reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ciężka sprawa i nie wiadomo jak się to wszystko dalej potoczy... Niby nie chcą nic zamykać, ale blokują te loty.... [emoji849]

A jak zęby u Łucji? [emoji3590]

U Łucji bez zmian [emoji23] Widzę opuchnięte górne 1 i 2 ale póki co cisza. Znaczy stęka w nocy wiec może coś jest na rzeczy? Albo mózg jej się po prostu rozwija bo codziennie zaskakuje nas nowymi rzeczami [emoji16]

reklama
U Łucji bez zmian [emoji23] Widzę opuchnięte górne 1 i 2 ale póki co cisza. Znaczy stęka w nocy wiec może coś jest na rzeczy? Albo mózg jej się po prostu rozwija bo codziennie zaskakuje nas nowymi rzeczami [emoji16]
U nas ze 2 tygodnie temu podpuchły górne jedynki i myślałam że w łeb sobie strzele jak dolne nie chciały ruszyć a tu już górne na horyzoncie 😂 ale dziś w końcu.... Udało się 😁
Fascynuje mnie to, że z dnia na dzień te dzieci nabywają nowych umiejętności i to tak jak za pstryknięciem palcami. 🤩

@Charlotte21 to prawda że mycie wyparzanie zajmuje dużo czasu i jest to męczące... A z jakiej firmy używałaś? Bo ja miałam 2 dwa rodzaje. Jedne chyba z nuk były beznadziejne. Te z canpol zdały u mnie egzamin 😊 I jeszcze ważny był dobrze dobrany rozmiar

U nas ze 2 tygodnie temu podpuchły górne jedynki i myślałam że w łeb sobie strzele jak dolne nie chciały ruszyć a tu już górne na horyzoncie [emoji23] ale dziś w końcu.... Udało się [emoji16]
Fascynuje mnie to, że z dnia na dzień te dzieci nabywają nowych umiejętności i to tak jak za pstryknięciem palcami. [emoji2956]

Tylko przerażające że najpierw każdą umiejetność musi wystękać [emoji23][emoji2368]

Oj u nas też mała ostatnio wystękuje nowe umiejętności lub nowe zęby!🙈😅
Narazie póki co mamy dwa na dole...

@Paula919191 Kochana, widzę ze dziewczyny już ci wszystko ładnie napisały i doradzily. Niestety początki są trudne. Ale tak jak dziewczyny piszą, laktator laktator i laktator i przystawianie. Jesli mała ma tak silny odruch ssania to korzystaj i podkładaj jej pierś na każdym kroku a nie wyciszaj tego smoczkiem, bo ona w ten sposób chce ci rozkręcić laktacje :) czytałam ze macie teraz dużo stresów, wiec czasem możesz sobie odpuścić ale staraj się to kontynuować po wyjściu do domku 😘
Odnośnie nakładek, u mnie znowu najlepiej sprawdziły się z nuka. Być może dzięki nim jestem w stanie karmić, i nie miałam poranionych sutków, bo powiem wam ze ja sutki od zawsze miałam mega mega wrażliwe. I nie tyle wklęsłe co po prostu malutkie. Młodej było ciężko złapać, w dodatku ja nie miałam praktycznie mleka, dokarmiałam ze strzykawki polewając nią po tej nakładce a tym samym „zmuszałam” Oliwie do ssania. Boże jak ja je z czasem znienawidziłem. Wkurzało mnie ze muszę bez przerwy myć i wyparzac. Już kupiłam sobie kolejny zestaw ze łącznie miałam 3 i i tak musiałam w środku nocy wstawać żeby je wymyć i wyparzyć. Chwile walczyłam żaby przestawić mała na ssanie czystej piersi. Trochę się sprzeciwiała bo wiadomo nakładka była spora lepiej jej było ją złapać :) ale robiłam tak jak radziła położna i Ok miesiąca czy jakoś 5 tygodni mała Jasła już ładnie z cyca :) i je do dziś😍 nie wyobrażam sobie ze ktoś lub coś miałoby nam teraz to zabrać 😭🙉
Także życzę dużo dużo spokoju i cierpliwości! Ja w domu jechałam co 3 godziny laktatorem. Dzień i noc. Piłam kwas chlebowy i wypiłam jakoś z dwa opakowania femal tikeru👍😅 Walcz!😘

A co u nas??😅 Oliwia ma już 7,5 miesiąca😮 (Ten czas za szybko ucieka 😭😭😭)
Tak jak wspominałam wyżej, mamy już dwa ząbki które ciagle idą i może przez to marudna w nocy się zrobiła ....
Rozszerzamy dietę ale młoda wybredna 🤭😩 na kawałki ma odruch wymiotny, słoiczku be, moje zupki be. Superowa owoce i serki typu bieluch waniliowy...😒😬 także ten🤷‍♀️ Jak jej zrobię gładziutkie puree z ziemniaka to pierwsza lyzeczka i na wymioty ja ciągnie🤷‍♀️ Wszyscy radzą żeby nie zmuszać. Żeby podawać to co lubi. Zobaczymy... narazie mam skierowanie do gastrologa, żeby sprawdził czy fizycznie ma tam wszystko Ok...
moze polecicie jakiegośz woj.slaskiego?🤔 ogólnie cycus nadal najważniejszy i przybiera jak na smalcu, nosimy już rozmiar 80/86🙈🙈 nie wiem ile wazy bo mamy wizytę dopiero za 2 tygodnie, ale obstawiam ze dycha bedzie jak nic🙈
Od Ok 2 tygodni sama już ładnie siada :) do dłuższego raczkowania się cały czas przymierza, tak ze rusza i zaraz podcina nogę i siada 😂 Ale pełza bez zarzutu😅 No i chyba tyle....🤭
@nnat. A co u was??
Całusy od Oliwii 😘😘😘

Załączniki

• 3B52269C-F05D-41D1-A79B-715007A6E3B7.jpeg
    3B52269C-F05D-41D1-A79B-715007A6E3B7.jpeg
    587,6 KB · Wyświetleń: 67
  • F9EB7122-5F90-4D47-862C-C3E5EC30DD4E.jpeg
    F9EB7122-5F90-4D47-862C-C3E5EC30DD4E.jpeg
    642,4 KB · Wyświetleń: 78
  • 8E67C26A-40D9-460A-838D-75744E621E3D.jpeg
    8E67C26A-40D9-460A-838D-75744E621E3D.jpeg
    1,4 MB · Wyświetleń: 63
  • 7CD5049E-7887-45D3-A80E-5E483A395718.jpeg
    7CD5049E-7887-45D3-A80E-5E483A395718.jpeg
    1,5 MB · Wyświetleń: 60
Ostatnia edycja:
@Charlotte21 to prawda że mycie wyparzanie zajmuje dużo czasu i jest to męczące... A z jakiej firmy używałaś? Bo ja miałam 2 dwa rodzaje. Jedne chyba z nuk były beznadziejne. Te z canpol zdały u mnie egzamin 😊 I jeszcze ważny był dobrze dobrany rozmiar
Wiesz co ? Z trzech różnych firm mialam. Wszystkie probowakam, ale nie pamiętam jaka firmę wybrałam. Cos mi mówi ze lovi. Bo były najniższe, miękkie i okrągłe na górze.
Edit. Sprawdziłam. Używałam lovi. 👍😁

Oj u nas też mała ostatnio wystękuje nowe umiejętności lub nowe zęby![emoji85][emoji28]

@Paula919191 Kochana, widzę ze dziewczyny już ci wszystko ładnie napisały i doradzily. Niestety początki są trudne. Ale tak jak dziewczyny piszą, laktator laktator i laktator i przystawianie. Jesli mała ma tak silny odruch ssania to korzystaj i podkładaj jej pierś na każdym kroku a nie wyciszaj tego smoczkiem, bo ona w ten sposób chce ci rozkręcić laktacje :) czytałam ze macie teraz dużo stresów, wiec czasem możesz sobie odpuścić ale staraj się to kontynuować po wyjściu do domku [emoji8]
Odnośnie nakładek, u mnie znowu najlepiej sprawdziły się z nuka. Być może dzięki nim jestem w stanie karmić, i nie miałam poranionych sutków, bo powiem wam ze ja sutki od zawsze miałam mega mega wrażliwe. I nie tyle wklęsłe co po prostu malutkie. Młodej było ciężko złapać, w dodatku ja nie miałam praktycznie mleka, dokarmiałam ze strzykawki polewając nią po tej nakładce a tym samym „zmuszałam” Oliwie do ssania. Boże jak ja je z czasem znienawidziłem. Wkurzało mnie ze muszę bez przerwy myć i wyparzac. Już kupiłam sobie kolejny zestaw ze łącznie miałam 3 i i tak musiałam w środku nocy wstawać żeby je wymyć i wyparzyć. Chwile walczyłam żaby przestawić mała na ssanie czystej piersi. Trochę się sprzeciwiała bo wiadomo nakładka była spora lepiej jej było ją złapać :) ale robiłam tak jak radziła położna i Ok miesiąca czy jakoś 5 tygodni mała Jasła już ładnie z cyca :) i je do dziś[emoji7] nie wyobrażam sobie ze ktoś lub coś miałoby nam teraz to zabrać [emoji24][emoji86]
Także życzę dużo dużo spokoju i cierpliwości! Ja w domu jechałam co 3 godziny laktatorem. Dzień i noc. Piłam kwas chlebowy i wypiłam jakoś z dwa opakowania femal tikeru[emoji106][emoji28] Walcz![emoji8]

A co u nas??[emoji28] Oliwia ma już 7,5 miesiąca[emoji50] (Ten czas za szybko ucieka [emoji24][emoji24][emoji24])
Tak jak wspominałam wyżej, mamy już dwa ząbki które ciagle idą i może przez to marudna w nocy się zrobiła ....
Rozszerzamy dietę ale młoda wybredna [emoji2960][emoji30] na kawałki ma odruch wymiotny, słoiczku be, moje zupki be. Superowa owoce i serki typu bieluch waniliowy...[emoji19][emoji51] także ten[emoji2368] Jak jej zrobię gładziutkie puree z ziemniaka to pierwsza lyzeczka i na wymioty ja ciągnie[emoji2368] Wszyscy radzą żeby nie zmuszać. Żeby podawać to co lubi. Zobaczymy... narazie mam skierowanie do gastrologa, żeby sprawdził czy fizycznie ma tam wszystko Ok...
moze polecicie jakiegośz woj.slaskiego?[emoji848] ogólnie cycus nadal najważniejszy i przybiera jak na smalcu, nosimy już rozmiar 80/86[emoji85][emoji85] nie wiem ile wazy bo mamy wizytę dopiero za 2 tygodnie, ale obstawiam ze dycha bedzie jak nic[emoji85]
Od Ok 2 tygodni sama już ładnie siada :) do dłuższego raczkowania się cały czas przymierza, tak ze rusza i zaraz podcina nogę i siada [emoji23] Ale pełza bez zarzutu[emoji28] No i chyba tyle....[emoji2960]
@nnat. A co u was??
Całusy od Oliwii [emoji8][emoji8][emoji8]

Ojojku faktycznie wielka [emoji16] To mi się wydawało że moja Łucja jest duża i w sumie jedna z większych listopadowych dzieci,a zaczyna nosić 80 i powoli sprzedaje 74 [emoji23]

Co do jedzenia moja pochłania wszystko [emoji85] Placuszki, gofry, kanapki z pastami, obiadki je normalnie jak my (tylko bez smażonego i soli). Je już 4 posiłki stałe dziennie i mleko 2-3x dziennie (ustalone z pediatrą) :)
Jeśli dajesz kawałki to krztuszenie się jest naturalnym objawem. Każde dziecko się krztusi na początku i trzeba to przetrwać. Nie poddawać się i podawać a w końcu zaskoczy i zacznie gryźć i połykać [emoji846]

No i niedługo ma 10mscy [emoji85]
IMG_0225.jpg

Ostatnia edycja:
Ojojku faktycznie wielka [emoji16] To mi się wydawało że moja Łucja jest duża i w sumie jedna z większych listopadowych dzieci,a zaczyna nosić 80 i powoli sprzedaje 74 [emoji23]

Co do jedzenia moja pochłania wszystko [emoji85] Placuszki, gofry, kanapki z pastami, obiadki je normalnie jak my (tylko bez smażonego i soli). Je już 4 posiłki stałe dziennie i mleko 2-3x dziennie (ustalone z pediatrą) :)
Jeśli dajesz kawałki to krztuszenie się jest naturalnym objawem. Każde dziecko się krztusi na początku i trzeba to przetrwać. Nie poddawać się i podawać a w końcu zaskoczy i zacznie gryźć i połykać [emoji846]

No i niedługo ma 10mscy [emoji85]Zobacz załącznik 1172698
Wow!🙉😊 chodzi już?? 😅

reklama
Oj u nas też mała ostatnio wystękuje nowe umiejętności lub nowe zęby!🙈😅

@Paula919191 Kochana, widzę ze dziewczyny już ci wszystko ładnie napisały i doradzily. Niestety początki są trudne. Ale tak jak dziewczyny piszą, laktator laktator i laktator i przystawianie. Jesli mała ma tak silny odruch ssania to korzystaj i podkładaj jej pierś na każdym kroku a nie wyciszaj tego smoczkiem, bo ona w ten sposób chce ci rozkręcić laktacje :) czytałam ze macie teraz dużo stresów, wiec czasem możesz sobie odpuścić ale staraj się to kontynuować po wyjściu do domku 😘
Odnośnie nakładek, u mnie znowu najlepiej sprawdziły się z nuka. Być może dzięki nim jestem w stanie karmić, i nie miałam poranionych sutków, bo powiem wam ze ja sutki od zawsze miałam mega mega wrażliwe. I nie tyle wklęsłe co po prostu malutkie. Młodej było ciężko złapać, w dodatku ja nie miałam praktycznie mleka, dokarmiałam ze strzykawki polewając nią po tej nakładce a tym samym „zmuszałam” Oliwie do ssania. Boże jak ja je z czasem znienawidziłem. Wkurzało mnie ze muszę bez przerwy myć i wyparzac. Już kupiłam sobie kolejny zestaw ze łącznie miałam 3 i i tak musiałam w środku nocy wstawać żeby je wymyć i wyparzyć. Chwile walczyłam żaby przestawić mała na ssanie czystej piersi. Trochę się sprzeciwiała bo wiadomo nakładka była spora lepiej jej było ją złapać :) ale robiłam tak jak radziła położna i Ok miesiąca czy jakoś 5 tygodni mała Jasła już ładnie z cyca :) i je do dziś😍 nie wyobrażam sobie ze ktoś lub coś miałoby nam teraz to zabrać 😭🙉
Także życzę dużo dużo spokoju i cierpliwości! Ja w domu jechałam co 3 godziny laktatorem. Dzień i noc. Piłam kwas chlebowy i wypiłam jakoś z dwa opakowania femal tikeru👍😅 Walcz!😘

A co u nas??😅 Oliwia ma już 7,5 miesiąca😮 (Ten czas za szybko ucieka 😭😭😭)
Rozszerzamy dietę ale młoda wybredna 🤭😩 na kawałki ma odruch wymiotny, słoiczku be, moje zupki be. Superowa owoce i serki typu bieluch waniliowy...😒😬 także ten🤷‍♀️ Jak jej zrobię gładziutkie puree z ziemniaka to pierwsza lyzeczka i na wymioty ja ciągnie🤷‍♀️ Wszyscy radzą żeby nie zmuszać. Żeby podawać to co lubi. Zobaczymy... narazie mam skierowanie do gastrologa, żeby sprawdził czy fizycznie ma tam wszystko Ok...
moze polecicie jakiegośz woj.slaskiego?🤔 ogólnie cycus nadal najważniejszy i przybiera jak na smalcu, nosimy już rozmiar 80/86🙈🙈 nie wiem ile wazy bo mamy wizytę dopiero za 2 tygodnie, ale obstawiam ze dycha bedzie jak nic🙈
Od Ok 2 tygodni sama już ładnie siada :) do dłuższego raczkowania się cały czas przymierza, tak ze rusza i zaraz podcina nogę i siada 😂 Ale pełza bez zarzutu😅 No i chyba tyle....🤭
@nnat. A co u was??
Całusy od Oliwii 😘😘😘
Wow, Wiki nosi 86 :p A ma 16 miesięcy 🤣🤣 słodka ta twoja kruszynka :) A co do karmienia - karm jak długo chcesz, żeby ktoś miałby Ci to zabrać ;) ja początki kp też miałam meeeeeeega ciężkie, ale udalo sie i po 2 miesiącach w końcu nie musiałam dokarmiac butelka 💪💪 w sumie po trwało u nas 14 miesięcy aż po prostu przyszedł dzień że byłam gotowa odstawić, A Wiki nie protestowala :)

No i niedługo ma 10mscy [emoji85]Zobacz załącznik 1172698
Śliczna księżniczka :)
Kurde ale ten czas leci. Zdecydowanie za szybko :(

Do góry