reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Wiem, wiem. Ja w ogóle dietę zacznę rozszerzać po 6 miesiącu. Teraz myślałam o sobie :p.
Czyli gotować w całości? Czy da się to poporcjować nie mając tasaka w domu?
Ja w przyszłym tygodniu zapodam kurczaczka troszkę. Z krolikiem nir wiem co wlasnie. Mam zamówionego swojskiego i raczej calego gotować od razu to nie, codziennie gitowac tez nie a gotowac rozmrozonegi i znoe go mrozic to tez lipa i byc tu mądry:angry:

Ostatnia edycja:
Dziewczyny bezlaktozowe-mam jeszcze pytanie: mąż kupił mi w weekend masło i mleko bez laktozy, ale ja w składzie zobaczyłam, że jest napisane, że zawiera mniej niż 0,1 g laktozy na 100 g produktu- to można to zjeść czy nie???

Dziewczyny, pomocy. Właśnie jestem po wizycie super pediatry, która wreszcie zainteresowała się problemami z brzuszkiem mojej Igusi!!! Zaczynamy szukać przyczyny jej problemów zdrowotnych od badania kału i wprowadzenia u mnie diety bezlaktozowej. Z tego co wiem niektóre z Was są na takiej diecie-mogę prosić o podpowiedź czego nie jeść, poza rzeczami oczywistymi typu nabiał, mleko, jogurt, ser? Zdziwiłam się, że orzechy, pomidor i brokuł też jest zakazany. To co jeść w takim razie??? Podpowiecie? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Chyba chodzi o dietę bez białka mleka, bo laktoza to cukier, który i tak jest w Twoim mleku, i jedzenie nabiału bez laktozy nic nie da. A mleko często jest w produktach nieoczywistych (pieczywo, wędliny), dlatego musisz dokładnie czytać skład. Ja dodatkowo nie jem orzechów (również kokosa), ryb, pomidorów, papryki, jabłek, brzoskwiń, soi, jajek, cytrusów. Ale nie odstawiaj wszystkich alergenów na raz. Notuj to co jesz i jak nie będzie poprawy po odstawieniu bmk eliminuj kolejne produkty. I uzbrój się w cierpliwość. W przypadku bmk alergen może krążyć w Twojej krwi nawet 6 tygodni.

Dziewczyny ratunku: moja Anastazja od wczorajszego wieczora ma olbrzymi Katar, byliśmy u lekarza i lekarz usłyszał że coś jest na oskrzelach - jest mnóstwo wydzieliny. mamy do stosowania Hederasal, nasivin baby i maść majerankowa i odkurzamy nos Katarkiem, czasem jeszcze używam marimer baby. proszę pomóżcie czy mam coś jeszcze kupić? kiedy to przejdzie? Anastazja się strasznie męczy nie śpi i chwilę po odkurzaniu nosa znów słychać jak Charczy...
Kup nebulizator i inhaluj córkę solą fizjologiczną. Można też w ten sposób podawać leki, ale o tym musiała byś pogadać z lekarzem.

Dziewczyny bezlaktozowe-mam jeszcze pytanie: mąż kupił mi w weekend masło i mleko bez laktozy, ale ja w składzie zobaczyłam, że jest napisane, że zawiera mniej niż 0,1 g laktozy na 100 g produktu- to można to zjeść czy nie???
Chyba że Twoja dr stwierdziła nietolerancję laktozy (cukru) u Twojej córki, to wtedy dieta bezlaktozowa u Ciebie i tak nic nie da, ale powinnaś podawać małej przed każdym karmieniem laktazę (enzym trawiący laktozę) np. Delikol, Kolzym.
W obu przypadkach: alergia na bmk (białko mleka krowiego) i nietolerancja laktozy, zamienienie u Ciebie nabiału na bezlaktozowe nic nie da.

reklama
A u was od razu były objawy alergii? Bo my od grudnia mamy problem z plamkami czy jak to nazwac koło szyi, jednej na buzi i 3 na glowce. Wcześniej nie było problemu. Wiazalam to z mlekiem enfamil ktore mu w tedy zaczęłam podawać, teraz zmienilam na hipoalwrgiczne ale problem jest nadał. Ja caly czas kp tylji np po basenie, czy rehabilitacji daje mu mm

Do góry