reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

@katharina203 Nie znam się, to się wypowiem ;) Nie wiem jak to jest z WW, ale tabletki w jakiś sposób chyba mogły wpłynąć na wynik - nie jestem pewna, ale słyszałam, że tylko powietrze i woda nie mają wpływu na pomiar cukru. Może ktoś bardziej zorientowany się wypowie? Bo też mnie to ciekawi.

reklama
Co do tabletek, mogło tak być, ale niekoniecznie. U mnie raz było ok a raz nie, więc sprawdź sobie jeszcze raz i tyle. Nie jadłam 4WW, szczególnie na pierwsze śniadanie. Do wszystkiego raczej musisz dojść sama metodą prób i błędow, bo w cukrzycy ciężko doradzić, każdy reaguje inaczej.

Hej...
Wracam troche do tego tematu... W 2014 w pierwszej ciazy dieta cukrzycowa od ok 25 tc... I teraz ciaza druga i temat powraca...
Robilam dzis krzywa i glukoza:
Na czczo 96
Obciazenie 75g
Po 1 godz 167
Po 2 godz 160...
Wyniki prawie takie same jak w ciazy pierwszej...
I teraz szukam w domu zeszytu z cukrami i posilkami rozpisanymi w poprzedniej ciazy i kurcze jak na zlosc pomiary cukrow mam ale rozpiski ww na posilki nie moge na szybko odszukac... Pamietam tylko ze mialam 21 ww dobowo... I musze wymyslec jak sobie to porozdzielac zeby z dieta zaczac dzialac juz przed wizyta u diabetolog... Bo gin dopiero 24 marca i wtedy dostane skierowanie...

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Hej...
Wracam troche do tego tematu... W 2014 w pierwszej ciazy dieta cukrzycowa od ok 25 tc... I teraz ciaza druga i temat powraca...
Robilam dzis krzywa i glukoza:
Na czczo 96
Obciazenie 75g
Po 1 godz 167
Po 2 godz 160...
Wyniki prawie takie same jak w ciazy pierwszej...
I teraz szukam w domu zeszytu z cukrami i posilkami rozpisanymi w poprzedniej ciazy i kurcze jak na zlosc pomiary cukrow mam ale rozpiski ww na posilki nie moge na szybko odszukac... Pamietam tylko ze mialam 21 ww dobowo... I musze wymyslec jak sobie to porozdzielac zeby z dieta zaczac dzialac juz przed wizyta u diabetolog... Bo gin dopiero 24 marca i wtedy dostane skierowanie...

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja mam tak...1sniadanie-3...2 sniadanie-3...obiad 6...podwieczorek 2,5...1kolacja 3,5...2kolacja 2...przed snem 2...

Witam się,jestem w 23 T.C.,test obciazenia glukoza wyszedł tragiczny,na czczo 104,po godzinie 249 po dwóch 249,lekarz dał glukometr i kazał mierzyć cukier godzinę i 2 po posiłku,jak przez tydzień nie obniże cukru to szpital a tego nie chce.Narazie nic mi nie wychodzi,jem mało co 2,5 , 3 godz.A cukier po godz.wychodzi mi 150 a po 2 130,to za dużo prawda?nie bardzo kojarzę tych WW jak to obliczac,mam wrażenie że cukier skacze mi po wszystkim co zjem,tylko na czczo miałam dobry 84.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Witam się,jestem w 23 T.C.,test obciazenia glukoza wyszedł tragiczny,na czczo 104,po godzinie 249 po dwóch 249,lekarz dał glukometr i kazał mierzyć cukier godzinę i 2 po posiłku,jak przez tydzień nie obniże cukru to szpital a tego nie chce.Narazie nic mi nie wychodzi,jem mało co 2,5 , 3 godz.A cukier po godz.wychodzi mi 150 a po 2 130,to za dużo prawda?nie bardzo kojarzę tych WW jak to obliczac,mam wrażenie że cukier skacze mi po wszystkim co zjem,tylko na czczo miałam dobry 84.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Mi pomogło włączenie warzyw do każdego posiłku (ale to faktycznie do każdego), no i posiłki co 2 godziny ale za to naprawdę niewielkie. W ten sposób udało mi się doprowadzić cukry do porządku, ale teraz, na końcówce, znowu mi skaczą :(

Dziewczyny, ja już na końcówce, ale zrodziło się u mnie takie pytanie: czy po porodzie (a przed zrobieniem krzywej cukrowej) dalej trzeba pilnować diety i poziomu cukru? I gdzie po badaniu iść z wynikami? Do rodzinnego lub ginekologa?

Po prostu sprawdzaj cukier glukometrem. Jesteś na insulinie?
Zazwyczaj po porodzie po cukrzycy ciążowej nie ma sladu.

Dziewczyny, ja już na końcówce, ale zrodziło się u mnie takie pytanie: czy po porodzie (a przed zrobieniem krzywej cukrowej) dalej trzeba pilnować diety i poziomu cukru? I gdzie po badaniu iść z wynikami? Do rodzinnego lub ginekologa?
Ja miałam zalecenie mierzyć glukometrem przez dwa tygodnie, jeśli wyniki będą ok to później już normalnie. W praktyce wyszło tak, że w szpitalu mierzyłam (do ok. 5 dni po porodzie cukry szalały mimo diety cukrzycowej-pomiary rzędu 200!), w domu już nie zawsze mi się udało. Generalnie po tych 5 dniach cukry były ok, jadłam już normalnie. Krzywej nie robiłam, tylko hemoglobinę glik. chyba po ok pół roku.
Teraz w tej ciąży (leci 18 tydz) na razie cukrzyca mnie oszczędziła, ale za parę tyg mam kolejne badanie obciążenia glukozą.
Powodzenia na końcówce i szczęśliwego rozwiązania :)

reklama
Dla wszystkich słodkich mam zmagających się z ta dolegliwością e ciazy polecam grupę na Facebook'u cukrzyca ciążowa, super wsparcie i porody, dziewczyny nie raz lepiej ogarniają sprawę niż diabetolog plus duzo pomysłów z przepisami żeby jakoś trzymać ten cukier w normie [emoji4]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry