reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Witam. Czy jeszcze ktoś tu zagląda. Otóz ja również mam problem z cukrzycą ciążową. Została zdiagnozowana w 27 tyg. (teraz jestem na przełomie 30/31 tydz.) od 3 tygodni jestem na diecie, a od tygodnia na noc przyjmuje insulinę 4 jednostki. Cukry w ciągu dnia mam dobre nie przekraczam normy 120 (choć diabetolog mi powiedział że norma to 140?) . Mój problem to wysokie cukry na czczo z tego powodu mam tez ta insulinę. Rano jak wstanę to cukry wahają się od 94- 101, mimo przyjmowania insuliny. a od 2 dni dodatkowo przy cukrach na czczo 100 i 101 pojawiły mi się ketony w moczu w dość dużej zawartości. Jak na noc wypiję na noc mleko i zjem węglowodany to ketonów raczej nie ma ale za to cukier znów szaleje. wiec ja już nie wiem co mam jeść.jestem załamana a mój diabetolog pojechał na urlop wiec nawet nie wiem co robić, na konsultacje do innego czekam będzie dopiero w piątek. Może ktoś mi tu pomoże bo ja jestem na skraju załamania.

O 21:30 jak przyjmuję tą insulinę, przed snem. tylko jak wypije same mleko to tez mało daje muszę zjeść troszkę chleba ok 20g i cukier na czczo jest wysoki. Wczoraj zjadałam ostatni posiłek o 20:30 (chleb żytni+ serek biały+ pomidor) bo myślałam ze może to pomoże. Ale cukry na czczo wynosiły dzisiaj 101 a i ketony w moczy były na wysokim poziomie. wiec już nie wiem tu organizm głodują ale cukier na czczo jest wysoki. O co chodzi?

Według mnie to za wczesnie.
Napiszę Ci njak było u mnie. Diabetolog kazała mi wstrzykiwać nocna o 23 i wtedy też piłam mleko lub jadłam jogurt naturalny lub pół jabłka. Kolację jadłam wcześniej, tak 19-20. Miałam zielone światło na zwiekszenie insuliny nocnej o jedną jednostkę jak cukier przekraczał rano 100 (ale to po konsultacji z lekarzem). Spróbuj tak, moze u Ciebie sie też sprawdzi. Niestety przy cukrzyce nie ma jednego sposobu na wszystkich, każdy organizm reaguje inaczej. Niektóre dziewczyny jeszcze jak sie w nocy przebudza to jedzą herbatnika czy kostke gorzkiej czekolady i wtedy cukier ok. I nie stresuj się, 100 rano to nie jest jakiś straszny wynik, często taki miałam i bobas zdrowiutki.
Myślę, ze jak opóźniesz ten ostatni posiłek to rozwiaze problem z ketonami, a jak nie to próbuj ejszcze z ta kostką czekolady.
Powodzenia i dużo zdrowia dla Ciebie i Maluszka:)

A czy wysoki cukier na czczo nie powinien wykluczać ketonów w moczu. Boje się że jak późno zjem to ten cukier będzie znów wysoki. Bo w sumie skąd ten cukier się bierze? (mam wrażenie że ten mój diabetolog to trochę to robi na olewkę). A ja co rano boje się mierzyć cukru i martwię się o maleństwo.

No niestety nie wyklucz. Spróbuj tak jak Ci pisałam zjeść później. Nie wiem o której rano mierzysz, ale jak np. kolo 8 to jest długa przerwa. I naprawdę się nie przejmuj, masz dobre wyniki.
A jak bedziesz u lekarza to weź skierowanie na hemoglobine glikowaną, na pewno wynik Cie uspokoi.

no wstaję ok. 6 a śniadanie jem koło 7. wiec chyba nie jest to duża przerwa. a Hemoglobinę robiłam i wyszło mi 5,4% wiec z tego co lekarz mówił wynik był ok. Przejmuje się tymi wynikami bo w poradni diabetologicznej pielęgniarka opieprzyła mnie ze mogłam te cukry na czczo wyregulować sobie dietą, a pewnie obżeram sie na noc chlebem czy ziemniakami. a ja staram się unikać dużych ilości węglowodanów na noc i zajadam to sałakami z nabiałem a mimo to jest jak jest. w piątek idę do innego diabetologa zobaczę co on mi powie, bo mam wrażenie że ten to nie za bardzo wie co i jak. W pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy i teraz ta mnie porostu zwaliła z nóg i martwię się o mała, najpierw było ryzyko czy przeżyje bo miałam krwiaka, wszystko minęło dobrze się uspokoiło a teraz znów ta cukrzyca i znów mi się włącza stres.

reklama
Nie mozesz unikać węglowodanów, one są konieczne dla dziecka. Wiadomo nie w nadmiarze, ale unikanie to częsty bład i wcale nie poprawia wyników.Ketony mogą być właśnie z tego powodu.
I naprawdę sie nie martw. A jak nie ufasz lekarzowi to konsultacja u innego to dobry pomysł.
Wynik super:) Cała ciazę takiego nie miałam....

Do góry