Cześć dziewczyny może któraś też była w takiej sytuacji otóż byłam u ginekologa bo staramy się o rodzeństwo dla synka . Pierwsza ciąża skończyła się cc . Na wizycie u ginekologa dowiedziałam się że mam cienka bliznę na macicy i na usg widać jak to lekarz ujął dziurę tuż koło blizny, która może utrudniać zajście w ciążę. Czy któraś tak miała? Udało wam się zajść w ciążę
reklama
A ja słyszałam, że bardzo trudno oszacować „grubość” blizny. Że jeżeli- odpukać, coś się dzieje to bazuje się głównie na odczuciach ciężarnej. Od jednej lekarki słyszałam, że blizna cienka. Na prenatalnych słyszałam, że wcale nie. I właśnie, że b. ciężko określić jak jest. O dziurze szczęśliwie nikt nic nie wspominał.
Lena1984
Fanka BB :)
Ja mam bliznę po dwóch cięciach i lekarz oglądał/oceniał ją po pierwsze na bardzo dobrze wypełnionym pęcherzu, a po drugie w ciąży ta blizna dość mocno pracuje. U mnie teraz w 3 trymestrze tak naprawdę okazało się, że jest za cieńka i już na tyle rozciągnięta, że nie mam szans na poród sn. A Twój lekarz coś więcej na temat tej "dziury" powiedział?
Tylko tyle że jest i widać na usg czarna plamę przy bliźnie. Staramy się o drugie dziecko myślałam że nie mam owulacji ale lekarz powiedział że była 1-2 dni temu. Teraz się zastanawiam czy skoro mam owulacje czy to ta dziura nie utrudnia zajście w ciążę.?Ja mam bliznę po dwóch cięciach i lekarz oglądał/oceniał ją po pierwsze na bardzo dobrze wypełnionym pęcherzu, a po drugie w ciąży ta blizna dość mocno pracuje. U mnie teraz w 3 trymestrze tak naprawdę okazało się, że jest za cieńka i już na tyle rozciągnięta, że nie mam szans na poród sn. A Twój lekarz coś więcej na temat tej "dziury" powiedział?
Lena1984
Warto dopytać się innego lekarza jak to fachowo nazywają i co robią z takim odkryciem? Jakie są konsekwencje takiej "dziury". A może to nisza?? Skoro teraz ją widać to co dopiero jak będzie powiększać się wraz z macicą.Tylko tyle że jest i widać na usg czarna plamę przy bliźnie. Staramy się o drugie dziecko myślałam że nie mam owulacji ale lekarz powiedział że była 1-2 dni temu. Teraz się zastanawiam czy skoro mam owulacje czy to ta dziura nie utrudnia zajście w ciążę.?
Również z mężem staramy się o rodzeństwo dla córki, nasze starania to już ponad 2 lata... Też mam dziurę przy cc. Lekarz zapytał tylko czy mam plemienia po okresie, ale taka uroda to w niczym nie przeszkadza czasem się tak zdarza mogą występować plemienia między miesiączkami i miesiączki mogą być bardziej bolesne- taka jego opinia. U nas wszytskie badania dobrze, teraz czeka mnie badanie drożnościCześć dziewczyny może któraś też była w takiej sytuacji otóż byłam u ginekologa bo staramy się o rodzeństwo dla synka . Pierwsza ciąża skończyła się cc . Na wizycie u ginekologa dowiedziałam się że mam cienka bliznę na macicy i na usg widać jak to lekarz ujął dziurę tuż koło blizny, która może utrudniać zajście w ciążę. Czy któraś tak miała? Udało wam się zajść w ciążę
Bibi89
Jeśli to nisza to może @pluto_nova coś poradzi ?
reklama
Ta dziura to tzw. nisza, niche, ubytek w bliznie po cc. Mozesz pod tymi haslami szukac to na pewno cos wiecej znajdziesz. To tak jakby przeciecie macicy po cc nie zroslo sie
Ja miesiączki mam mało bolesne tylko tyle że tres ona 7dni jeden dzień w miarę obfity a reszta to takie plamienia przed ciąża miałam 5 dniowy okres i bolał brzuch.Również z mężem staramy się o rodzeństwo dla córki, nasze starania to już ponad 2 lata... Też mam dziurę przy cc. Lekarz zapytał tylko czy mam plemienia po okresie, ale taka uroda to w niczym nie przeszkadza czasem się tak zdarza mogą występować plemienia między miesiączkami i miesiączki mogą być bardziej bolesne- taka jego opinia. U nas wszytskie badania dobrze, teraz czeka mnie badanie drożności
Lekarz powiedział że w ciągu roku jak nie uda się zajść to będziemy "naprawiać" tą dziurę. Staramy się pół roku i narazie bez efektów. O pierwsza ciążę 3 lata walczyliśmy.