reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co jecie na obiad przy cukrzycy ciazowej ?:)

Angelika2497

Fanka BB :)
Jak wyżej. Wyszła mi wysoka glukoza i stwierdziłam ze biore się za siebie ale czytając w necie to w sumie zbyt wiele jesc nie można.

reklama
Jak wpiszesz w google "cukrzyca obiady" to wyskakuje milion przepisów i książek kucharskich za grosze.
Możesz jeść kasze jęczmienna, bulgur, gryczana, jaglana, brązowy ryż, czerwona i białą komose ryżowa, makarony pełnoziarniste.

Ja najlepsze cukry miałam po takim obiedzie: mięso z nogi kurczaka, kasza (gryczana albo jęczmienna), surówka z kiszonej kapusty.

Ale prawda jest taka, że to trzeba trochę popróbować, bo u jednej osoby dany produkt wywala cukier a u drugiej nie. Na pewno odpadają kluchy, świeżo ugotowany makaron pszenny...

Uwierz mi dieta cukrzycowa czy dieta o niskich IG daje dużo możliwość.

Do każdego dania świeże warzywa, ogórki kiszone czy surówka z kiszonej kapusty. Mięso drobiowe, z królik, gotowanego na parze lub pieczone ryby, jajko sadzone, makaronu z pełnoziarnistej mąki, kasze.
Ziemniaki są niepolecane ale jeśli zejsz jednego i do tego sporo warzyw i kawałek mięsa to najesz się do syta i bilans węglowodanowy będzie dobry.

Dziewczyny już pisały że dieta cukrzycowa to na początku testowanie, po czym cukier jest za wysoki a po czym w normie.

Ja może jeszcze polecic dużo ruchu. Po obiedzie zamias usiąść czy poleżeć iść na spacer.

Dr lifestyle ma jadłospisy z niskim IG i też czasami mówi, co warto zjeść na 30min przed posiłkiem, zeby zmniejszyć pik.

Super szybki i smaczny obiad to jakaś gruba kasza plus pieczony łosoś z papryką i cukinią. Uwielbiałam to jeść i mogłam się objeść, a cukier był idealny, ale tak jak wyżej - trzeba testować co działa na Ciebie. Za jakiś czas się nauczysz :)

reklama
Możliwości jest wbrew pozorom bardzo dużo! Musisz tylko sprawdzać, jakie dany produkt wywołuje u Ciebie poziomy cukru...
Dużo warzyw, do tego produkty pełnoziarniste (makaron, ryż, kasze, tortille), białko. Spokojnie można dostosować sporo tradycyjnych przepisów. Poszukaj inspiracji w internecie, popatrz na tabele z niskim IG. A przede wszystkim obserwuj wyniki.
U mnie np. z chlebem akurat było gorzej - cukier wzrastał nawet po ciemnym pieczywie - ale np. pozwalałam sobie czasem na czekoladę gorzką na deser czy nawet ciastko bez cukru.

Do góry