reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

U nas też pępek zaczyna się odsłaniać, a najlepsze jest to, że połozna mówiła, że lepsza jest pioktanina (ten fiolet) niż spirytus, bo lepiej zasusza, ale my smarujemy spirytem i też się ładnie pępek goi, a fioletem zakropiliśmy w pierwszy dzień i wszyscy byli brudni, łącznie z małą :-D

A Dobrusia potrafi już sobie troszkę główkę przekręcić jak leży i oczywiście siłaczka dźwiga główkę jak podnosimy ją do odbicia :tak: ja nie mogę się doczekać, aż będzie bardziej stabilna, bo na razie leci na wszystkie strony :sorry:

reklama
Ja za każdym razem jak ją biorę do odbicia to ona się budzi i szuka buźką dalej cyca, muszę trochę odczekać i jak leży i się patrzy to znaczy że mam ją wziąść i dopiero wtedy ma się jej odbić

moja prawie za każdym razem przysypia przy cycu i jak biorę do odbicia to się budzi :sorry2: potem znów dostaje cyca, bo szuka i tak w kóło, aż nie uśnie kilka razy pociągając, wtedy już nie biorę ją do odbicia, tylko kładę do łóżeczka spać

Bardzo fajny wątek!!!;-)
Zośka dzielnie dźwiga głowę, kilka chwil udaje się jej ją utrzymać- najfajniej jak leży na M albo na moim brzuchu i wtedy patrzy w oczy. :tak:
Dziś nauczyliśmy się ją kłaść wysoko na barku do odbicia- bardzo jej się podoba świat z tej perspektywy.
No i uśmiech się od pierwszego dnia, czasem myślę, że świadomie:-D
A podczas przewijania, po wymyciu i nakremowaniu sika jak chłop- strumień jak ze strażackiej sikawki, ostatnio musiałam sprzątać podłogę:-D

Mój mały dźwigał głowe już jak miał 2 tyg (zdjęcie na wątku zamkniętym). Ogólnie pępek odpadł 1,5 tg temu a teraz przemywam raz na dzień jeszcze w środeczku. Witaminki podaję na łyżeczce ale kwasi się Jasiek i czasem wypluwa:eek:.A jakie ma humory :sorry: najlepszy jest z pieluchą kupa mu nie przeszkadza ale jak zrobi iku to nic nie pomoże drze sie, że chce suchą:-D:szok::-D

Kubie po wyjściu ze szpital smarowałam pępek spirytusem, ale zaczął się troszkę paprać to znaczy krewka się pojawiła i jak przyszła położna to powiedziała żeby kubić Gencjanę i tym smarować. I kikut odpadł po następnych 5 dniach. Teraz już jest OK lae mówiła żeby jeszcze przez jakiś czas smarować. Więc robimy jak kazała:-D

a my z pepkiem robilismy "po angielsku" czyli moczylismy w kapieli i potem dobrze osuszalismy i odpadl po 6 dniach :tak:
maly usmiecha sie narazie tylko jak spi:-) glowke podnosi..nawet polozna mowila na wizycie ze silny jest...i przy pobieraniu krwi nie plakal :-)

W Belgii tez kaza pepek moczyc w kapieli,a potem dobrze osuszyc i smarowac spirytusem przy kazdej zmianie pieluszki.Majka jednak czasem tak wierzga przy przewijaniu,ze nie zawsze moglam jej ten pepek przemyc-no i caly czas jest,wcale nie wisi itp.-chociaz suchy jak drewno.
A,wlasnie-zauwazylam w tym kikucie,ze tam byly tylko 2 naczynia krwionosne!Czy to mozliwe,ze ginka tego nie zauwazyla na usg?Przeciez juz pod koniec ciazy za kazdym razem dokladnie sprawdzala przeplywy.

A jesli chodzi o zdolnosci naszej Mai,to od poczatku uparcie dzwiga glowke-najbardziej lubi byc noszona w pozycji pionowej,az sie zastanawiam,czy jej to nie zaszkodzi,tak czesto.Przewraca sie z pleckow na boczek i odwrotnie,a na miekkim lozku nawet na brzuszek!No i wpatruje sie we wszystko-wydaje mi sie,ze mnie rozpoznaje z twarzy,ale nie jestem pewna.;-)

reklama
Ja jednak do pępka używałam Leko i muszę przyznać, że świetnie się sprawdził :-) kikut odpadł po około 2 tyg. co prawda został jeszcze fałd skóry ale lekarz powiedział,że wszystko juest ok i to zniknie.

Z tym odbijaniem to u mnie też cyrk - zaśnie mi już przy cycku a tu trzeba wziąć go do odbicia i już się denerwuje i koniec spanka :-(

Koimiczne jest to jak zapewne przypadkowo chwyci swojego smoka i trzyma go mocno w łapce :-) albo odrzuci go gdzieś daleko :-)

Do góry