reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dzisiaj dostałam pierwszy okres po poronieniu. (po 25 dniach od poronienia) wiec można zacząć pierwszy cykl starań ❤️
Nie ukrywam, ze czekałam na ten okres jak na zbawienie. Od kilku dni chodzę cała wysypana na twarzy i napompowana jak balon.
Już oczywiście sprawdziłam, ze jakby się udało w tym cyklu to termin byłby na koniec grudnia 🤣🤣. Nigdy nie chciałam mieć dziecka z grudnia, ale teraz mi wszystko jedno… taki bym miała prezent po świętach.
Ktoś tez próbuje w tym miesiącu ze mną?
Tez kiedyś myslalam, że wolę mieć dziecko z wiosny 😜 teraz wypada mi termin na listopad i przyjmuje to z wielką radoscia- byle tylko było dobrze 🙂

reklama
Czy po poronieniu zmienił Wam się cykl? Zawsze zaczynał mi się okres około 6 rano. Powinien się zacząć jutro, a dzisiaj od rana ból lewego jajnika i teraz wieczorem tak jakby początek okresu.

Morfologia to jest budowa plemników (np. błędy główki) - plemniki z błędami nie będą zdolne do zapłodnienia. Przyjmuje się, że minimum to jest 4% plemników o prawidłowej budowie. ALE!!! Jeśli plemników jest dużo, to morfologia 2% nie jest aż taka zła.

Morfologia to jest budowa plemników (np. błędy główki) - plemniki z błędami nie będą zdolne do zapłodnienia. Przyjmuje się, że minimum to jest 4% plemników o prawidłowej budowie. ALE!!! Jeśli plemników jest dużo, to morfologia 2% nie jest aż taka zła.
Dzięki za odpowiedź, a wiesz może czy to tylko dotyczy zdolności zapłodnienia czy też może powodować wady genetyczne? Bo z zapłodnieniem nie ma problemu.

Cześć Wszystkim!
Jestem po konsultacji z Panią genetyk. Przesympatyczna osoba. Uspokoiła mnie bardzo. Powiedziała, że najczęstszą przyczyną poronień jest trisomia chromosomu 15, 16 oraz 22. Na podstawie mojej historii i doświadczenia Pani genetyk nie mamy wskazań do dalszych badań. Powiedziała, że to był przypadek, który może niestety przytrafić się każdemu. Wytłumaczyła, że wcześniej przyjmowało się, iż to wiek matki wpływa na zły podział co w efekcie prowadziło do wad genetycznych. Powiedziała, że teraz bez względu na wiek dochodzi do wad a wina leży w środowisku, które aktualnie mamy.

Ta rozmowa natchnęła mnie optymizmem. Jeszcze tylko popołudniowa wizyta u lekarza i możemy planować, kiedy powrót do starań.
Tak myślę, że badanie kariotypu odpuścimy ale pozostałe zrobię dla swojego spokoju.

Spokojnego dnia dla Was i samych dobrych wiadomości!

reklama
Cześć Wszystkim!
Jestem po konsultacji z Panią genetyk. Przesympatyczna osoba. Uspokoiła mnie bardzo. Powiedziała, że najczęstszą przyczyną poronień jest trisomia chromosomu 15, 16 oraz 22. Na podstawie mojej historii i doświadczenia Pani genetyk nie mamy wskazań do dalszych badań. Powiedziała, że to był przypadek, który może niestety przytrafić się każdemu. Wytłumaczyła, że wcześniej przyjmowało się, iż to wiek matki wpływa na zły podział co w efekcie prowadziło do wad genetycznych. Powiedziała, że teraz bez względu na wiek dochodzi do wad a wina leży w środowisku, które aktualnie mamy.

Ta rozmowa natchnęła mnie optymizmem. Jeszcze tylko popołudniowa wizyta u lekarza i możemy planować, kiedy powrót do starań.
Tak myślę, że badanie kariotypu odpuścimy ale pozostałe zrobię dla swojego spokoju.

Spokojnego dnia dla Was i samych dobrych wiadomości!
To świetnie, że lekarka wszystko Ci wytłumaczyła i uspokoila- myślę że to bardzo ważne. Trzymam kciuki, żeby kolejna wizyta też byla dla Ciebie pomyślna 🙂

Do góry