reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej dziewczynki :)

Luca - HELOŁ! Myslalam co tam u Ciebie :) Dziewczyny na szczescie napisaly ze na fb wrzucasz zdjecia wiec sie uspokoilam. Bardzo fajnie że jestes i że wszystko ok. Teskniłyśmy kochana! Buziaki dla Misia :)

Sorcee - no cóż, ja ostatnio tez koło 21 się kładę ale bułem mam z serem i masłem przy łóżku i zjadam w nocy - czasem ok 23 czasem ok 24 - oczywiscie nie całą ale 1/3 czasem troszke wiecej.. I tak jak Sylwia jest to mój przysmak :D Ostatnio mialam kawalek chrupiącego białego chlebka z masłem na noc.. oj dziewczyny co za smak :-):-):-)

Mi - z tą cukrzycą tak jest, że każda z nas przechodzi etap paniki.. nie wiem czy dziewczyny pamiętają ale jak ja tu w maju dołączyłam to byłam największą panikarą - hemoglobinę glikowaną na własną ręke poleciałam robić pewna że wyjdzie zła :-):-) Eh. Ale ja mam tak nie tylko z cukrami, z wszystkim... Apropo.. opowiem Wam coś...

Wczoraj miałam wizytę z usg + paciorkowcem itd. Małą nadal dupka w dół także cc na 21. Ale... zaniepokoiły mnie przepływy w mózgu na usg - lekarz łapał je 5 razy coś tam wydrukował, powiedział że wszystko ok ale "ma problem z rejestracją" ... w domu jak durna usiadłam i analizowałam te wykresy i patrze.. dupa złe są te przepływy - sa jak w 20 tc a nie 38!!!!!!!!!!!!!! A że chodzę prywatnie to dzwonie do niego na komórkę przerażona, on mówi że wszystko ok ze to sie jakoś tam inaczej analizuje i coś tam... ale ja sie nie uspokoiłam nic a nic :( Wieczorem napisałam smsa że chce powtórki badania. Dziś byłam drugi raz tylko u innego - wszystko ok! Przepływy ok ! :D Już na dobry tydzień wyszły ;)

Za to chciałam Wam coś napisać na temat dokładności usg... Wczoraj miałam wg usg kość udową na 39 3 tc, dziś... na 33 2 tc! I ten dzisiejszy mówi że kość udowa troszke krótka, ale ja już parsknęłam śmiechem.. wczoraj była za długa, dziś za krótka... Wiecie co, schizują nas niepotrzebnie, naprawdę! Także dziewczyny naprawdę z rezerwą do tych pomiarów :) :)

reklama
Sylwia to się szykuje imprezka w niedzielę :) w domu robicie czy w knajpie? My mieliśmy w domu i powiedziałam, że nigdy więcej :p następnym razem albo restauracja albo catering hehe ;) ale my już praktycznie 2 tyg po :)

Pesq a więc jednak cc :) to teraz już przynajmniej wiesz na czym stoisz! Co do dokładności usg to tak to jest, tak naprawdę jak lekarz zaznacza dany obszar to każdy mm robi różnicę :) najważniejsze, że wszystko dobrze a kością się nie przejmuj bo jest na pewno odpowiednia :)

Dzięki za pomoc :-) co ja bym zrobiła bez Was. W takim razie od dzisiaj będę jadła to nocna kolacje.
Przepraszam ze Was tak mecze ale jeszcze zapytam czy to może być sam kefir? Czy musi być z bulka/chlebem? W ogóle dla mnie szok że białą bułkę można..

Sorcee
Właśnie nie każdy może bułkę. Musisz zjeść i zmierzyć godzinę po jaki masz cukier.bo ja miałam około 90 po tym. A maslanki nigdy nie jadłam wiec Ci nie podpowiem ale pamiętam ze któraś dziewczyna jadla.

A mi sie wydaje to podstawa + coś białkowego.. Tylko tej buły to 1/3 zwykłej albo kromka cieniutka białego chleba - ja też byłam zdziwiona że można ale można na noc i to po to aby podbiło cukry i nie było niedocukrzeń.. Mi mowila diab. zeby nie mierzyc po tej nocnej bułce tylko ją jeść i tyle.. nie wiem wlasciwie dlaczego (Luca?) a nabiał powoduje że dłużej cukier nie spada :) Wiesz ja walczyłam z ketonami (jak Margo, też juz nie mierze chociaz w moczu zawsze mam :/ ) to miałam nawet o 3 w nocy posiłek pod tytułem herbatniki z mlekiem :D :D Także można ;)

A mi sie wydaje to podstawa + coś białkowego.. Tylko tej buły to 1/3 zwykłej albo kromka cieniutka białego chleba - ja też byłam zdziwiona że można ale można na noc i to po to aby podbiło cukry i nie było niedocukrzeń.. Mi mowila diab. zeby nie mierzyc po tej nocnej bułce tylko ją jeść i tyle.. nie wiem wlasciwie dlaczego (Luca?) a nabiał powoduje że dłużej cukier nie spada :) Wiesz ja walczyłam z ketonami (jak Margo, też juz nie mierze chociaz w moczu zawsze mam :/ ) to miałam nawet o 3 w nocy posiłek pod tytułem herbatniki z mlekiem :D :D Także można ;)

Pesq ja czasem piłam maślanke.
Białko czy tłuszcze czy błonnik wplywaja na wchłanianie się węgli. Bułkę tak jak pisałem jadlam rzadko zwykle jadlam ciemne pieczywo.

Sorcee
Ja bulek nie ruszam. Moja dr zalecila mi z kolei pieczywo czystoziarniste. Ja po bulce bym tez miala ze 300. Ale nie martw sie jak raz zmierzysz i bedzie np.150, bo to ma Ci starczyc na noc. W pierwszej ciazy ja wlasnie pilam szklanke maslanki na noc, ale wydaje mi sie, ze Twoja przerwa w niejedzeniu jest na tyle dluga, ze osobiscie polecam Ci pieczywo...

reklama
Do góry