reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co z ubezpieczeniem?

sylka8

Aktywna w BB
Czytałam gdzieś ostatnio, że kobieta w ciąży nie musi mieć ubezpieczenia żeby lekarz ja przyja. Nie wiem już sama
Wyszło tak że w tym momencie nie mam Ubezpieczenia. Myślałam żeby się zarejestrować w urzędzie pracy ale nie wiem też jak to będzie z tymi co miesiecznymi podpisami itp. bo możliwe że przez jakiś czas będę za granicą a stawiać się muszę

reklama
Nie musisz mieć, masz prawo do bezpłatnej opieki medycznej do końca połogu. Przychodzisz do lekarza i podpisujesz tylko oświadczenie, że masz takie prawo. Nie musisz nawet mówić z jakiego powodu. Tak jest w Polsce.

Ostatnia edycja:
Jeśli będziesz za granicą to pomyślności wykupie ubezpieczenia międzynarodowego.
Prawo do bezpłatnej opieki medycznej, mimo braku ubezpieczenia masz wynikające z konstytucji , ale tylko do końca połogu (6 tyg po narodzinach dziecka).
Ale mimo wszystko bywają placówki, w których brak dokumentu jest poważnym problemem, więc warto byłoby sie ubezpieczyć.

A jak z badaniami krwi itp?
Jak masz skierowanie, to są bezpłatne tak jak zwykle.
Ja nie miałam żadnego problemu w przychodniach, po prostu mówiłam, że w systemie widać że nie jestem ubezpieczona, ale chcę podpisać oświadczenie że jestem. I tyle. O powód nie pytają. Tak samo jest, jak np. jesteś już zgłoszona do ubezpieczenia, ale nie widać Cię jeszcze w systemie. Też się wtedy podpisuje takie oświadczenie.

A nie ma potem z tym problemu, że podpisalam że jestem a nie byłam? Jutro mam zamiar zadzwonić do rejestracji i się dopytać.
I co z lekarzami którzy mają prywatny gabinet? Oni też muszą mnie przyjąć?

A nie ma potem z tym problemu, że podpisalam że jestem a nie byłam? Jutro mam zamiar zadzwonić do rejestracji i się dopytać.
I co z lekarzami którzy mają prywatny gabinet? Oni też muszą mnie przyjąć?
Prywatnie niestety nie, tylko na nfz. Tzn. przyjąć oczywiście mogą, ale nie za darmo.
Dokładnie to jest "Oświadczenie o przysługującym świadczeniobiorcy prawie do świadczeń opieki zdrowotnej", czyli chodzi o to, że masz prawo, a nie, że jesteś/nie jesteś ubezpieczona. O tak to wygląda mniej więcej: https://www.nfz-wroclaw.pl/files/oswiadczenie_pacjenta.pdf

Ja byłam w tamtym tygodniu u gin na nfz i wyszło im w systemie ze nie jestem ubezpieczona ( nie mam.pojęcia dlaczego bo jestem) i właśnie dala mi takie oświadczenie do podpisania ale ogólnie to bardzo kręciła nosem. Ale wizyta się odbyła, zrobili mi cytologie i dali skierowanie na badania.

reklama
reklama
Do góry