reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja dzisiaj tez jak narazie ok :) naczczo 77, a po sniadaniu 103. Wczoraj jak wracałam od lekarza to zjadłam parowe i grahamke. Mierze cukier po godzinie, a tam 138... po 20 minutach kolejny raz i juz tylko 86. Ale miałam przy pierwszym pomiarze brudne ręce, wiec to pewnie przez to, bo chyba tak szybko nie mogłoby spaść. Zaraz włączam maszynę do lodów, dzisiaj truskawkowo bananowe :) zaplanowane na pierwszy podwieczorek ;) mnie lekarz bić o ketonach nie mówił, w sumie nawet żadnych badań mi nie zlecił. Jutro mam pierwsza wizytę od diagnozy u swojego gina, wiec musze go trochę pytaniami pomęczyć i żeby mi dobrze sprawdził, czy wszystko z dzidziusiem ok. Mam jeszcze pytanie co do waszej wagi. Czy na tej diecie schudlyscie? Ja od początku ciąży przybralam tylko 3 kg, ale startowała z dużą nadwagą, a teraz to chyba nawet schudłam mam wrażenie, a zaczęłam 28 tydzień, wiec czas największych wzrostów.

reklama
Diuska jeszcze troche kochana.

Verna kciuki za Was zacisniete.

Sylwia Ty to chyba lubisz szukac dziury w calym co? Wynik masz jak u osoby zdrowej. Norma jest do 6.1 dla cukrzycy ciazowej ale co laboratorium to inaczej aczkolwiek wytyczne sa takie zeby bylo ponizej 6 % W tych dwoch linkach ktore wrzucilam tez byla informacja jakie sa normy dla kobiet w ciazy.

Gosik jak po 2 czy 3 dniach zauwazylam spadek cukru na czczo dopiero takze moglo byc i 90. Ja bym jeszcze raz umyla rece i zmierzyla.

Calineczka insulina ta na noc jest tania a ta do posilkow w zaleznosci jaka ja np za novorapid place ok 30-40 pln ze znizka.

Dzudzenka gratuluje dobrych cukrow i humoru :-)

Pesq mhm moze zadzwon do lekarki i zapytaj. Ja nie mialam i nie mam problemow z ketonami. Moze z dwa razy pojawily sie sladowe ilosci w badaniu moczu a jak sama sprawdzam rano to nigdy nie mialam. Wiem ze duza ilosc ketonow moze byc grozna wiec ja bym sie skonsultowala z lekarzem wczesniej.
Tak sie obawiasz ze mialas cukrzyce od poczatku ciazy to moze zrob sobie tez to badanie hemoglobiny glikolowej jak nie mialas wczesniej. To badanie pokazuje sredni poziom glukozy we krwi przez ostatnie 3 miesiace.

Wierci roznie z ta waga jest ale napewno za duzo to nie przytyjesz na tej diecie jesli bedziesz przestrzegac. Ja jestem praktycznie na -1kg bo na poczatku ciazy schudlam 4 kg. Dziewczyny tez chudly wiec roznie jest.

Lucalew
Bo ja jestem z tych co panikuja strasznie :)
Każdy mi to mówi. No ale taki czlowiek i co zrobisz :)
Ja też dwa razy miałam śladowe ilości ketonów ale to dawno. A od tamtej pory brak.
a też jem jak Margo jabłka i inne owoce i może to przez to :) Mi nawet diabetolog mówiła ze o 20 można zjeść jakieś kiwi albo coś.

Werci
Ja po pierwszej ciąży miałam -10 kg więc bez paniki :)

Pesq
Pisałyśmy tu z dziewczynami ostatnio o tym, że co lekarz to ma inne spojrzenie na te cukrzycę. Jak sama widzisz jedni zalecają badanie ketonów a inni nie. Doszłyśmy do wniosku, że po prostu każda z nas musi się poddać swojemu lekarzowi prowadzącemu. Mnie w I ciąży prowadziła moja ginekolog, która ma specjalizację w prowadzeniu kobiet z cukrzycą ciężarnych. Za pierwszym razem było bardzo ok i teraz też do niej chodzę z nadzieją, że również mogę jej ufać. Jakiś czas temu sama zaczęłam panikować z powodu tych ketonów i kazała mi zaczekać do wizyty, ale generalnie ona nie panikuje pod warunkiem, że pasek nie jest czarny. Jeśli masz obawy to zadzwoń do swojej lekarki. To nic Ci nie zaszkodzi i albo do niej podjedziesz po pomoc albo Cię uspokoi. Ja też się denerwuje ciemnym paskiem dlatego staram się ciągle coś jeść, ale tak czy siak ciągle mam to dziadostwo jednak cieszę się wtedy gdy pasek jest jaśniejszy. Myślę, że tym jaśniejszym paskiem nie musisz się w ogóle przejmować. Moja kuzynka w I ciąży również miała ketony całą ciążę i nie mogła się ich wyzbyć i jej dr podobnie jak moja lekarka powiedział, że to zjawisko bardzo częste. Oczywiście, walczymy z tym, ale bez paniki :) Aaaaa i tak jak napisała Lucalew ​zrób koniecznie badanie hemoglobiny glikowanej to będziesz miała czarno na białym czy cukrzyca była wcześniej niż teraz.

Yyyy właśnie zobaczyłam, że coś mi suwaczek nie robi??? Zatrzymał się na 14 tygodniu a to już 17 leci :-D

Sylwia
Ja też jem czasem jakiś owoc o 20, ale w I ciąży po 18 nie mogłam nic a nic. Teraz jabłko, jagody czy borówki i jest ok :)

Ostatnia edycja:
To mnie trochę uspokoilyscie, bo ja po prostu w pierwszej ciąży przytyłam 26kg praktycznie wszystko mi zostało, potem jeszcze trochę dorobilam. ...wiec to dla mnie teraz takie dziwne jest ;)

Calineczka
Tak. Mieszkam w Wawie. A mama jak mama...to wszystko tak stopniowo postępuje, ale ogólnie bez większych zmian.

Właśnie zjadłam truskawki z jogurtem :)

Mnie dietetyczka mówiła żeby owoce jeść do 18.00. Później nie jem. Czekają na mnie truskawki z jogurtem. Ale na obiad zgrzeszyłam więc zobaczymy jaki cukier będzie no i rozłożyłam na 2 razy grzeszek :p wiec nie wiem czy się wyrobię z tym wszystkim. O 16.20 wizyta a potem są warsztaty mamo to ja i chyba pojedziemy na nie ;)

reklama
Dziewczyny mam pytanie odnośnie niani elektronicznej. Bo siostra mi kupila w anglii i właśnie ja dostałam. Ale jakoś nie mam przekonania do tego urządzenia. No ale skoro kupila to wzielam :) używała któraś z Was to urządzenie?

Do góry