reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cięcie cesarskie

Witajcie, czeka mnie planowane cięcie cesarskie ze względu na łożysko przodujące a co za tym idzie milion pytań i wątpliwości. Jedną z głównych jest po jakim czasie od CC można nieść fotelik z dzieckiem? Jestem w nieciekawej sytuacji ponieważ mąż wyjeżdża za granicę na min. 6 miesiecy i to jeszcze przed porodem i będę sama w tym czasie sporadyczną pomoc od rodziców będę mieć ale wiadomo nie 24h.

reklama
A dlaczego chcesz nosić fotelik z dzieckiem?
Przecież fotelik może być w samochodzie, a do samochodu dziecko można na rękach zanieść.

Spróbuj sobie zorganizować kogoś do pomocy - niech chociaż ktoś Ci zrobi zakupy i/lub podrzuci jakieś jedzenie. Ewentualnie już teraz zobacz, gdzie możesz zrobić zakupy spożywcze online z dowozem do domu.

Po dwóch tygodniach podniosłam sama fotelik na chwilę, bo wymagała tego sytuacja. Nie byłam z tego powodu zadowolona 😅 cesarskie cięcie to jednak dość skompliowany zabieg na powłokach brzusznych. Nie przeciążaj się. Zwłaszcza, że będziesz miała ograniczony dostęp do pomocy.

Staraj się tak to organizować, żeby jednak ktoś mógł pomóc Tobie z noszeniem wózka, fotelika, zakupów.
A sama podniesiesz jak będziesz się czuła na to gotowa (warto jednak odczekać połóg).

Na okres 2tygodni, a już na pewno pierwszego tygodnia postaraj się o jakąś większą pomoc np ze strony rodziny.
Cesarkę różnie się przechodzi : jedna raz dwa stanie na nogi, wszystko ładnie się goi i można w miarę funkcjonować w życiu, a druga niestety ale będzie mieć problem z silnym bólem, będą problemy z raną, nie ma mowy o jakimkolwiek dźwiganiu.

Jedne śmigają a inne tak jak ja wymagają pomocy przy braniu prysznica i wstaniu z łóżka także to różnie

Do góry