nim bawić w różne zabawy gdzie jest jakaś interakcja, gdzie on coś naśladuje - pocieszny strasznie jest.Ząbki mu tylko ciągle dokuczają, no ale co zrobić - trzeba to jakoś przeżyć. No i już całkiem sprytnie chodzi przy podporach - wzdłuż łóżka, a najśmieszniej wygląda jak pcha przed sobą jeździk (dostał na roczek od dziadka,już mu go daliśmy, bo lepiej żeby jeździk pchał niż krzesło ;-) ) i biegnie za nim :-D Mamy już pierwsze słowa w jego własnym języku - jak coś chce to mówi 'da', jak coś zrzuci to 'ba' (ja mu zawsze mówiłam 'bach'), jak chce spać to marudzi 'nianianianiania', jak głodny to "mmamamamam', no i ostatnio jak się bawimy w akuku to się pokazuje i mówi 'a kuuu' ;-) Także coraz lepiej się dogadujemy i rozumiemy :-D
Z moimi cukrami też super w porównaniu do I ciąży. No ale wiadomo - jeszcze wcześnie jest więc się rozkręci. W I ciąży miałam wykrytą dopiero w 28 tyg. Na razie drugi dzień obserwacji i prowadzenia w miarę uregulowanej diety i chyba 2 czy 3 razy tylko przekroczyłam 140 i to nie jakoś strasznie dużo :-) No i wiem że jedzenie było winne. A tak to jem całkiem ok, nie głodzę się jak na razie i nawet czekoladę trochę podjadam i jest spoko ;-)

Kasia_B - jak się ma Staś? Przeszedł już mu etap przylepki?

Agga - super, że Ty masz taki dobry nastrój ostatnio:-) No i Filipek widzę że się rozwija 'intelektualnie'. Bystry jest jak już puzzle załapał :-) No i bardzo fajne te układanki, które wkleiłaś. Z dentystą robię jak napisała Gabrielka - zapisuję męża i mówię mu że ma termin i ma iść. Raz go 3 razy zapisywałam, bo 2 razy nie poszedł, że niby zapomniał...:sorry2: No ale za 3 razem już był. No i jak sytuacja zdrowotna? Wyjaśniło się coś?

Maria - dobrze, że już powoli dochodzisz do siebie. Jeju ale Ty masz pecha z tymi lekarzami - masakra jakaś. Mi przepisywała ginka bez problemu na początku ciąży jak powiedziałam, że miałam w I ciąży cukrzycę.

Elmoo - U nas mały dopiero co się odzwyczaił od 1 nocnego karmienia o 4 rano (ostatniej nocy znowu jadł o 4, ale mam nadzieję, ze to był jednorazowy wyskok). Teraz jeszcze jada koło 24:00-02:00 i potem do 7 gdzieś wytrzymuje. Wstaje jeszcze do niego czasem dać mu smoczek, albo daję mu wodę z butli. Normalnie mu daję tę wodę na leżąco w łóżeczku. U nas stoi butla z wodą w podgrzewaczu (ta w której mleko potem robimy) i jak sam smoczek nie pomaga to mu daję tę wodę, pociągnie parę łyków, dostaje smoczek i śpi dalej. U nas sam do tego 'dorósł'. Wcześniej różnych metod próbowaliśmy i nic nie działało, aż pewnej pięknej nocy przespał i się nie obudził na to karmienie.

Iryska - a kto małą karmi butlą? Ty nie powinnaś, ona nie będzie od Ciebie chciała, niech mąż ją karmi butelką. Ostatecznie możecie łyżeczką próbować.

Agula - jak się ma Nikuś? My dajemy Paracetamol Hasco, taki syropek. Daję mu czasem jak mu strasznie ząbki dokuczają (np. dziś), bo Bobodentem nie mogę przecież co godzinę smarować. Na gorączkę mu nigdy nie dawałam, kiedyś miał coś koło 37 jak był przeziębiony ale to lekarz nawet nie kazał niczego dawać, bo to stan podgorączkowy tylko.

Gabrielka - super że z Natankiem wszystko wraca do normy :-)

reklama
witam w niedzielny poranek

Wypad piątkowy udany:-) Mała jak zwykle gdy zostaje z tata dużo śpi i nie ma z nią problemów. Nakarmiłam ją przed wyjściem o 9 około 12 M.nakarmił ją łyżeczką(dużo nie zjadła ok 30ml) ale zapełniła brzuszek na tyle żeby się zdrzemnąć, ja wróciłam o 13 i dałam pierś.
Zastanawiam się czy uczyć na siłę tej butelki, tak jak pisały Majka i Elmoo niedługo będę mogła wprowadzać jedzonko i taka poranna kaszkę to łyżeczką można dawać.
nice-girl-super że dobrze się czujesz, ach ja już nie pamiętam jak to było jak mała ruszała się w brzuszku. Niesamowicie patrzeć jak dzieci rosną i rozwijają się każdego dnia:-) Amelka od 3 dni jak tylko dorwie nasze kciuki podciąga się do siadania. Uwielbia też leżeć na brzuszku.
Oj zapomniałabym napisać o najważniejszym Mała sama przewraca się z boku na brzuszek:-) Coś niesamowitego.
gabrielka-najważniejsze że wszystko wróciło do normy i mały ma apetyt
elmoo- dzięki za ten schemat, tylko zastanawiam się co oznacza "wyjątkowo"? Sama nie wiem co robić. W sumie tylko jedna znana mi mama karmiła równo do końca 6 miesiąca wyłącznie piersią inne wcześniej coś serwowały. W tym tygodniu idziemy na szczepienie popytam pediatry co myśli(chociaż zakładam że opowie się za piersią do 6 miesiąca)

Irysko schemat jest. tylko schematem i ma nadac jakies ramz tego co robimy.Ja go potraktowałam jako niezbędną wskazówkę do swojej intuicji zdrowego rozsądku no i opini lekarzy. Co do mleka to poradziłam się pediatry i tak jak pisałam lekarz powiedział mi że takie półroczne dziecko nie da się zagodzić i jakby rzeczywiście byłoby mu to niezbędne to by piło i już a tak wystarczy mu to co po pracy i w nocy etc. A że jedzenie łyżeczką i tak was czeka więc ja bym tego nie odciągała w czasie. Ja zaczęlam wprowadzac nowe rzeczy od 5 miesiąca, bo to był taki kompromis - bo zalecają od 6 a ja w 6 do pracy wracałam więc coby za dużo nowości naraz nie było od 5 weszły kaszki owocki i inne nowe smaki. Nie wszystko naraz z prostej przyczyny, by póżniej nie było trzeba sie cofać do pojedyńczych warzywek jak niedaj Bóg jakaś alergia się pojawi.

Gabrielko
co do odbijania to tez tak słyszalam. Jak karmię piersią/karmiłam to po kilku miesiącach też nie odbijałam bo zasypiałyśmy razem , zresztą z piersią to jest inaczej. Powolne ssanie, czas na oddech przysnięcie itp całość czasem i 2 godzinki trwała, a teraz jak dzikus popadnie butlę i 200 ml kaszki naraz wyciągnie to się nie dziwię że może się ogromnie odbić albo coś doskwierać z powodu "zalewu" pokarmu w 5-10 minut. Dobrze że małemu lepiej :)) A on słoikowe owocki je?? Moja jakoś już długo banan w rękę czy brzoskwinia i w długą. czasem kupuję te deserki z twarożkiem lub jogurtem tylko.

Nice cudne te ruchy prawda?? My ciągle z M wspominamy i ciążę i jak mała była mała, a teraz jak zasuwa to niesamowite :)) Gratki cukrów i postępów Przemka:)). Unas też krzesła w ruchu były ;). A ten paracetamol to na co dajecie?? U nas tylko na gorączkę idą leki i to na pow. 38.

Maria ja nie wiem skąd Ty takich lekarzy bierzesz- sam kwiat normalnie:angry::angry: Mi paski przepisywała diabetolog, rodzinny i ginka też bez problemów po 2 paki :) i płacilam 2 gr.

U nas wyrżnęły się 2 czwórki górne więc przebitych zęboli mamy 12 łomatko z czego 4 to takie dopiero co na wierzchu!!!!!!!!!!! Kiedy koniec?!!!!

Kolejne nocki bez piersi minęły, daję herbatkę jak się przebudzi ale ze smokiem o małym przepływie - tak cyckowo leci a ja spokojna jestem że się nie zachlyśnie. Przy dobrych wiatrach budzi się 2-3 razy moim zdaniem to i tak sukces (aa no 2 dni temu się zapomniałam i dałam pierś - był środek nocy a mała na te zeby płakała i tak jakoś wyszło ;) ) no i popadł mnie pierwszy od 2 lat @ jakie dziwne uczucie a był taki spokój :(. Uciekam bo dziś pięny dzień i po drzemce śmigamy na dwór.

aaa wygrałysmy z Zosią rowerek w promocji jednego z marketów i nestle ale radocha!!!!!!!!

Elmoo mój też tak jadł owoce a później cos mu się odwidziało i koniec tylko owoce ze słoików, wczoraj już jadł brzoskwinie i banana w ręce więc może mamy kolejne widzimisie:) u nas katar, ale gdzie nie spojrze wszyscy zakatarzenia, a co do zebow to jeżeli idą schematem to kolejne 2 czwórki, później 4 trójki (u nas z nimi było cięzko i szły 5 m-cy) i później piątki :)

Elmoo jaki rowerek wygralas?

Ja juz chodze!!!! No dalej kuleje ale chodze!!!

Mam za to mega problem z Bartkiem, on od urodzenia ma plynne kupy w ilosci od 3-5 dziennie, zrobilismy mu w koncu badania i wyszly grzyby, teraz je leczymy ale 3 tyg temu wyszlo mega uczulenie na udzie i nie znika, pediatra stwierdzil zeby isc do alergologa bo moze to byc uczulenie na mleko! Ale ja bym sie chyba zastrzelila jak by mial uczulenie na mleko! On bez mleka nie zasypia a po drugie chyba we wszystkim jest mleko, pozatym jak niby ten alergolog stwierdzi uczulenie!!!??????? Nice powiedz oni robia jakies testy u takiego malucha czy poprostu stwierdzaja ze moze uczulenie i odlizyc laktoze i sprawdzic????

A ja dalej obrazona na lekarzy, tyje sobie pozadnie i duzo bardziej niz z Bartkiem i mdleje co rano do 13 bo mi slabo a po 16 mam bole glowy:) swietnie sie czuje i nie narzekam:)

dawno mnie nie było tutaj i wieści masę.
Jakich butelek używacie ??
My przetestowaliśmy AVENT i LOVI - teraz na test czeka dr brown. Młody zjada wszystko - cyca, butlę z Bebiko, herbatkę z koperku ... najważniejsze żeby było jedzonko i wbrew temu co słyszłam i o czym czytałam - jak będzie butla to cyca nie będzie chciał a tu na szczęście nic z tego.
Byłyście już na kontroli u diabetologa po porodzie ?
ja mierzę sobie cukry i wygląda na to że jest ok ... chociaż zobaczymy jak będzie po obciążeniu glukozą - bo to całkiem inna historia.

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi ...Okazało się że Nikuś miał trzydniówkę po której wystapiła wysypka :shocked2:.... cały w kropkach ju mu zeszlo .... Podawałam Paracetamol Hasco i Nurofen syropek ...... nie wiedziałam czy to na zęby czy cos innego lekarz tez nie mogł stwierdzić bo dziąsła spuchnięte jak cholera 2 i 3 górne ..ale to jednak trzydniówka bo wysypka wystapiła .............. Do tego kupiłam (juz po porodzie ) termometr elektryczny Germatherm czy jakos tak i do tej pory nie uzywałam bo Niko miał pierwszy raz goraczke i okazało się że jest do dupy ten termometr cały czas pokazywał 37.1 - 37.9 .... S pojechał po zwykły termometr i także kupił nastepny elektryczny za 150 zł myslałam że go udusze bo one sa nic nie warte ..ale okazało sie że ten drugi był juz dobry i temperatura taka jak w odbycie więc z tamtym pójdę do reklamacji .... Cieszymy sie że mamy to juz za soba ... bo to ma się tylko raz tak ??? czy dzieci maga przechodzić częściej trzydniówki ??

misia45 Avent sa dobry ..Lovi miałam ale jakies dziwne nie wiem ...nie odpowiadały mi .....Podobno tez z Tommee Tippee sa dobre ..osobiście nie mialam ale koleżanka uzywa i zadowolona ...........Ja nie była na kontroli hehehe tez chyba ok bo mierzyłam po porodzie i teraz juz dawno przestałam .......

Agula trzydniówkę można przechodzić dwa razy bo są dwa szczepy! Zazwyczaj tak jest że idąc do lekarza z temp On każe czekać bo nie wiadomo co to jest :) Jednak jeżeli temp przekracza 38st to na pewno nie zęby - wszędzie tak jest napisane. My trzydniówkę przechodziłyśmy w 8 miesiącu - ciężki czas, ale już za nami :)

misia45 ja nie byłam na kontroli :) najnormalniej w świecie rzucałam sobie kłody pod nogi żeby nie iść :) Aventu nigdy nie próbowałam bo dziewczyny w szpitalu nie zachwalały a polecały lovi i od niej zaczęłam :) Nam super się sprawdziły i sprawdzają - nie pomijając faktu, że sterylizować ją można w mikrofali :) Próbowałam też tommiego - jest naprawdę ok :) Nie musiałam dużo kombinować z butelkami bo moje dziecko ani kolek nie miało , ani nie ulewało :)

Maria zapisałaś się do Darka? :) i Rafała? :)

Pozdrawiam

Ta trzydniowka to w sumie nie dała nam się we znaki bo gdyby nie gorączka to nie powiedziałabym że moje dziecko choruje ..normalnie jadł spał cała noc ....bawił sie śmiał nawet nie marudził ..może troche więcej spał .... ... A na te ząbki to zalezy od dziecka czasem to nawet ma 39 stopni zalezy jak dziecko to przechodzi ... mojej siostry mala miala wysokie goraczki przed wyjsciem zabka i po temperatura ustawala ..ale to trwala pare godzin wiec wiadomo ze zabek ...

Treaz czekamy aż pojawia się ząbki gorne 2 i 3 bo dziasla spuchniete ...

reklama
Domkaa nigdzie sie nie zapisalam, siedze wstepnie obrazona na lekarzy. A dlaczego sadzisz ze powyzej 38 to nie zeby? Moj czesto goraczkuje powyzej 38 i zawsze uwazam ze to zeby chociaz pewnosci nie mam.
Agula moj przechodzil dwa razy 3 dniowke.

Co do butelek to raz juz pisalam ze moj tylko TT na poczatku a potem dr.brown bo aventem plul i za nic do ust nie chcial wziasc.

Dalej czekam na info o alergikach :)

Do góry