reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia
Ja mialam na szczescie mieso od meza babci ze wsi, ale lekarka mi mowila, ze jesli nie ma sie dostepu to najlepiej podac indyka.

Bylam na zakupach ciuchowych i jak wrocilam to w domu szpital. Julka 38,5 z angina...na szczescie mezus szybko zadzialal.

reklama
Margo z tym blw to chodzi o to, że nie zmuszasz dziecka do jedzenia, np. nie wciskasz mu na siłę jedzenia łyżeczką w stylu "leci samolocik" itp, tylko dziecko samo decyduje co je i ile tego zje. I to ma niby powodować, że dziecko je chętnie, a jak coś mu nie smakuje to po prostu wybiera coś innego. No i przede wszystkim BLW rozwija aparat mowy, dziecko uczy się żuć, gryźć itd i przez to łatwiej potem z mówieniem.
Zdrówka dla Julki!

Sylwia jak na siatkach ok to nie martw się na zapas. Jak będzie słaby przyrost to na pewno pediatra coś powie na ten temat...

Natka
Julka zawsze zajadala ile chciala a ja dawalam papki, pozniej w papkach kawalki a pozniej juz bez papek. Jakos sie nie moge przekonac do tego blw choc wydaje mi sie, ze coraz wiecej rodzicow wybiera ten sposob karmienia. Moja kolezanka zrezygnowala z blw, bo dziecko jej sie raz a porzadnie zachlysnelo a podobno wbrew pozorom przy metodzie blw dziecko ma mniejsze szanse zachlysniecia. Czy to prawda?

Dziewczyny on przez miesiąc i dwa tyg przybrał tylko 500 g no ale urosl 5 cm. Ale w nocy je raz czasami dwa. No i denerwują mnie takie miękkie bardzo piersi. Jakby nic w nich nie było. I np wczoraj chciałam mu dać of siebie i nie chciał a jak zrobiłam butelkę to zjadł 90 ml. Pije lactosan i f.e.m.a.l.t.i.k.e.r ale jakoś kiepsko jest.

Sylwia Michas już dawno nie pije nic w nocy i przesypia całe noce i budzi się ok 9. 500 g to niemało bo dzieci im starsze to mniej przybierają chyba 300 g na miesiąc po chyba 4 miesiącu jest ok. Cycki miękkie bo laktacja ustabilizowana. Z butli dzieci zawsze chętnie piją jak się nauczą bo nie robią praktycznie wysiłku jak przy piersi. Jeśli chcesz dalej być na kp to nie dawaj butli tylko pierś albo odciągaj i dawaj swoje żeby cały czas była produkcja w piersiach. Ja praktycznie zawsze miałam i mam miękkie piersi no chyba że długo nie karmilam np jakieś karmienie ominelam albo właśnie po nocy ale to i z czasem się zmieniło. Naprawdę miękkie piersi nie oznaczają że nie masz pokarmu.

Natka masz dobrą wiedzę do roku podstawa jest mleko a podawane po 6 miesiącu stałe pokarmy to dodatki, nauka innych smaków itd. Po roku na odwrót mleko jako dodatek.
I jeszcze raz powtórzę nie ma czegoś takiego jak mało treściwe czy tłuste mleko - mleko dostosowuje się do dziecka.
Natka sto lat dla Juleczki i brawo za siadanie samodzielne :-) My też będziemy w krotce rozszerzać dietę o stałe pokarmy ale najpierw jednak papki a potem blw chcemy spróbować. Decyzja taka bo na próbę dostał wczoraj kawałek ugotowanej marchewki i niestety bardzo się dlawil po małym kawałku i aż ulalo mu się mleko :-(
Po roku można spokojnie podawać mleko krowie oczywiście stopniowo aczkolwiek są też teorie i stanowiska żeby było mm. Jednak decyzja zawsze należy do rodzica i dziecka. Producenci mm czy innych priduktow bardzo naciągaja nas rodziców i mają gdzieś zdrowie naszych dzieci dlatego trzeba być na prawdę uważny i czasem parę razy dobrze się zastanowić czy aby to konieczne czy dobry wybór. Nie bez powodu jest takie przysłowie że co za młodu ...
Ze smutnych wiadomości to tak ku przestrodze odnośnie zbyt wczesnym rozszerzaniu stałych produktów u dzieci - matka trojaczkow zaczęła karmić stałym pokarmem od 4 miesiąca bo ona tak sama była karmiona i nic jej nie jest ale niestety chłopcu pękło jelito, trafił na oim ale niestety dzisiaj koleżanka pisała że mały umarł :-( dziewczynki są też w szpitalu ale im nic nie jest.

Na siatce centylowej jest w normie.
My 2.5 mc jesteśmy na sloiczka ch. Ale chciałabym sama już mu coś gotować. Ale jak pomysle o kurczaku nafaszerowanym hormonami to mi się niedobrze robi. A nie mam w okolicach ani sklepu ze zdrową żywnością warzywami i owocami ani z mięsem. I myślę co obić.

Królik jest też ok, gołąbki jak masz kogoś kto prowadzi chodowle.

Lucalew
Co.za smutna wiadomość. A pomyśleć że większość lekarzy pediatrow zaleca wprowadzanie stałych pokarmów w 4 mc.

Dziewczyny
Czy Wy dajecie swoim Maluchom pietki od chleba?Mojemu ostatnio dali w jeden dzień 4 pietki,no tak się zdenerwowalam. Tym bardziej ze to pierwszy raz próbował. Ciągle słyszę daj mu to daj mu tamto. Jak mowie ze jest za mały to słyszę nic mu nie będzie. Tak może teraz od razu nic mu nie będzie ale później może mieć problemy z brzuszkiem. Ja słyszałam że taka pietke można raz na jakiś czas. A Wy co myślicie?

Margo tak, to prawda że przy BLW dziecko ma mniejsze ryzyko zakrztuszenia, zachłyśnięcia-o ile spełniona jest podstawowa zasada że dziecko siedzi stabilnie i prosto podczas jedzenia (nie w pozycji półleżącej np. foteliku samochodowym czy bujaczku). Z tego co się orientowałam to dzieje się tak dlatego, że z łyżeczki dziecko pokarm jakby zasysa i leci on od razu głęboko. Przy kawałkach nie ma opcji żeby samo poleciało tak daleko, dziecko musi jedzenie przesunąć ruchami żuchwy i języka, a gdy tego się już nauczy to będzie potrafiło też połykać. Wcześniej dziecko raczej "memla" i wypluwa. Jak będzie w praktyce to zobaczymy u nas, dam znać jak to wygląda bo nie powiedziane, że nie będzie tak jak luca napisała z tym odruchem wymiotnym. Wtedy zostanie nam czekać dłużej z rozszerzeniem diety :)

Lucalew smutna historia z tą mamą trojaczków.. to ta z sierpniówek? Jak podczytywałam Was kiedyś to widziałam, że nawet profil fb trojaczkowy założyła z tego co kojarzę. Ale to lekarze stwierdzili, że to wina zbyt wczesnego rozszerzania diety a nie np. nieprawidłowa budowa jelita się do tego pęknięcia przyczyniła? Matko, jak to nigdy nie można być pewnym, że wszystko będzie dobrze...

Sylwia ja piętką od chleba mam zamiar wprowadzić gluten-zgodnie z radą neonatologa. I szczerze mówiąc nie słyszałam, żeby można było dać raz na jakiś czas tylko. A z jakiego powodu tak by miało być? No i chyba zależy jeszcze jaki chleb-dla dziecka najlepszy naturalny na zakwasie a nie na drożdżach.

reklama
Natka
Ja mu podaje kaszke z glutenem juz pełna porcję i nie wiem czy to nie za dużo jak dodatkowo dostanie chleb. Moze i przesadzam ale boję się, tym bardziej ze to pierwsze dziecko :)

Do góry