reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciąża w nowej pracy- wątpliwości w sprawie ewentualnego chorobowego/macierzyńskiego

Witam,

mam kilka pytań odnośnie ciąży - przysługujących składek

Obecnie prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Do końca roku opłacam tzw 2 letni ZUS (pomniejszone składki + chorobowe).
Mam możliwość od września rozpocząć pracę, wstępna 3 miesięczna umowa o pracę. Z mężem jesteśmy w trakcie starań o dziecko i mam wątpliwości.

Wiem, że jeśli zajdę w ciążę "za szybko" i umowa 3 miesięczna skończy mi sie przed upływem 12 tyg ciąży (lub nie zostanie przedłużona) to nie przysługuje mi chorobowe i macierzyńskie (tak?) Aby mieć zapewnione chorobowe i macierzyńskie musiałabym najlepiej opóźnić starania o ciążę (i dostać kolejną umowę o pracę, na 9 miesięcy jak wspominano na rozmowie)

Mąż wpadł na pomysł abym zostawiła firmę na te jeszcze kilka miesięcy - czy musiałabym opłacać tam cały zus z składką zdrowotną i chorobową? I czy rzeczywiście jeśli zajdę w ciążę, pójdę na zwolnienie (i nie załapie się na umowę o pracę na przekroczenie terminu rozwiązania umowy z 12 tyg ciąży) to czy moja działalność zapewni mi chorobowe i potem macierzyńskie? Składkę chorobową płacę od ponad roku. Wiem, że z działalności na małym zusie na chorobowym nie będę miała dużych pieniędzy, a macierzyński będzie gwarantowany 1000 zł.

reklama
Jeżeli macierzyński z działalności to tylko 1000 zł, to nie ma sensu płacić składek. Jeśli nie będziesz mieć uprawnień do macierzyńskiego składasz wniosek w swoim MOPR o świadczenie rodzicielskie. Wynosi dokładnie 1000 zł i płacone jest przez rok.

Do góry