reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam w niedzielny poranek
Riterka to miałas podobny poród do mojego, ja byłam 1,5 na porodówce:-)
Gosiek każdej z nowych mamuś podaje stronę www.tabele-kalorii.pl na tejstronie dowiesz się wszystkie, co ile ma węglowodanów. Ja na śniadanie czasami jadłam płatki owsiane 2 łyżki na szklance mleka.:tak:

Emka szczere współczucia co do nocy. Mój mały zawsze budził mnie 2 razy i narzekałam:-p ale dzisiejsza noc to 4, za chciało mi się przystawiać go do piersi, a on jak tylko ją poczuł to zaraz zasypiał więc miałam pobudke 4 razy:wściekła/y::zawstydzona/y::-( a tak jak dam mu butle to dobre 6 godzin śpi:-)
Emka jak na Ciebie działą zmęczenie? U mnie objawia się to wilczym apetytem:szok:Na dzień dobry zjadłąm 2 batony:wściekła/y: jedynie co mi zostało z diety cukrzycowej to ostatni posiłek koło 18:cool2:

reklama
Witam!
Ewela222 - a nie musisz mierzyć cukru glukometrem - mi od samego początku lekarz kazał mierzyć i po 2 tygodniach do kontroli. Hasło "ograniczyć cukier w diecie" wcale nie musi oznaczać wyeliminowania tylko cukru, ale i pozostałych węglowodanów:tak:
Doris31 - glukometr nie jest zbyt dokładnym narzędziem i z różnych palców pomiar może być różny - tak mi tłumaczył lekarz - mówił też, by mierzyć z drugiej kropli krwi, bo to bardziej wiarygodne - no i myć ręce:tak: a skoki każdej z nas się zdarzają czasami nie wiadomo skąd
Agga86 - współczuję zgagi - u mnie dopiero są jej początki i jakoś wytrzymuję, ale jak ma się zwiększyć jeszcze to nad renni też juz myślałam
Gosiek26 - ja nie jadam płatków z mlekiem - czasami z jogurtem, ale nie na I śniadanie tylko zjadłam ostatnio na II i nie mierzyłam potem - teraz jak będę jadła to zmierzę:szok: bo nie sądziłam, ze aż tak mogą podnieść cukier

życzę spokojnej niedzieli;-)

Witam sie wieczorowa pora.Dziewczynki powiedzcie mi czy wy jecie na sniadanie platki z mlekiem???Ja dzisiaj zjadlam oczywiscie mleko bez tluszczu i platki fitness i po godzinie sie przerazilam bo na glukometrze bylo 180.Ja za bardzo nie wiem co moge jesc bo sama sobie zaczynam serwowac dietke ale z tymi platkami to szok.

Witam słodkie.

Tych płatków to nie mogłam jeść bo też od razu cukier szalał....i może na śniadanko spróbuj tak jak radzą dziewczyny....kanapka z wędlinką.....spróbuj może też te owsiane...ja tylko te mogłam jeść...ale na każdą różnie to działa.

agga ja ogólnie objadałam się migdałami ze skórką i wcinałam z 2-3 paczki na tydzień i na zgagę nie narzekałam...zdarzyła się pod koniec ze 4 razy tylko....

doris pamiętaj o myciu rączek

gabrielka no ja małej nie chcę chwalić ale budzi się tak koło 1 potem o 3-4 następnie koło 7 dziś obudziła się 4 razy ale dlatego że w czasie karmienia krótko jadła bo jakieś 5-10min i zasnęła

Witam sie wieczorowa pora.Dziewczynki powiedzcie mi czy wy jecie na sniadanie platki z mlekiem???Ja dzisiaj zjadlam oczywiscie mleko bez tluszczu i platki fitness i po godzinie sie przerazilam bo na glukometrze bylo 180.Ja za bardzo nie wiem co moge jesc bo sama sobie zaczynam serwowac dietke ale z tymi platkami to szok.

Chyba przed wczoraj był własnie program opisujący jaka jest kaloryczność właśnie takich płatków.. nawet dwie specjalistki wydały taką książkę o dietach... i się okazuje, że kaloryczność takich płatków fitness wcale nie odbiega zbytnio od zwykłych płatków oblanych miodem.. znaczy zawartość w nich cukru nie wskazuje że mają mniej węglowodanów od najzwyklejszych... także ja się wcale nie dziwię Twojemu wynikowi.....:tak::tak:

ja nadal poklocona ;) focha ostrego odwalilam ;)
co do zmeczenia.. ja nie jem wogole. sucharki i woda tylko.. aha i moze kawalek czekolady. na chwile obecna od 4 rano jadlam musli tylko :| wykoncze sie chyba ;) w glowie mi sie koluje i wogole.. no ale foch to foch. strajk ! ;)

zjadlam ziemniaki z kotletem ;) tak informuje zebyscie sie nie martwily ;)

co sadzicie o nieobowiazkowych szczepieniach ? warto placic i robic ? ;) dla dzidzi wszystko ja wiem ale czasem cos jest zupelnie zbedne a szczepienia nie sa tanie..

Ostatnia edycja:
Andzia_S
właśnie mi nic innego lekarz nie powiedział tylko,ze to górna granica normy i żeby uważać, a to moja pierwsza ciąża i nie zdawałam sobie sprawy,że może to być tak wazne...:zawstydzona/y:

megi_27_
obciążenie miałam 50.

Zrezygnowałam całkiem ze słodyczy, których jadłam wcześcniej bardzo dużo:-( i nie bardzo wiem co dalej, do następnej wizyty daleko(8kwiecień), i nie wiem jak mam jeść żeby nie zaszkodzić dziecku....

Ewela - moim zdaniem to lekarz powinien Ci dać jeszcze skierowanie na badanie po 75g i wtedy podjąć decyzję. tak w ogóle to wczesnie miałas to badanie - z reguły robią to po połowie ciązy:tak: zastosuj dietę tzn. zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz białe pieczywo, makarony, ziemniaki i kluski i jedz duzo warzyw i sama zobaczysz jak będzie 8 kwietnia. A masz jeszcze powtarzać to badanie z 75g???

Andzia_S
właśnie mi nic innego lekarz nie powiedział tylko,ze to górna granica normy i żeby uważać, a to moja pierwsza ciąża i nie zdawałam sobie sprawy,że może to być tak wazne...:zawstydzona/y:

megi_27_
obciążenie miałam 50.

Zrezygnowałam całkiem ze słodyczy, których jadłam wcześcniej bardzo dużo:-( i nie bardzo wiem co dalej, do następnej wizyty daleko(8kwiecień), i nie wiem jak mam jeść żeby nie zaszkodzić dziecku....

mnie się wydaje, że skoro wynik nie był przekroczony to nie ma potrzeby powtarzać z 75 g.. zawsze to jest dodatkowe obciążenie trzustki, która i tak przez ciążę jest obciążona.. a moim zdaniem najlepiej jak ze słodyczy zrezygnujesz... i nawet ze słodzonych napoi.... ja mam stwierdzoną cukrzycę ciążową... kłuję się 4 razy dziennie a wyniki mam super, pomimo jedzenia tak jak dotychczas z pominięciem słodyczy, słodzonych napoi... a owoce tylko do 18.... jem prawie wszystko.. także nie sądzę abyś miała się czym przejmować... na pewno elilminacja węglowodanów do niezbędnego minimum Ci na zdrowie wyjdzie i tyle...

reklama
Andzia_S_ Nie mam powtarzać z 75. Lekarz sie tym moim wynikiem nie przejął specjalnie, a teraz przeniosłam sie do innego ze względu na miejsce zamieszkania i ten to wogóle nie patrzył.. :( Tylko położna przy wypełnianiu karty zwróciła uwage i ja też sie zainteresowalam..

wiolan
Norma jest niby do 140, a ja mam 144, to już odrobine ponad.. Poza tym, ja nie umiem sobie wyobrazić takiego ograniczania, i nie bardzo wiem jak sie za nie zabrać..
Myśle nad tym,żeby sobie pójść zrobić badanie na wlasną ręke,ale mówisz,że to obciążenie..

I nie wiem czy jak bede czekać do kwietnia to sie coś złego nie stanie? zakołowana jestem już całkiem...

Do góry