reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Aaaa no tak ja czasem pije sok pomidorowy, ale nie rozcienczam i jest ok. I pije maslanke :) chce zrobic naturalny pomidorowy, tylko ciekawe jak cukry sie zachowaja po takiej papce ;)

reklama
Ja wczoraj po jednym naleśniku z dżemem i galaretce truskawkowej miałam 116 cukier. To chyba żadne wykroczenie?
Ja sobie czasem pozwalam na odstępstwa, ale w granicach zdrowego rozsądku, np. zjem jednego naleśnika a nie 5.
Poza tym w nocy chyba poczułam pierwsze ruchy dzidzi, tak jakby rybka pływała w dole brzucha:-)

Calineczka gratuluje pierwszych ruchow malenstwa :-) Ja tez czulam pierwsze ruchy ok 16 tc, jest to dla mnie super uczucie. Nie wiem jak bedzie pozniej ale uwielbiam te ruchy :-)
Całkiem niezly wynik po tym nalesniku i galaraetce. Oczywiscie mnie tez zdarzy sie grzeszek np ostatnio tydz temu na I komuni jadlam ciacho :-) ale tak jak piszesz nie jest to ocdziennie i z umiarem.

Milego dnia :-)

Lucalew, ja je poczułam w nocy i nie wiem, czy mi się nie przyśniły, ale chyba nie;-)To trwało chwilę, ale naprawdę tak leciutko świdrowało w dole brzucha, głęboko, jakby w macicy. Mam nadzieję, że to to;-)
I powinnam je teraz czuć codziennie, mocniej?Jak to jest?
Pesqmi moja diabetolog nawet zabroniła jeść zup, ja i tak je jem, bo na kurczaka nie chcę patrzeć, a na zupy akurat mam ochotę.
I jest dziwne z tymi ketonami u mnie, bo jest taka zależność, że zjem o 20 kolację i o 21 posiłek nocny, to rano o 6 nie mam ketonów, a jak zjem tylko o 20 kanapkę, bez dodatkowej kanapki o 21, to rano mam ketony, oczywiście w obu sytuacjach w nocy czuję głód. Dziwne.

Witajcie :)
ja sie wczoraj na kolację objadłam sałtką z tuńczyka z dużą ilością ogórków kiszonych i cukier po był 99 ;) mnie po parówkach też nic nie skacze, moja dietetyk też powiedziała, żeby parówek nie kupować... ale mnie one jakoś na śniadanie pasują od czasu do czasu ;) te naleśniki, które wczoraj robiłam, to bez odrobiny cukru i tylko na 6 łyzkach mąki, więc może stąd ten dobry wynik, tymbardziej, że były nie tylko dla mnie, ale dla naszej całej trójki.

Lucalew - ja się wczoraj tak na wizycie z ciśnieniem zdenerwowałam. W domu mierzę codziennie 3x i ciśnienie w normie, albo nawet za niskie, a wczoraj 138/79... nosz kurcze blade. Mówie, że niemożliwe, i jak mi drugi raz zmierzyła to już miałam 145/82. Muszę więc sprawdzić swój ciśnieniomierz, bo nie chciałabym przegapić, gdyby coś było nie tak. Tymbardziej, że wcześniej miałam cały czas na podobnym poziomie, a teraz przynajmniej raz dziennie mam tak 116/70 - a to pierwsze to dla mnie za niskie, bo od razu to czuję i przechodzi mi po słabej kawie.

No i a propos wizyty, to mały jest trochę za duży :( na szczęscie w granicach norm, ale na siatce centylowej dosyć wysoko. Waży już 1300g i wynikowo jest niecałe dwa tygodnie do przodu. Chociaż jak teraz patrze na te wyniki, to znowu mi się długonogi członek rodziny zapowiada (jupi!) i to te długie nogi sprawiają, że dzidzia jest większa, bo reszta wymiarów jest do prozdu o tydzień. No ale... mój mąż jak się urodził wałył ponad 4 kg, ma cholernie długie nogi, moja córka ma to po nim ;) więc albo to cukry, albo po prostu natura. Lekarz powiedział, że obserwujemy, bo mogą to być cukry.

Calineczka - gratulacje ruchów :) nie musisz ich jeszcze czuć regularnie. Ja w pierwszej ciązy poczułam ok 16 tygodnia, w tej równo w 20 tygodniu i już się bardzo martwiłam, a teraz mi mały piłkarz rośnie w brzuchu, tak kopie, że mi się trzewia w środku przewracają ;)

Calineczka u kazdej mamusi jest inaczej z tymi ruchami u mnie bylo tak ze czulam np przez pare dni raz dziennie tak bardzo delikatnie a przez kolejnych kilka nic. Owszem im dalej tydzien za tygodniem to juz czuje sie je wyraznie ale tak jak pisze kazda mama moze miec inaczej.
Odnosnie zup to one sa jak najbardziej polecane i nie wiem czemu Twoj lekarz uwaza inaczej, jestem w szoku!
Ketony tak jak pisalam moga pojawic sie od za dlugiej przerwy nocnej. Calineczka nie odpuszczaj ostatniego posilku. Ja jem ostatni posilek ok 24 a w nocy jak czasem mierze i okazuje sie ze cukier bardzo niski to i w nocy jem. Ten ostatni posilek najlepiej jesc ok 22-23 zeby wlasnie nie bylo tych ketonow rano. Jak czujesz glod to mowie przesun sobie ten ostatni posilek z 21 na 22 lub pozniej. Jak chodzisz wczesniej spac to zrob sobie kanapke i nastaw budzik.

Calineczka, gratuluje pierwszych ruchów, cudowne to jest! :) :)

U mnie cukier ok, natomiast ketony... K##wa! Ciągle bordo albo róż, już nie wiem jem pod korek, jem w nocy a tu to samo... Nie rozpaczam ani nic, ale wkurzam się zwyczajnie :).

Zimno dziś na podlasiu.. U Was tez?

reklama
Dlaczego nie zaleca się jeść parowek? Nawet tych w wysoka zawartością mięsa? Bo nie zdrowe? A co jest zdrowe?
Bez sensu. Ja jem często. Nawet dzisiaj na śniadanie zjadlam 1 i pół.
Ciekawe co moja diabetolog na to. W poniedziałek zapytam.
Jakby tak było zakazane ze aż ważne to by to każdej mówili żeby nie jeść.

Do góry