reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Tez gdzieś mi się obiło o uszy ze 150 gram. Bo na sztuki to nie ugadnie. Bo różnej wielkości są przecież truskawki :)
Mi wystarczyło 7, nie wiem ile wazyly. I jogurt activia.

reklama
Sylwia jak masz wage to sprobuj raz czy 2 zwazyc i juz bedziesz wiedziala mniej wiecej ile to szt. :-). Ja tez kupuje w sklepie np 300 gram wiec wiem ze polowa to 150 gram zeby juz w domu nie wazyc dokladnie.

Lucalew
Wez Ty kobieto zaczekaj tu do mojego porodu, bo jak ja sobie dam rade bez tych Twoich zlotych rad??? :)

Condo truskawek to ja dzis kupilam male, ekologiczne po 11zl. Zjem jutro na drugie sniadanie.

Ja z owocow jem jablka, kiwi i obowiazkowo codziennie borowki amerykanskie z jogurtem. Jak zjadlam takie owoce z jogurtem pierwszy raz to niby fajna slodycz, ale wiadomo,ze to nie to samo co czekoladki :D a teraz mi nawet starcza taka slodycz ;)

Jutro mam na obiad mloda kapuste i do tego ziemniaki. Tylko nie chce mi sie kroic wiec albo zagonie teraz meza albo jutro wrzuce do robota kuchennego.

Dziewczyny. Luca :D Ja mam jeszcze pytanie odnosnie poziomu ma czczo. Bo zakladajac,ze glukometr pokazuje komus czesto np.105 a po badaniu z krwi w labo jest np.90 to dlaczego lekarze wlaczaja insuline na podstawie badan z glukometru a nie na podstawie badan labo??? Wiadomo,ze glukometr moze falszowac wynik???
Swoja droga ide rano na badania i ciekawe co bede miala na czczo jak sama zaczynam miec na glukometrze wyskoki.

Hej, Margo - bo ciężko byłoby robić wyniki w laboratorium codziennie ;) wiadomo, że ten wynik z glukometru jest wynikiem orientacyjnym - dlatego po jednym czy dwóch przekroczeniach lekarz nie zaleci insuliny (poza tym przy insulinie nocnej - raz w tygodniu muszę mierzyć w nocy żeby sprawdzić czy cukier nie spada za bardzo...) Jeżeli mierzysz glukometrem i w laboratorium, i z glukometru pokazuje np. 93 a z labo 85 to wynik z laboratorium jest bardziej miarodajny. Poza tym jak już dziewczyny pisały jedne glukometry mierzą cukier z krwi, inne z osocza np. optium xido (tu wynik jest zawsze trochę wyższy z tego co mi diabetolog mówiła). Po to też robimy te badanie hba1C żeby sprawdzić czy te cukry były ok. Mam nadzieję, że trochę uspokoiłam, chociaż ja też jak mi się zdarzy przekroczyć panikuję :p Pozdrowionka

Ja jestem po ostatniej wizycie u diabetologa. Poszłam tylko praktycznie po paski. Bo nie wiem kiedy Leoś będzie chciał wyjść i może pasków mi braknąć. Więc wzięłam receptę na jedno opakowanie. Diabetolog powiedziała że cukry jej się podobają nazwała je nawet "nizinami". Nie zgadzam się z nią ale niby to ona jest lekarzem. No i powiedziała, że po ciąży norma jest na czczo 100 a po posiłku po 2 h 140. No to chyba tyle ;))

Ja wczoraj jak poszłam na badania to zabrałam ze sobą glukometr. I jak pani pobrala mi krew do badań to jak wyszłam to od razu zmierzylam na glukometrze. Także jutro będzie wiadomo jak z tym moim glukometrem jest.
a może być tak że glukometr pokazuje mniej a w badaniach z lab jest więcej?
Ja też mam ten optium xido neo.
Hmm aż ciekawa jestem.
Jakos musze wytrzymać do jutra.

Margo
Byłaś na tych badaniach? Kiedy wyniki?
Ja to się tak stresuje :)
tym razem robiłam w innym labolatorium i na hemoglobine musze czekać do jutra.
I juz razem odbiorę tez inne wyniki które są juz dziś.
Daj znać jak to u Ciebie wyszło :)

Dzudzenika
Spoko loko ;) Ja z tych raczej co nie panikuja z cukrami w przeciwienstwie do wszystkiego innego i I ciazy. Jakos po I sie oswoilam i wiem jak to wyglada,ze moga byc rozne sytuacje i wszystke cukry trzeba przyjmowac :p

Sylwia
Tak, ja po badaniach. Czekam do wieczora na wyniki online.

Pani w labo powiedziala mi,ze mam bardze gesta krew (a ja ciagle pije wode). Z jednej reki wycisnela tylko krople i musiala cisnac juz na strzykawce z drugiej reki. No i powiedziala,ze nie dziwi sie,ze z opuszkow tez mi nie leci. Zalecila pic jeszcze wiecej bym rozrzedzala te krew.

Sylwia jak będziesz miała wyniki to daj znać jaka różnica w porównaniu z glukometrem bo mam ten sam i jestem ciekawa jak dokładnie mierzy.

Dziewczyny proszę Was o radę :) chciałam zrobić sobie dziś do obiadu mizerię ale nie bardzo wiem czym powinnam zastąpić cukier. Zawsze dawałam trochę do smaku. I czy mogę normalnie zrobić ze śmietaną czy lepiej jogurt?

reklama
Natka
Jasne, jak odbiorę wyniki to dam znać. Różnica będzie na pewno ale zobaczymy w którą stronę :)
a jeśli chodzi o mizerie to ja robie z jogurtem naturalnym. Nie wiem jak jest ze śmietaną, a cukier to chyba też nie bardzo.

Ja mam dzisiaj chyba gorszy dzień. Nie z cukrami.Cukry mam OK. Tylko coś brzuch mnie boli i strasznie mi twardnieje. Biorę 3 razy ten magneB6 ale jakoś słabo to na mnie działa. Jeżeli w ogóle coś pomaga. Aj.

Ostatnia edycja:
Do góry