reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża zagrożona

Pyśķa-malutka

Początkująca w BB
Witam,
Dzisiaj się dowiedziałam, że moja szyjka macicy jest bardzo skrócona wrecz jest już przygotowana do porodu. A do porodu zostało mi jeszcze dwa miesiące. Jestem dopiero w 31 tygodniu ciąży. Lekarz tylko zalecił mi branie luteiny i aspargin oraz ciągłe leżenie
Bardzo się boję, że dojdzie do przedwczesnego porodu ! :sad:

Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji ?

Ostatnia edycja:
reklama
Witam,
Dzisiaj się dowiedziałam, że moja szyjka macicy jest bardzo skrócona wrecz jest już przygotowana do porodu. A do porodu zostało mi jeszcze dwa miesiące. Jestem dopiero w 31 tygodniu ciąży. Lekarz tylko zalecił mi branie luteiny i aspargin oraz ciągłe leżenie
Bardzo się boję, że dojdzie do przedwczesnego porodu ! :sad:

Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji ?
Na tym etapie ciąży lekarz nie może zlecić Ci już nic więcej. Dokładnie słuchaj jego rad i stosuj się do nich. Oszczędzaj się, nic nie dźwigaj i nie wchodź po schodach. Dużo leż i odpoczywaj.
Ja trzy miesiące ciąży przechodziłam ze znacznie skróconą szyjką. Wprawdzie nie leżałam cały czas plackiem, ale bardzo się oszczedzałam i dużo odpoczywałam. Myślę, że słuchając zaleceń lekarza masz naprawdę duże szanse, by jeszcze kilka tygodni wytrzymać. No i co bardzo ważne- nie masz się co załamywać. Wszystko będzie dobrze[emoji4]

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Lekarz nie może Ci teraz nic więcej dać. Leż dużo i odpoczywaj. Nie wykonuj żadnych obowiązków domowych. Dla pocieszenia - ja urodziłam w 34 tyg. ciąży zdrowego synusia z wagą 2270 g i nie miał żadnych problemów z tego tytułu. Wszystkiego dobrego życzę.

Ja 3 ciąże leżałam. Teraz w ostatniej już coś od 32 tyg córka była w kanale rodnym, nie co poxniej zrobiło się rozwarcie. Gdy wkładałam luteine czułam główkę ok pol palca od wejścia do pochwy. Leżałam bardzo długo, urodziłam dzień po terminie.
Czasami pomaga podniesienie łóżka w nogach kilka cm, lub poduszka pod pupę ( niewygodnie), grawitacja sprawi ze dziecko się przesunie i nie będzie uciskać na szyjkę.

@Pyśķa-malutka Do ilu cm masz skróconą szyjkę?? Czy masz też skurcze??
Mi zaczeła się skracać w 28 tc, zalecenia to luteina i oszczędny tryb życia. Głównie odpoczywałam. Mimo to szyjka mi się jeszcze skróciła do 23 cm. W 32 tc miałam założony pessar. Ściągnięty w 38 tc , urodziłam 2 dni przed terminem. Głowa do góry oszczędzaj się, nie stresuj, przyjmuj leki i bedzie wszystko ok. Polecam wątek, o krorym napisala @MaryH.

Walcz o każdy dzień by dłużej donosic, ale pozytywne jest to ze to aż 31 tydz.! Znajoma urodziła bliźniaki w tym tygodniu

@Pyśķa-malutka Do ilu cm masz skróconą szyjkę?? Czy masz też skurcze??
Mi zaczeła się skracać w 28 tc, zalecenia to luteina i oszczędny tryb życia. Głównie odpoczywałam. Mimo to szyjka mi się jeszcze skróciła do 23 cm. W 32 tc miałam założony pessar. Ściągnięty w 38 tc , urodziłam 2 dni przed terminem. Głowa do góry oszczędzaj się, nie stresuj, przyjmuj leki i bedzie wszystko ok. Polecam wątek, o krorym napisala @MaryH.

Nie powiedział mi na ile jest skrócona. Na szczęście skurczy też nie mam. Dziękuję za dobra radę :)
Pozostaje mi tylko odpoczywanie i stosowanie się do zaleceń lekarza ;)

reklama
Ja w 33 tygodniu byłam na badaniu w szpitalu ze skierowaniem od swojego ginekologa.z tego powodu o którym piszesz zostawiono mnie i spędziłam w nim 4 tygodnie.podawali mi luteine,magnez i kwasy omega.pod koniec 37 tygodnia wypisali mnie do domu.tez miałam dużo leżeć i się oszczędzać.mały urodził się pod koniec 39 tygodnia bardzo szybko.pękły wody płodowe i po 2 godzinach mały był na świecie. każdy dzień w brzuszku jest bardzo ważny dla maluszka.

Do góry