reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
wyjsc do cukierni narzeciwko - nigdy nie jadlam lepszej :-)

czyli nie pomoge w tej kwestii, ale moja mama robi super sernik-domek babajagi. jakby ktoras chciala to ja zaraz pomecze o przepis :-)
hehehehehehe
a sernik domek..... mmmmmmmmmmmm to smak z mojego dzieciństwa!!!! Przyjaciółki mama była w tym fachowcem. Nigdy nie robiłam. A chetnie skorzystam z przepisu, bo takowego nigdzie nie ma!
 
e.salamandra zapytam teściowej bo ona robi strucle makowe (nie powiem ci jak smakuja bo nie jadam maku :p) jak dorwę przepis to wstawie
 
Dzięki Agnieszka. Ja nigdy jeszcze nie robiłam strucli, a że w sobotę zadebiutowałam drożdżówką ku wielkiemu zaskoczeniu męża i skwitował mój wyczyn tymi słowy " jak zobaczę strucle Twojej roboty na święta to nareszcie uwierzę, że potrafisz piec". No więc uznałam to jako wyzwanie, a zdecydowanie wole sie uczyc na sprawdzonych przepisach. A i tak musze sie pochwalic, ze odkad jestem w ciazy to zakalce mnie omijają i o dziwo mam chęci by wogole piec, bo normalnie to u nas tylko cukiernia wczesniej wchodzila w rachubę
 
e.salamandra to tym bardziej poszukam tego przepisu. A co!! Tylko teściowa musze dorwać. Ale to trudne nie będzie... mieszkamy w tym samym domu :-p
 
Strucla makowa

Ciasto na struclę:
500 g mąki
150 ml mleka
30 g drożdży
100 g cukru
4 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki , wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 1 godzinie do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko. Wyrobić ciasto. Wlać stopione masło, dodać cukier wniliowy, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Z tej ilości składników wychodzą 2 duże strucle!

Mak można kupić albo gotowy (tzw. masa makowa) albo tu jest przepis:

Mak do strucli

300 g maku
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka masła
3 łyżki miodu,
wanilia
skóka z 1 cytryny
150 g rodzynków
50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotowac 10-15 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. Włożyć do garnka z roztopionym masłem, dodać miód, skórkę pomarańczową i cytrynową, startą wanilię, opłukane rodzynki. Smażyć mieszając 10-15 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem oraz piana ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 2 części, obie cienko rozwałkować i na każdej rozsmarować połowę masy makowej. Zrolować i odstawić do wyrośnięcia. Zawinąć w pergamin. Ułożyć na duże blasze (takiej jak są w piekarnikach). Piec ok 50 minut w temperaturze 200st. Struclę można polukrować i posypać np. siekaną skórką pomarańczową.
 
reklama
pyyyyyyysznieeee brzmi! No to przepisy mam druknięte :-) Dziękować teściowej :-)
czyli babka będzie, strucla i może jeszcze ten domek bym spróbowała, bo 17 lat tego nie jadłam a smak do dziś pamiętam :-D
 
Do góry