reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Pszczólko gratulacje🥰
Też mam problem z pozytywnym myśleniem..
Trzymam kciuki 🙂
No ciężko z tym pozytywnym myśleniem. Mi się już włączyła analiza papieru toaletowego jak korzystam z toalety. Jakbym mogła to bym ten papier pewnie pod mikroskop wsadziła czy aby nie ma tam kropeczki krwi. Wiem chore to jest ale i silniejsze ode mnie 🤦🤦🤦

Również gratuluję i trzymam kciuki 🙂

reklama
A jak długie miałaś wcześniej cykle? Rozkręciło się u Ciebie?
Tak rozkręciło się. Przed covidem miałam 28 dniowe cykle jak w zegarku a teraz powyżej 30 dni.
Cardio, interwały, tabate. Wszystko byle mocno i intensywnie.
Dzięki że pytasz. Jestem już w domu. Łyżeczkowanie zmiotło mnie psychicznie. Przed zabiegiem nawet miałam dobry humor chęci na dalsze próby. Po zabiegu się załamałam. Nie będę więcej próbować. Mąż mój też już nie chce więc to koniec planów. Muszę się pogodzić z tą sytuacją i nauczyć się cieszyć tym co mam.
Przykro mi kochana. Dajcie sobie czas. Choć ja od początku wiedziałam że chce próbować do skutku, aż się nie uda urodzić drugiego żywego dziecka. Ale to prawda trzeba się cieszyc z tego co się ma. A masz wiele.
No ciężko z tym pozytywnym myśleniem. Mi się już włączyła analiza papieru toaletowego jak korzystam z toalety. Jakbym mogła to bym ten papier pewnie pod mikroskop wsadziła czy aby nie ma tam kropeczki krwi. Wiem chore to jest ale i silniejsze ode mnie 🤦🤦🤦
Też tak miałam ale po jakiś 2 tyg. Już przestałam sprawdzać czy coś jest n.papierze. I u ciebie też tak będzie. Czym wyższa ciąża tym będziesz spokojniejsza

Też tak miałam ale po jakiś 2 tyg. Już przestałam sprawdzać czy coś jest n.papierze. I u ciebie też tak będzie. Czym wyższa ciąża tym będziesz spokojniejsza
Obawiam się, że czym ciąża będzie wyższa to tym bardziej będę schizować. Poród córki w 26 tc niestety równo zrył mi banię. No ale do tego etapu to jeszcze bardzo długa droga.

Cześć dziewczyny!
16 stycznia 2022r. poroniłam samoistnie puste jajo płodowe w 7tyg. było to poronienie samoistne całkowite. Końcem stycznia byłam na wizycie u ginekologa i dostaliśmy od razu zielone światło na staranie się ponieważ obraz usg był ok i owulacja za kilka dni ale odpuściliśmy ten cykl zaraz po poronieniu, okres dostałam jak w zegarku 28dni.
Teraz owulację miałam prawdopodobnie na weekendzie i staraliśmy się o dziecko, jednakże w poniedziałek zrobiłam sobie badania morfologii krwi i tarczycy, z morfologii wszystko ok ale tarczyca wyniki:
TSH: 0,775 ulu/ml ( norma 0,350-4,940)
FT3: 6,03 pg/ml ( norma 1,58- 3,91)
FT4:0,94 ng/dl (0,70-1,48)
AntyTpo i AntyTg w normie
Czy któraś z Was miała taką sytuację? martwię się, że nawet jak się uda to znów poronię 😢 Co prawda byłam dzisiaj u endokrynologa, który stwierdził, że te wyniki są dziwne ponieważ tylko ft3 jest dużo poza normą i według niego jakiś czynnik zewnętrzny to zaburza, kazał mi odstawić wszystkie suplementy diety w tym dla kobiet planujących ciążę...
Zaznaczam, że krótko przed zajściem w ciążę którą poroniłam oznaczałam TSH i wynik to 1,256 ulu/ml, było to końcem listopada 2021.

Cześć dziewczyny!
16 stycznia 2022r. poroniłam samoistnie puste jajo płodowe w 7tyg. było to poronienie samoistne całkowite. Końcem stycznia byłam na wizycie u ginekologa i dostaliśmy od razu zielone światło na staranie się ponieważ obraz usg był ok i owulacja za kilka dni ale odpuściliśmy ten cykl zaraz po poronieniu, okres dostałam jak w zegarku 28dni.
Teraz owulację miałam prawdopodobnie na weekendzie i staraliśmy się o dziecko, jednakże w poniedziałek zrobiłam sobie badania morfologii krwi i tarczycy, z morfologii wszystko ok ale tarczyca wyniki:
TSH: 0,775 ulu/ml ( norma 0,350-4,940)
FT3: 6,03 pg/ml ( norma 1,58- 3,91)
FT4:0,94 ng/dl (0,70-1,48)
AntyTpo i AntyTg w normie
Czy któraś z Was miała taką sytuację? martwię się, że nawet jak się uda to znów poronię [emoji22] Co prawda byłam dzisiaj u endokrynologa, który stwierdził, że te wyniki są dziwne ponieważ tylko ft3 jest dużo poza normą i według niego jakiś czynnik zewnętrzny to zaburza, kazał mi odstawić wszystkie suplementy diety w tym dla kobiet planujących ciążę...
Zaznaczam, że krótko przed zajściem w ciążę którą poroniłam oznaczałam TSH i wynik to 1,256 ulu/ml, było to końcem listopada 2021.

Ja bym powtórzyła badanie po kilku tygodniach. Może rzeczywiście coś zaburzyło, włącznie z niedawna ciążą. Poza tym wysokie ft3 to chyba w nadczynność? A nadczynność dla ciąży nie jest taka niebezpieczna jak niedoczynność. Badalas poziom witaminy d?

Obawiam się, że czym ciąża będzie wyższa to tym bardziej będę schizować. Poród córki w 26 tc niestety równo zrył mi banię. No ale do tego etapu to jeszcze bardzo długa droga.
Ja straciłam ciążę w 5 mieisacu, też mi to zrylo banie. Ja straciłam ciążę przez wyrostek robaczkowy i stan zapalny, wiem że szło tego uniknąć i wiem, że sytuacja się niż nie powtórzy.
Trzymam kciuki za ciebie

Dziś jest mój 39dc dlatego trochę mnie to martwi, ale z drugiej strony po urodzeniu córeczki w październiku cykl wydłużył mi do 35/36 dni.
Mam jeszcze pytanie bo wyszperałam, że brałaś Encorton w ciąży jak się po tym czułaś? Miałaś jakieś skutki uboczne?
Brałam, ale tylko dawkę 5mg. Nie miałam totalnie żadnych skutków ubocznych, czułam się dobrze :) jeśli masz cykle 35/36 dni to 39dc jest raptem 3-4 dni po terminie @ wiec moim zdaniem bardzo dobry wynik ;) trzymam kciuki za pozytywny rozwój sytuacji

Hej mam dzisiejszy wynik bety 582,80 mIU/ml w poniedziałek była 190,70 mIU/ml także rośnie ładnie. Może w piątek zrobię kolejne dla pewnosci ale jeszcze to przemyśle bo mnie to trochę stresuje.
Nie rób więcej bety, to tylko niepotrzebnych stres ;) umow się na wizytę do gina po prostu ;)

Nie dziękuję co by nie zapeszyć 😁 A co do bety to jest stresujące niestety. W ciąży z Wiki nie robiłam i dobrze mi z tym było 😁 Teraz musialam zrobic żeby mieć podkładkę dla lekarza. No i prosiła mnie o powtórzenie dzisiaj mam jej dać znać po poludniu jaki wynik.
Moja starsza córka to też Wiki ;)

Również gratuluję i trzymam kciuki 🙂
Haha, ja syndrom papieru toaletowego miałam całe 9 miesięcy :p

reklama
Ja bym powtórzyła badanie po kilku tygodniach. Może rzeczywiście coś zaburzyło, włącznie z niedawna ciążą. Poza tym wysokie ft3 to chyba w nadczynność? A nadczynność dla ciąży nie jest taka niebezpieczna jak niedoczynność. Badalas poziom witaminy d?
Nie badałam witaminy D, a ma czemu pytasz akurat o tą witaminę? Badałam żelazo i wit B12- są w normie oraz ogólnie morfologię krwi-jest ok.
W ciąży poronionej od samego początku brałam duphaston, miałam problemy z progesteronem. Przed zajściem w ciąże robiłam badania hormonów płciowych i wszystkie w normie, nasienie partnera również.
Czy tak wysoki poziom ft3 może być powodem nastepnego poronienia? nie chcę zakładać czarnych scenariuszy ale my kobiety które przeżyły poronienie niestety jesteśmy przewrażliwone, tak pewnie będzie nawet w zdrowej ciąży :(

Do góry