reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Urs skąd taka zmiana akcji

Zasadniczo dostalam z trzech roznych zrodel (ginekolog prowadzacy, ordynator w szpitalu, diabetolog) informacje ze w tej chwili nie pozwalaja przenosic ciazy na insulinie (takie sa oficjalne wytyczne) - trzeba zglosic sie na patologie tydzien wczesniej. Co do samego wywolania to w tym szpitalu jest to standardowa procedura. Najpierw zalozenie cewnika Foleya na caly dzien, pozniej oksytocyna 6 h, przerwa i oksytocyna 12 h. Jak zadna z tych metod nie dziala decyduja sie na cesarskie ciecie, gdyz uwazaja, ze dalsze wywolywanie moze przyniesc wiecej szkod niz korzysci.

Witajcie Słodkie Mamuśki ;)

Ja już 3 raz w tym temacie. Dwa razy miałam cukrzycę w ciąży. 1ciaza po 25 tygodniu. 2 ciąża od początku. Teraz jeszcze nie byłam na badaniu. Mierzyłam tylko cukry kilka razy po jedzeniu i było ok. Ale spodziewam się,że za tydzień, dwa coś mi skoczy. Napiszcie mi proszę jak teraz wygląda cukrzyca ciazowa. Jakie są normy na czczo i po posiłkach. I jakie są ewentualne metody. W drugiej ciąży miałam w pewnym momencie insulinę, czy nadal jest insulina czy są teraz jakieś bezpieczne leki? Chce zaspokoić ciekawość zanim pójdę do swojej lekarki..

Spokojnie, podejrzewam że większość z nas nie miałaby złych wyników gdyby trzymała się diety zanim zrobiła badania, a Ty wiesz już co i jak z doświadczenia więc możesz tego uniknąć choć lekarz i tak może powiedzieć żebys na wszelki wypadek pilnowała się ze względu, że w poprzednich ciążach choć to nie jest z góry powiedziane, że i tym razem musisz mieć ( zależy od lekarza). Teraz naczo jest 70-90 a po posiłku po godzinie jest do 140. Mierzymy naczo i po głównych posiłkach, ja na początku mierzylam po wszystkich żeby sprawdzić czy właściwie jem. Nadal jest insulina zamiast jakiś leków, ale z tego co czytałam jest ona bezpieczna dla dziecka także nie ma czym się martwić :)

Jeju :D Dziewczyny. My miałyśmy normę 120! Jakbyście cofnęły się setki stron wstecz, to byście doczytaly się naszych wylewanych łez przy wynikach 125! ;) Ale powiem Wam,że w obu ciążach miałam -15kg więc jak urodziłam, to wyglądałam jak modelka ;) Teraz powiedziałam do męża,że mam nadzieję,że cukrów nie będzie nawet kosztem utycia! :)

To teraz by wyszło, że te wszystkie dziewczyny co miały cukrzycę ciążową były zdrowe ;). .. Tak, ta dieta dużo daje.. Hehe mi nie aż tyle bo w ciąży przytyłam 6.5kg mam dwa dni do terminu w sumie już jeden bo już w sumie czwartek :) Życzę Ci jednak żebyś nie miała i mogła się w ciąży rozpieszczać ;)

Byłam dziś zrobić badanie HCg,ale wcześniej byłam u fryzjera i podjadlam specjalnie trochę ciastek do herbaty. Na to badanie poszłam równo godzinę po tych ciastkach i pani mi zmierzyła z palca cukier o było ok więc może jeszcze nic się nie dzieje...no ale...i tak zostaje na diecie bezcukrowej :cool2:

Czesc dziewczyny zakładam ze wy sie znacie. Mam wyniki krzywej cukrowej : 92, 177, 131.
Wyczytałam ze w takim wypadku wynik 92 juz jest nieprawidłowy.
Przy takich wynikach bedzie pewnie konieczna wizyta u diabetologa ? Sama dieta wystarczy ?

reklama
No i te 177 to za dużo...
Wcześniej bardzo pilnowałam tej diety, jadłam co dzień o tej samej porze. Np zupa zabielona jogurtem naturalnym do tego gotowanego kurczaka. Ryż lub kasza plus mięso i warzywa. Makaron tylko ciemny. Strasznie się stresowalam, robiłam osobno dla męża i siebie. Teraz pod koniec mam cukry ok po wszystkim (na dziś mam termin) staram się pilnować odstępów między posiłkami i nie jeść za dużych porcji i tak naprawdę to mi starczy by cukier był ok..bo teraz mam takie bóle w nocy, że wstaje rano kompletnie rozbita

Do góry