reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

@Justi92 a jak to jest z teściowa? Mieszkacie razem? Jeździcie w odwiedziny? Ja oczywiście bym Ci doradziła zaprzestanie odwiedzin, jak Cię teściowa wkurwia. Nie ma przykazania, ze raz w tygodniu trzeba być na obiedzie 🙂 chyba ze mieszkacie razem to cięższa sprawa. Ale wiem, ze do życia po swojemu i bez „powinności” się dorasta i dojrzewa i trzeba na to naprawdę dużo czasu.

reklama
Ja rozumiem że ktoś chce karmić piersią, ale jak nie można z różnych przyczyn, to nie ma co płakać i się zadręczać 🤷
Płakać to można było w średniowieczu jak mleka modyfikowanego nie było 😂
Jeśli kobieta nie chce kp to nie ma psychicznego zjazdu z powodu trudności z tym związanych. Ja tam płakałam przy pierwszym dziecku, stresowałam się, nie miałam wsparcia nawet we własnej matce ( moja mama kocha mleko modyfikowane). Dlatego często tutaj pisałam aby próbować, na spokojnie, poszukać położnej od laktacji bo czasem niewiele trzeba aby się udało. Najważniejsze aby była satysfakcja ze sposobu karmienia i przekonanie "robię bo tak chcę".

Od początku miałam nan opti pro i u nas też dosyć długo były problemy brzuszkowe. Potem zmieniłam na Bebilon i mały robił kupy które pachniały lekarstwami, potem był HiPP i mały nie mógł zrobić kupy. I koniec końców wróciłam do Nan. Mały podrósł i skończyły się problemy z brzuszkiem. U nas to trwało jakoś do końca 4 miesiąca😔. Źle wspominam ten okres 😔.
Spróbuj ten Delicol. U nas trochę pomagał. A jaka dajesz Wit D? Jak jest złej jakości to też przez to mogą być problemy brzuszkowe. Tak mipołożna tłumaczyła

Napisz mi jaka witaminę Ci poleciła .krople daje na zmianę z biogajem. Jaki skończę te puszke emfamil to wrócę do nan chyba że jeszcze inne spróbuje może nam bez laktozy ,może będzie lżej brzuszkowi. no nic trzeba próbować tylko mi go szkoda bo ciągle płacze najpierw jak jest głodny potem bo go brzuch boli i tak w koło.malo.kiedy leży i nie płaczę nie marudzi. Śpi też słabo ,ciągle przez sen płacze ,wierci się. Nie może zasnac głęboko tylko drzemki po kilka minut..na to są jakieś rady?? Jak wasze dzieci spały?? Mocno czy też jak myszka pod miotła ,ciągle czujnie i ciągle się budzimy i maruddy co chwilę ,,

ja już prawie urodziłam bo główka już była w szyjce i się zablokowała - czułam ja i to dawało mi sile do parcia ale niestety. Vacum tez nie dało rady. Tez miałam wielki babel przy wejściu do pochwy bo byłam nacinana do vacum. I coś się tam zrobiło wiec po porodzie miałam tez antybiotyk. Wiec można powiedzieć ze miałam 2 porody podczas jednego i nigdy więcej cesarki panie Boże….mniej pamietam ból skurczy niż 3tyg bolu po cesarce. Miałam poród indukowany wiec miałam wszystko co możliwe a traumę mam tylko po cesarce. I nie czułam ulgi po urodzeniu tylko to ze podczas całej cesarki wymiotowałam pod siebie. Bo znieczulona byłam praktycznie od szyji i nie miałam kontroli nad niczym. Także mój obraz cesarki to nie miłe leżenie i czekanie aż skończą tylko modlitwa żeby już się skończyła i mnie zaszyli bo czułam się zażenowana nie mogąc nic w koło siebie zrobić. Pierwsza kąpiel tez robili mi w łóżku bo pionizacja zle poszła - nie utrzymałam się na nogach i gdyby nie położna i mąż poleciałabym pod łóżko tak jak stałam. Wiec kąpiel dużo później niż zakładano. I kąpiel tez wykonywała pielęgniarka - ja siedziałam na specjalnym wózku pod prysznicem.
No to faktycznie dużo przeszłaś 😥 współczuję. To jest właśnie najgorsze że najpierw się męczysz i rodzisz naturalnie, a później i tak kończy się CC 😒 ja mam zupełnie inne odczucia, tylko że u mnie była planowana CC więc ja faktycznie leżałam miło i czekałam aż skończą. Chociaż u mnie pionizacja to też była maskara, umyłam sie dopiero po dwóch dniach bo dopiero wtedy byłam w stanie ustać chwilę.

Cześć dziewczyny rzadko się udzielam, ale Was podczytuje co jakiś czas. Piszę bo już mnie skręca i nie wiem czy ja jestem przewrażliwiona i nie potrzebnie się WKU.. Czy może też tak macie? Czy z niektorymi jest coś nie halo🤦‍♀️A chodzi mi o CIĄGŁE POROWNYWANIE naszej małej do innych i nieustanna fawiryzacje😡 a konkretnie co widzę się z rodziną męża - czytaj tu gł. Teściowa - słyszę za każdym razem jedno a Hania to ma po mnie a to ma po mężu moim a przede wszystkim porównywanie jej do swojej kuzynki" a bo ona to jak Zuzia to to to tamto, a bo Hania to tylko podała się na ich rodzinę i wszystko po nich ma.. . No wkur... Mnie już czasem łapie a co do mavia wszystkiego to dosłownie co przychodzę to dają mi jakieś stare pluszaki zabawki lalki i poduszki z przed 10lat 🤦‍♀️ biorę ale większość w domu do kosza idzie a co do odratowania to wydaje dalej bo mamy już tego na przerost, nie neguje że dają i wg że może to i z dobrego serca ale no ku.. Ostatnio mi się teściowa chwaliła jaki to piękny płaszczyk kupiła Zuzię za 200zl albo to czy tamto a naszej małej nawet 1 paczki wacików 🤦‍♀️absolutnie żeby nie było ja się tego nie domagam sami sobie radzimy i nie chcemy innych pomocy i datków ale chodzi mi o sam fakt faworyzacji, to takie frustrujące a od 8mc (dziś akurat kończymy) słyszę jedno i to samo a Hania to a Zuzia to... NOsz ku...🤮🤮🤮Próbowałam to ignorować ale czasem to już mnie aż trzepie🤦‍♀️🤦‍♀️
No niestety nieraz tak jest. Nie wiem z czego to wynika i dlaczego niektórzy tak postępują. Smutne to bardzo ale nic nie zrobisz. Mojej siostry teściowa do teraz się licytuje że mała ma więcej genów z ich strony, a mała ma 3.5 roku 😁🫣

No dla mnie ma znaczenie niestety bo co innego rozstępy - z nimi się już dawno pogodziłam. A co innego brzydko wyglądająca blizna która wystarczy ze się spoce a guma od gaci powoduje otarcia i powstają na bliźnie bolące guzki i rany. Do dziś muszę ja wietrzyć. Jest obszerna wyglada jak po operacji a nie jak blizny innych kobiet. Takie „idealne” blizny można zaakceptować. Moja wywołuje przygnębienie - nie cały czas bo nie chce o niej myśleć ale gdy np się rozbieram i znowu widzę otarcie i boli.
Ja też tak mam centralnie na środku. Kiedyś podrażniłam bielizną, polała się krew i mam szerokie rozejście w tym miejscu

Oj jak mnie to porownywanie do kogo podobny/podobna denerwuje...
Dawania starych rzeczy to nie rozumiem. Jeszcze jakby zapytala czy chcecie... ze ma takie antyki, ktore maja jakas wartość sentymentalna... ale tak jako prezent to tak jakby Was traktowala jak biedaków a tamtym trzeba kupowac wszystko najlepsze. Przykre to bo teraz Ty to olewasz i nie zalezy Ci na tym ale kiedys Hania urośnie i jak tesciowa bedzie tak nie rowno traktować ja i jej kuzynke to mala zaraz zauwazy i bedzie jej przykro :(
Mała przestanie utrzymywać kontakt z babcią, a to będzie dla niej najgorsza kara za faworyzowania innych osób

Ta moja przyjaciółka, o której pisałam ze ma trojaczki nadal karmi piersią, one maja już rok. Oczywiście ściąga mleko i daje z butelki, ale modyfikowanego nie jadły 😳 ale ona zawsze była taka wiecie harda baba, zastaw się a postaw się i jak sobie postanowiła, ze będzie karmić piersią to i trojaki karmi 😳 dla mnie abstrakcja.

Ja chciałam i uwielbiałam karmić piersią, nie miałam tez problemów, mi siara leciała od 20tygodnia ciąży, ale tez z tego powodu karmiłam, bo dziewczyny jakie ja miałam cycki!!! Jak od najlepszego chirurga, jędrne, duże, kształtne, gdzie przy moim 80B to były balony! I drugie dziecko, o ile się uda, karmie do 18rz 😎 przynajmniej na powiększanie cycków 20tys nie będę musiała dawać 😜
OMG. Mega szacun, trojaczki i cycek? Matko święta, ale teraz to mi w pięty poszło 😲

reklama
Ja też tak mam centralnie na środku. Kiedyś podrażniłam bielizną, polała się krew i mam szerokie rozejście w tym miejscu
Ja mam bardzo duża bliznę tzn szeroko umiejscowiona na ciele - prawie od boku do boku 😢 musieli mocno rozciąć bo młody był już daleko w kanale rodnym. A ze mam szerokie biodra to mieli pole do popisu. No i cięli krzywo wiec na skos mam. Nie idealnie poziomo

Do góry