reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja uważam, że zawsze przed zajściem w ciążę należy ustalić, czy nie ma infekcji układu moczowo-płciowego w tym uciszonego nosicielstwa. Oraz że trzeba brać suplementy z folianem i D3. Jeśli ma się niedoczynność tarczycy lub problemy z cukrami, trzeba tego szczególnie dopilnować. Bez związku z tym, czy sie roniło, rodziło czy nie. @znadziejami pytała czy są jakieś badania, które się robi świeżo po poronieniu. Takimi badaniami są p/ciała na zespół antyfosfolipidowy. Uważam, że jest to standard (dla tych, którzy mogą wydać ok. 200 zł na badanie) a nie przesadne drążenie. Masz rację, że skoro pęcherzyk od początku byl nieprawidłowej budowy, to wkręcanie się w rozszerzoną diagnostykę problemów może być zbędnym wydatkiem i traceniem czasu na zajście w zdrową ciążę. Ale "zdarza się" wypowiedziane na wizycie po pierwszym poronieniu potwornie świdruje w głowie kobiety, która jednak roni drugą ciążę.
Dziękuję Ci za odpowiedź. U mnie to nie wygląda różowo. Od lat choruję na endometriozę i mięśniaki macicy. Miałam kilka zabiegów ginekologicznych histeroskopia, laparoskopia, drożność jajowodów itp. Jesteśmy przebadani podobno... Od lat staraliśmy się z mężem o dziecko i w ogóle nie zachodziłam w ciążę. Teraz kiedy jestem po 40stce zaszłam i niestety poroniłam. Mam już pełnoletniego syna. Kilka lat temu lekarz powiedział mi i mojemu mężowi, że nie mamy szansy na ciążę. Jednak się trochę pomylił, mimo wieku doszło do zapłodnienia, oczywiście musiało być coś nie tak skoro poroniłam.

reklama
Kochana a Ty już nie masz dzieci? Pewno dlatego nie widział z w tym problemu. Powiedz proszę ile z podstawowych badań zalecanych przed ciążą wykonałaś ?
Najważniejsze myślę, to nie zrobić sobie bałaganu w głowie bo wtedy nic nie pomoże :)
Tak, mam dzieci dlatego wg niego nie potrzebnie zrobiłam trombofilie, a jednak uaktywnia się u mnie z wiekiem. Co zdążyłam w ciąży zrobić, toxo plus awidność, cytomegalia, chlamydia, różyczka, hbs, no i trombofilie. Teraz czekam na wizytę u innego gin i narazie nie robię innych badań, bo zbankrutuję 🙈
Z tego co dziewczyny pisały homocysteine, kwas foliowy i b12 zrobię jeszcze i tyle

Tak, mam dzieci dlatego wg niego nie potrzebnie zrobiłam trombofilie, a jednak uaktywnia się u mnie z wiekiem. Co zdążyłam w ciąży zrobić, toxo plus awidność, cytomegalia, chlamydia, różyczka, hbs, no i trombofilie. Teraz czekam na wizytę u innego gin i narazie nie robię innych badań, bo zbankrutuję 🙈
Z tego co dziewczyny pisały homocysteine, kwas foliowy i b12 zrobię jeszcze i tyle
mój poprzedni ginekolog po dwóch poronieniach, ponieważ mam dziecko, patrząc mi głęboko w oczy bez badań powiedział, że nie wyglądam abym miała mutacje. Zrobiłam badania na własną rękę i niespodzianka są trzy.

Dziękuję Ci za odpowiedź. U mnie to nie wygląda różowo. Od lat choruję na endozgadzam się, że przed każdą metriozę i mięśniaki macicy. Miałam kilka zabiegów ginekologicznych histeroskopia, laparoskopia, drożność jajowodów itp. Jesteśmy przebadani podobno... Od lat staraliśmy się z mężem o dziecko i w ogóle nie zachodziłam w ciążę. Teraz kiedy jestem po 40stce zaszłam i niestety poroniłam. Mam już pełnoletniego syna. Kilka lat temu lekarz powiedział mi i mojemu mężowi, że nie mamy szansy na ciążę. Jednak się trochę pomylił, mimo wieku doszło do zapłodnienia, oczywiście musiało być coś nie tak skoro poroniłam.

Ja uważam, że zawsze przed zajściem w ciążę należy ustalić, czy nie ma infekcji układu moczowo-płciowego w tym uciszonego nosicielstwa. Oraz że trzeba brać suplementy z folianem i D3. Jeśli ma się niedoczynność tarczycy lub problemy z cukrami, trzeba tego szczególnie dopilnować. Bez związku z tym, czy sie roniło, rodziło czy nie. @znadziejami pytała czy są jakieś badania, które się robi świeżo po poronieniu. Takimi badaniami są p/ciała na zespół antyfosfolipidowy. Uważam, że jest to standard (dla tych, którzy mogą wydać ok. 200 zł na badanie) a nie przesadne drążenie. Masz rację, że skoro pęcherzyk od początku byl nieprawidłowej budowy, to wkręcanie się w rozszerzoną diagnostykę problemów może być zbędnym wydatkiem i traceniem czasu na zajście w zdrową ciążę. Ale "zdarza się" wypowiedziane na wizycie po pierwszym poronieniu potwornie świdruje w głowie kobiety, która jednak roni drugą ciążę.
Zgadzam się, że przed każdą planowana ciąża należy zrobić m.in. cytologię, USG, zbadać tarczycę, glukozę itp czyli wykonać podstawowe badania aby sprawdzić, że wszystko jest ok.
Z resztą od 35 roku życia powinnyśmy te badania wykonywać co roku ;)

mój poprzedni ginekolog po dwóch poronieniach, ponieważ mam dziecko, patrząc mi głęboko w oczy bez badań powiedział, że nie wyglądam abym miała mutacje. Zrobiłam badania na własną rękę i niespodzianka są trzy.
No i u mnie aż 4, ech....
Boję się dziewczyny teraz coraz bardziej, szczególnie że ten ginekolog co pokładałam w nim nadzieję kieruje mnie do hematologa i nie wiem czy potem poprowadzi mi ciążę w razie czego

Zgadzam się, że przed każdą planowana ciąża należy zrobić m.in. cytologię, USG, zbadać tarczycę, glukozę itp czyli wykonać podstawowe badania aby sprawdzić, że wszystko jest ok.
Z resztą od 35 roku życia powinnyśmy te badania wykonywać co roku ;) plus sumpelmentacja, więcej ruchu kto 8td.

Raczej chodziło mi o badanie przed ciążą ;)

Boję się dziewczyny teraz coraz bardziej, szczególnie że ten ginekolog co pokładałam w nim nadzieję kieruje mnie do hematologa i nie wiem czy potem poprowadzi mi ciążę w razie czego
Jedno poronienie może się zdarzyć ale jeżeli są kolejne to wskazania do szczegółowej diagnostyki

reklama
Jeśli kieruje do hematologa to myślę że będzie słuchał jego zaleceń. Weź po prostu zalecenia od hematologa na piśmie, gin będzie miał podkladke do wypisywania leków ;)

Do góry