Agnieszka_1988
Fanka BB :)
Bo zapotrzebowanie rośnie dopiero od 2 trymestru. Ale tu mówimy o niedobrze jak ktoś ma w pierwszym to należy suplementpwać pod kontrolą badań.
I ja to przyjmuję. Że badania wskazują że nadmierny poziom żelaza jest niekorzystny. Ale uważam że jak ktoś ma niedobór to pod kontrolą lekarza i badań lekarskich poziomu żelaza jednak należy się mądrze suplementować i uzupełniać braki.Ogolnie to jak sobie zerkniesz na skład pregna start czy prenatal uno, to faktycznie tam nie ma żelaza. Dopiero w witaminach od 2 trymestru pojawia się w składzie żelazo.
To znalazłam w necie Link do: Żelazo | Suplementacja w ciąży | Prenatale - prenatale.pl "W Polsce według różnych opracowań częstość występowania niedokrwistości u kobiet ciężarnych wynosi od 30 do 70%1. Co istotne, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, aby przyjmowanie preparatów żelaza rozpoczynać dopiero po 8 tygodnu ciąży, jest to podyktowane możliwym niekorzystnym działaniem nadmiernej ilości tego pierwiastka3. Wskazują na to doniesienia o teratogennym działaniu żelaza na etapie embrionalnym ciąży tj. 3-8 tydzień ciąży4. W tym okresie płód jest najbardziej podatny na działanie czynników zaburzających prawidłowe procesy podziałów komórkowych4. Jednocześnie fizjologicznie w I trymestrze zapotrzebowanie na żelazo jest mniejsze w porównaniu do II trymestru. Dlatego najlepiej jeszcze przed planowaniem ciąży systematycznie monitorować poziom wysycenia krwi tym pierwiastkiem i wprowadzać profilaktykę niedoboru żelaza. W związku z tym, że żelazo dostępne z pożywienia, a szczególnie pochodząca z produktów roślinnych jest słabo przyswajana nie zapewniają odpowiedniej podaży podczas zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek podczas ciąży warto rozważyć uzupełnianie go w formie odpowiednich preparatów''
Powiedział mi, że to chodzi o suplementację w pierwszych kilku tygodniach ciąży.