reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Odpowiedz w temacie

Dziewczyny, jestem tu nowa i załamana. Planuję ciążę. od kilku lat przyjmuje Mozarin (escitalopram w stałej dawne 1 tabletka 10 mg), próby odstawienia kończyły się nawrotami typu leżenie cały dzień w łóżku, uczucia jak przy grypie, lęk i płakanie z lęku i złego samopoczucia i tak cały dzień. Więc biorę.

W centrum Dialog umówiłam się z doktor psychiatrą, która jest specjalistką od leczenia kobiet w ciąży i planujących ciąże. Bardzo mnie uspokoiła mówiąc że mogę brać ten lek w ciąży, że jest bezpieczny, ma pacjentki na tym leku i na sertralinie. Wytłumaczyła mi schemat przenikania, jaka ilość przenika i jakie są obecnie badania, ze najgorszy jest stres dla dziecka i hormony które są wtedy wydzielane, dlatego lepiej nie odstawiać. Wyszłam z uczuciem ulgi, że nie będę musiała spędzać ciąży leżąc w łóżku i plącząc z lęku.

Niestety wizyta u innej Pani doktor (bo wiadomo człowiek lubi się upewniać) i zdanie zupełnie inne. Odstawić natychmiast jak będę w ciąży a minimum na 1 trymestr najlepiej nie brać w ogóle. Nigdy nic nie wiadomo, zdrowie dziecka najważniejsze, a potem będę się zastanawiać skąd wada. Wyszłam od niej i się popłakałam... Jaki mam wybór dziecko moze byc chore albo od leków albo od trwania w lęku... Super sytuacja nie ma co

Do góry