reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Wiesz co miałam podobnie, opuściłem klinikę z zaleceniami i wróciłam do ginekologa, u którego liczyłam się od lat. Był bardziej ostrożny i kazał brać progesteron i to wychodziło do 16 tygodnia. Tylko nie pamiętam już jaką dawkę napewno schodzilam z dawki.
Kurcze właśnie ja to samo. Bo ja z 900 mg zeszłam do 450 przez tydzień a teraz mam 300 brać do następnej wizyty tylko dopochwowo... Stresuje się czy to na dzidzie źle nie wpłynie :(

reklama
Hejka, dziewczyny do którego tc bralyscie proga? Lekarz z kliniki kazał odstawić poprzez zmniejszanie dawki w 12 tc a lekarz do którego chodzę aby prowadził ciążę stwierdził, że nie odstawiać bo to zła decyzja i mam brać 300mg aż do 18 tc 😳 nie wiem co mam robić już...
Mnie lekarz z kliniki też odstawił w 12tc a inny zalecił utrzymać 200mg dopochwowo nawet do końca że względu na problemy z szyjka w poprzedniej ciąży. Po 12tc suplementacja proga nie daje nic oprócz właśnie stosowania dopochwowo na szyjkę, może dlatego ten drugi utrzymał 300mg ale czemu tylko do 18tc...?

Kurcze właśnie ja to samo. Bo ja z 900 mg zeszłam do 450 przez tydzień a teraz mam 300 brać do następnej wizyty tylko dopochwowo... Stresuje się czy to na dzidzie źle nie wpłynie :(
Boisz się że za mała dawka będzie dla dziecka? Po 12tc łożysko karmi dziecko więc ta dawka jaką Ci utrzymał dopochwowo to nie jest do podtrzymania ciąży a działa miejscowo także nic dziecku nie zaszkodzisz..

Mnie lekarz z kliniki też odstawił w 12tc a inny zalecił utrzymać 200mg dopochwowo nawet do końca że względu na problemy z szyjka w poprzedniej ciąży. Po 12tc suplementacja proga nie daje nic oprócz właśnie stosowania dopochwowo na szyjkę, może dlatego ten drugi utrzymał 300mg ale czemu tylko do 18tc...?
Źle napisałam, do 18 tc bo wtedy mam wizytę i powie mi co dalej. Na szyjkę? Nie mówił nic tylko powiedział, że mam nie odstawiac bo to po iv ryzykowne i mówił, że tamten lekarz ryzykownie chce odstawić...

Źle napisałam, do 18 tc bo wtedy mam wizytę i powie mi co dalej. Na szyjkę? Nie mówił nic tylko powiedział, że mam nie odstawiac bo to po iv ryzykowne i mówił, że tamten lekarz ryzykownie chce odstawić...
Jak widać każdy lekarz głosi swoje mądrości 😉 W drugim trymestrze lub nawet w trzecim stosowanie proga już jest w innym celu, zazwyczaj dopochwowo na szyjkę.. Jak jest krwiak też czasem dupchaston dokładają ale to zależy od lekarza

Ojej, wystraszyłaś mnie trochę, że przyczyną choroby Małej może być przechorowanie w ciąży... 😥 Ja co prawda nie miałam objawów neurologicznych...
Dzięki, że powiedziałaś o tych przeciwciałach, nie pomyślałabym, aby robić to mojej córce, a rzeczywiście warto.
wiesz co do tego ze padaczka jest po covidzie to ja jestem pewna, lekarze tez ale nie mozemy tego wpisac w dokumenty bo medycyna jeszcze nie ma potwierdzonych badan naukowych na ten temat. Z tego co wiem ty lagodnie przechodzilas covida wiec sie nie przejmuj. Ja jednak wiem jak straszna jest ta choroba, nieobliczalnai naprawde nigdy nie wiadomo czego sie spodziewac. U nas w rodzinie covid jest przyczyna roznych tragedii - nieodwracalnych. Kochana a ty juz urodzilas czy na dniach?

reklama
wiesz co do tego ze padaczka jest po covidzie to ja jestem pewna, lekarze tez ale nie mozemy tego wpisac w dokumenty bo medycyna jeszcze nie ma potwierdzonych badan naukowych na ten temat. Z tego co wiem ty lagodnie przechodzilas covida wiec sie nie przejmuj. Ja jednak wiem jak straszna jest ta choroba, nieobliczalnai naprawde nigdy nie wiadomo czego sie spodziewac. U nas w rodzinie covid jest przyczyna roznych tragedii - nieodwracalnych. Kochana a ty juz urodzilas czy na dniach?
@bazylia128 jak się czujesz , no i kiedy masz badania prenatalne.

Do góry