reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sylwia
Mysle,ze Ci sie przyda ;) My nie mielismy niani tylko Snuze to taki aparat oddechu. Moj maz jest calkowicie zbzikowany na punkcie bezdechow u maluszkow.

reklama
Margo
Może akurat skorzystam z niej :)

Moja znajoma właśnie jest po krzywej cukrowej. Miała na czczo 70 po 1 h 89 a po 2 86. Szczęściara.

Czyli u zdrowych osób nawet po takim obciążeniu niewiele wzrasta a my po jedzeniu mamy więcej. Jak pomysle o swoich wynikach po obciążeniu to masakra.

Aaa i zwazylam truskawki. 6 szt to trochę ponad 150g. Czyli nie do końca trzeba wierzyć w to co piszą. Ze można 15 szt. Waga jednak się przydaje :)

No a Twój mąż to w normie ma wszystko. Bo na czczo jest chyba do 110 a po 2 h do 140.

Cukry mam ciągle w normie, dziś po grahamce tylko 120 a tak to mniej...

Co do tych ketonów zadzwoniłam - kazała jeść, jeść w nocy i duzo pić (i tak pije 3 litry dziennie..) i poobserwowac sie przez 5 dni, powinno byc lepiej. Natomiast nurtuje mnie teraz kwestia tej hemoglobiny glikowanej. W sumie nie wiem czy nie przejść się jednak do tej diabetolożki i poprosić o skierowanie na te badanie, ale tak strasznie sie boję że okaże się że cukier byl zły długo i że mam cukrzyce na stałe :( :( . Ten strach mnie paraliżuje wiecie dziewczyny :( .

Pesq
Nie musisz mieć skierowania na hemoglobine. Ja 25 zl placilam. A jestem spokojniejsza.
Jak zrobisz to nie będziesz myslala i będzie wszystko dobrze. A tak to będziesz się zastanawiać do porodu.
ja tez robiłam jak byłam tylko miesiąc na diecie i to chyba nie cały. I wliczaly mi się tylko te 30 dni diety a resztę to jak nie wiedziałam o cukrzycy. I było ok. Także dla własnego spokoju zrób może to badanie.
a Ty ile jesteś na diecie juz?
Wszystko będzie dobrze, nie martw się.
Ja tez należę do tych co panikuja i się martwią aż w końcu wychodzi wszystko OK.

Na diecie jestem dopiero od piątku, krzywą cukrową miałam w środę. Myślę tylko co mi da ten wynik - bo jeśli będzie zły to co to oznacza? I co wtedy mogę z tym zrobić ?

Wiecie, nie najgorsza jest ta dieta sama w sobie, cukrzyca ciążowa to tez nic strasznego gdyby NIE TEN OKROPNY STRACH - czy nie miałam tego wcześniej przed ciążą (skoro wykryli to już w 21 tygodniu ciązy...) co oznaczałoby że tak cukrzyca to na stałe i -czy z dzidziusiem wszystko ok...

Gdyby ktoś mnei mógł zapewnić o tych dwóch rzeczach to bym żyla normalnie. A tak to jestem w ciągłym stresie i strachu.

Ostatnia edycja:
Pesq no to właśnie dlatego powinnaś zrobic tą hemoglobine bo po co masz się niepotrzebnie stresować... To też nie jest dobre Dla dziecka.
A wcześniej na pewno miałaś badana glukoze na czczo więc jakby cos to by to wylapali wczesniej. Ja miałam w pierwszej ciąży cukrzycę dlatego teraz dostałam skierowanie na badania już na pierwszej wizycie no i wyszła cukrzyca.

Jimena - miałam robioną glukozę na czczo dwa razy - raz wyszla 100, raz 70 (Zakres referencyjny lab. 60-110). Nikt mi nie kazał nic z tym robic wiec nie robiłam. Zwrociłam uwagę na ten wynik 100 diabetolożce, powiedziała że mógł się taki zdarzyć. Ale ja już nic nie wiem, skoro teraz każą trzymać do 90...

Jutro zrobię tę hemoglobine. Tylko, że jeśli wyjdzie zła to znaczy, że cukrzyca ciażowa trwa dłużej ale nie oznacza że miałam ją przed ciążą.. Znowu się nie dowiem.. I czemu diabetolog o tym mi nie powiedział tylko dowiaduje się od Was? ... Gr..

Ostatnia edycja:
reklama
Pesq ja mam cukrzyce od poczatku ciazy. Wczesniej sprawdzalam i jej nie mialam, odkąd zaszłam w ciaze od razu sie pojawiła. Po prostu hormony szaleja i Twoja trzustka sobie nie radzi z cukrem. Mysle ze dla spokoju zrob ta hemoglobine.
Ktos pytal o wage, ja mam +1kg od poczatku ciazy.
dzis na obiad ziemniaki, jajko i tzatziki i cukier 101 yeaaaaaaaaaaaa :p

Do góry