Ewelina - przy diecie motignaca - jest indeks glikemiczny - i z tego możesz bez problemu korzystać.
Ogólnie - masz jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Jutro koniecznie zadzwoń do poradni diabetologicznej, ponieważ są wakacje i różnie bywa z lekarza to MUSISZ powiedzieć że jesteś w ciąży - bo to istotne żebyś możliwie jak najszybciej dostała się do lekarza !!!!
jeszcze przed wizytą zakupy:
ciemny ryż, kasza gryczana, pełnoziarnisty makaron - Lubella i Barilla mają w ofercie - makaron nieco twardawy jadaj.
Mięsa - indyk, kurczak, królik, cielęcina - gotowane, duszone, pieczone w folii, grillowane.
Ryba - ja w sumie mogę bez ograniczeń i to wszelakie.
Podobnie wędliny lub mięsa pieczone: chude i lepiej drobiowe.
Warzywa praktycznie wszystkie ale ... bez gotowanej marchewki i buraków.
Nabiał - ja jestem bardzo serkowa - w moim przypadku zjadam serek śmietankowy 42% tłuszczu bo mam po nim niższy cukier niż po 3% - musisz sama sprawdzić.
Chleb - wasa - żytnia - ta na 100% nie ma cukru, nie kupuj mlecznej i z dynią - w składzie mają cukier.
Lepiej zjedz jakiś owoc niż sok nawet rozcieńczony !!
Jak już dostaniesz glukometr - ja mierzę cukier 6x dziennie - przed głównymi posiłkami i godzinę po, zapisuj dokładnie co jadłaś !!!!
Godzina, ilość, cukier.
Po jakimś czasie zobaczysz jak możesz komponować posiłki, co możesz z czym łączyć, jaka ilość itd. ...
MUSISZ jeść węglowodany - choć po nich bedziesz miała skoki cukru, bo zaczną Ci wychodzić ketony w moczu - efekt za dużej ilości białka w diecie.
Ja kupiłam sobie dodatkowo herbatkę z morwy, olej krokoszowy - ponoć naturalnie wspomagają - nie wiem czy to prawda, ale mi nie szkodzą :-)
I trzymaj się cieplutko :-)