reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarówki z nerwicą

Ja zaszłam w ciąże w trakcie odstawiania leku. Byłam na dawce 25mg i póki się nie dowiedziałam o ciąży (4/5tydzień) to brałam asentrę i hydroksyzynę czasem. Potem odstawiłam, a od końca 14tc wróciłam do leku, aktualnie to 28tc i 50mg asentry.

A to że bierzesz lek ustalasz z ginekologiem czy psychiatrą? Ja dziś byłam u ginekologa żeby porozmawiać o planowaniu ciąży i jestem zdziwiona, bo powiedział, że on nie będzie ingerował w moje leczenie i kwestie leków mam ustalić z psychiatrą. Leczę się na zaburzenia deprsyjno lękowe 6 lat ( z małymi przerwami, bo 3 krotnie próbowałam odstawiać leki i za każdym razem to wraca). Wcześniej brałam paroksetyne, teraz ze względu na myśli o ciąży psychiatra zmienił mi na zoloft, czyli to samo co Ty. Jestem w tym wszystkim pogubiona, bo bez leków wytrzymuje z 5 miesięcy, potem wszystko wraca. Chciałabym zostać mamą, ale boje się, że biorąc leki zaszkodzę maleństwu, bez leków boje się że nie dam rady. Dobija mnie to :(

reklama
Wystraszona29 a to moze faktycznie ten brzuch uciska na narzady tak jak wszedzie pisza ze tak wlasnie sie dzieje jak rosnie?

Mój ginekolog tak mi dzisiaj powiedział. Może cisnąć na jelita, na żołądek. Do tego rośnie więc bolą mięśnie.

Ktory masz tydzien? Ja to samo bol brzucha eh

17 tydzień. Kazał brać magnez. To normalne że intensywnie rosnąca macica powoduje że wszystko musi się poprzesuwac

A to że bierzesz lek ustalasz z ginekologiem czy psychiatrą? Ja dziś byłam u ginekologa żeby porozmawiać o planowaniu ciąży i jestem zdziwiona, bo powiedział, że on nie będzie ingerował w moje leczenie i kwestie leków mam ustalić z psychiatrą. Leczę się na zaburzenia deprsyjno lękowe 6 lat ( z małymi przerwami, bo 3 krotnie próbowałam odstawiać leki i za każdym razem to wraca). Wcześniej brałam paroksetyne, teraz ze względu na myśli o ciąży psychiatra zmienił mi na zoloft, czyli to samo co Ty. Jestem w tym wszystkim pogubiona, bo bez leków wytrzymuje z 5 miesięcy, potem wszystko wraca. Chciałabym zostać mamą, ale boje się, że biorąc leki zaszkodzę maleństwu, bez leków boje się że nie dam rady. Dobija mnie to :(

Ja ustalam z psychiatra. Też się lecze długo. I bez leków jest kiepsko. Długo czekałam z ciąża bo się bałam odstawić. Różowo nie jest... Obecnie biorę sertraline 25 mg od 10 tygodnia ciąży.

Moze jutro myslisz zeby poczekac do jutra?

Wiadomo najlepiej sluchac siebie i intuicji:) ja mysle podobnie jesli nie boli mocno lub nie nasila sie to poczekac. W ciazy to czesto tu boli tam kluje. Sama wiem po sobie ja tez wpadam w panike ze cos sie dzieje. A to organizm dopasowywuje sie. Wkoncu cialo sie zmienia, a nie kiedy nawet malenstwo cos uciska i stad moze byc bol.

Dzieki dziewczyny za pocieszenie narazie nie nasila sie leze sb przed tv i jest ok ale jak wstane bardziej boli, zobaczymy jaka bedzie ta noc... oby tylko spokojna :o

Ja ustalam z psychiatra. Też się lecze długo. I bez leków jest kiepsko. Długo czekałam z ciąża bo się bałam odstawić. Różowo nie jest... Obecnie biorę sertraline 25 mg od 10 tygodnia ciąży.

25 mg to bardzo mała dawka, ja na początku brałam 50 mg, ale nie działo na mnie i teraz mam zwiększoną do 100 mg...a co na to ginekolog? Mówił coś o wpływie leku na maleństwo? Ja z mojego nic nie mogłam wyciągnąć, powiedział jedynie że leczenie własne muszę ustalić z psychiatrą. Z kolei gdy byłam na konsultacji u innego ginekologa to powiedział, że na czas ciąży leki trzeba odstawić, więc dwie skrajne opinie uzyskałam...

25 mg to bardzo mała dawka, ja na początku brałam 50 mg, ale nie działo na mnie i teraz mam zwiększoną do 100 mg...a co na to ginekolog? Mówił coś o wpływie leku na maleństwo? Ja z mojego nic nie mogłam wyciągnąć, powiedział jedynie że leczenie własne muszę ustalić z psychiatrą. Z kolei gdy byłam na konsultacji u innego ginekologa to powiedział, że na czas ciąży leki trzeba odstawić, więc dwie skrajne opinie uzyskałam...

Wiem że mała ale to dlatego że zaczynałam jeszcze w 1 trymestrze. Ja jestem wrażliwcem lekowym. Na mnie działa już ta 25. Nie do końca wszystko minęło ale jest duża poprawa.
Ginekolog nie ma zastrzeżeń. Sertralina to dla nich normalka. A dziecku nic nie będzie.

reklama
Do góry