reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co dalej po ciąży pozamacicznej

Kaktus90644

Zaciekawiona BB
Witajcie :) pytanie do dziewczyn które przeszły ciąże pozamaciczną... jakie były u was dalsze działania? Jakie badania wam zlecono? Czy udało wam się zajść w ciąże naturalnie?

reklama
To ja się przyłączę... Jestem prawie 3 miesiące po leczeniu ciąży pozamacicznej metotreksatem. Pytałam w szpitalu, pytałam mojego ginekologa, ale nikt nie zasugerował żadnych badań. Jak już się z tym wszystkim oswoiłam psychicznie, to zaczęłam drążyć temat. Teraz jestem w trakcie ogarniania tarczycy, we wtorek wizyta u innego gina - zobaczymy, co on powie.
Chcielibyśmy zacząć starania w lipcu, pół roku po cp, ale zobaczymy, co lekarze powiedzą. Na razie niestety cykl mi się jeszcze nie unormował :( Dzisiaj 43 dc i nic.

Hej. Jestem po ciąży pozamacicznej zakończonej laparoskopia, jajowod ocalał i został udrożniony. Po 2 miesiącach lekarz pozwolił się starać o dziecko ale ja się strasznie bałam powtórki dlatego zasugerował badanie drożności jajowodów .Na badanie musiałam czekać 6 miesięcy od cp aby była 100% pewność, ze wszystko ładnie się zagoiło, cykl po badaniu udało mi się zajść w ciąże :)

Hej. Jestem po ciąży pozamacicznej zakończonej laparoskopia, jajowod ocalał i został udrożniony. Po 2 miesiącach lekarz pozwolił się starać o dziecko ale ja się strasznie bałam powtórki dlatego zasugerował badanie drożności jajowodów .Na badanie musiałam czekać 6 miesięcy od cp aby była 100% pewność, ze wszystko ładnie się zagoiło, cykl po badaniu udało mi się zajść w ciąże :)
Już 2 miesiące po lekarz pozwolił? 😱 Mój to straszny panikarz, powiedział, że najlepiej rok odczekać, bo młoda jestem i nie ma sensu się spieszyć. W szpitalu mówili, że pół roku i wolę się trzymać tej wersji

Już 2 miesiące po lekarz pozwolił? 😱 Mój to straszny panikarz, powiedział, że najlepiej rok odczekać, bo młoda jestem i nie ma sensu się spieszyć. W szpitalu mówili, że pół roku i wolę się trzymać tej wersji
Tak :) tylko to tez zawsze zależy od przypadku, w jaki sposób ciaza się zakończyła :) tak jak mówiłam my czekaliśmy pół roku żeby upewnić się ze wszystko jest ok :)

Widzę, ze co lekarz to opinia... Cp miałam usuniętą laparoskopowo. Jajowód, w której się umiejscowiła pozostawiono. Poszłam to kliniki leczenie niepłodności i miesiąc po zabiegu zrobiono sono HSG. Oba jajowody były były idealnie drożne. Dostałam zielone światło na starania w tym samym cyklu, czyli miesiąc po cp. Dali mi zastrzyk Ovitrelle + utrogestan dopochwowo po 3 tabletki od 16 do 25 dc.

Do góry