reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia
Ja mysle, ze Ty sie ciagle za bardzo przejmujesz przybieraniem malego. Z tego co pamietam do tej pory bylo ok. Ile on juz ma i ile wazy? Ja nie mam problemu z butla i wierze, ze mozesz miec mniej pokarmu, bo sama tak mialam. Natomiast z tym jedzeniem w nocy to podreczniki glosza, ze od 6msc. zycia dziecko powinno byc na wodzie ;) wiec on nie musi juz jesc mleka, ale to tylko ksiazki...w praktyce moja Julcia jadla w nocy dokladnie rok :)

reklama
Sylwia to ze mało przybiera to nie znak ze masz mało mleka po pierwsze to dziecko im starsze tym mniej przybiera. Poza tym takie coś mogłoby bardziej świadczyć o tym ze moze mleko jest mało tłuste tresciwe A nie wyznaczać ile to jest. No chyb zez mały ci pije i krzyczy jeszcze. Jak nie chcę w ogóle to może po prostu sam rezygnuje ci z piersi i wtedy nic nie poradzisz A ze piersi miękkie to też nie oznacza od razu braku mleka. Może po prostu produkuje ci się tyle ile wypije ci mały A nie więcej dlatego nie odczuwasz nawalu.

Margo z tego co ja czytałam to mleko do roku powinno być podawane (kp albo mm). I pediatra moja też tak mówi. Skąd masz to info o tym pół roku? Bo może znów muszę oświecić naszą pediatrę że ma stare wytyczne jakieś :)

Sylwia a co pediatra mówi na taki przyrost? Moim zdaniem nie jest zły. W drugim półroczu życia dziecko już nie przybiera tak jak wcześniej. Ile waży teraz?
Moja Julka przez dwa i pół tygodnia przybrała tylko 50 gram (!) i pediatra mówi, że jest ok i teraz już będą małe przyrosty. Mała ma niecałe 7 kg.
A Ty teraz chcesz małego powoli odstawiać od piersi? Jeśli nie to możesz spróbować zwiększyć przyrosty zastępując jeden posiłek stały posiłkiem mlecznym (ale nie wiem ile podajesz stałych posiłków, bo jak jeden to ten sposób odpada). Moja dziś kończy pół roku i na razie jeszcze tylko na piersi, ale na dniach powoli będziemy próbować rozszerzać dietę bo siedzi już stabilnie :)

Natka Margo chodzilo o jedzenie mleka w nocy nie ogółem ;)

Co do wag to moja np ze słabym przybieraniem miała 7200 na 9 miesiecy.
A my rozszerzyliśmy dietę bez wZględu na siedzenie ;) bo wtedy musiałabym czekać do 9 miesiąca miesiąca tym :D

Natka
Wlasnie! Chodzi o mleko nocne. A jesli chodzi o kp czy pozniej mm to dziecko powinno do 3 roku zycia pic takie mleko plus jakies tam delikatne jogurty...no ale to znow ksiazkowe teorie. W praktyce Julcia zrezygnowala z mm po 2 roku zycia i od tamtej pory pije juz zwykle, przegotowane jak my i zwykle jogurty.

Na szczepieniu tylko zapytała czy karmiony piersia I tyle. I że długi jest. Mój ważył 8200 mając 7 mc I tydzień. A urodził się 3270.

Dziewczyny a co sądzicie o sklepach ze zdrową żywnością w których jest możliwość zamówienia przez internet?

A to przepraszam dziewczyny, nie doczytałam dokładnie z tym nocnym mlekiem, myślałam że piszecie ogółem o mleku :)

Aga my jednak idziemy w BLW więc u nas siedzenie samodzielne musi być ;) choć ja ogólnie tak czy siak chciałam czekać do skończonych 6 miesięcy z rozszerzeniem diety, a że mała ładnie już siedzi to za parę dni pewnie coś popróbujemy :) czekam jeszcze aż nam kubeczek zamówiony przyjdzie i będziemy też uczyć pić z kubka :)

Sylwia to waga ładna :) a na siatce centylowej nie spada? Jak nie to chyba jest ok.
Co do sklepów ze zdrową żywnością to ja nie korzystałam z zamówień internetowych bo mam u siebie stacjonarny eko-sklepik i jak już coś kupuję to tam.

reklama
Na siatce centylowej jest w normie.
My 2.5 mc jesteśmy na sloiczka ch. Ale chciałabym sama już mu coś gotować. Ale jak pomysle o kurczaku nafaszerowanym hormonami to mi się niedobrze robi. A nie mam w okolicach ani sklepu ze zdrową żywnością warzywami i owocami ani z mięsem. I myślę co obić.

Do góry