reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Dzoana88 Z tego co czytałam, to do 50 jest jeszcze ok, ale wówczas odradzają już cc. W razie czego podają immunoglobuliny i/lub sterydy. Ostatecznością są koncentraty płytek - ale to już musiałyby Ci spaść poniżej 20.
A u Ciebie był jakiś problem immunologiczny - wówczas bowiem przeciwciała mogą przedostawać się przez łożysko do dziecka powodując u niego małopłytkowość
Jak to odradzają cc? Z tego co wiem to właśnie wykonują cc, bo poród SN jest zbyt ryzykowny przy małopłytkowości. No i przed porodem przetaczają płytki. Co prawda tak było 9lat temu, a z tego co widzę standardy okołoporodowe bardzo się zmieniły.

reklama
@Madlein No to już sama nie wiem. Mi mój gin mówił, że jak za bardzo spadną, to cc jest bardziej ryzykowne. a to też było 9 lat temu. To teraz nie wiem kto ma rację?

Nawet tak biorąc na rozum - zbyt mała ilość płytek = problemy z krzepnięciem. A jakby nie było cięcie to prawie operacja i tej krwi jest dużo. Bo oprócz rany po łożysku, będzie jeszcze przecięcie powłok, a te już mogą nie zasklepiać się chętnie.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, które miały bądź mają IO w ciąży lub cukrzycę ciążowa: jak utrzymać zdrową zbilansowana dieta gdy odrzuca od wiekszosci produktów,ktore powinnam jeść??? Pisałam Wam ostatnio o miłościach,w dalszym ciągu są i pomaga trochę bardzo często jedzienie(co 2,3h muszę coś zjeść). Ale też nie zjem wszystkie bo mnie odrzuca od warzyw( tylko pomidor jakoś przechodzi póki co ), od mięsa wszelakiego,no ogolnie moje menu jest bardzo ograniczone i nie będę ukrywać niezbyt zdrowe. Jem głównie ciemny chleb z masłem,serem i pomidorem,jak już ciemnego nie daje rady to białe ale póki co rzadko, słone paluszki, czasem makaron durum ale sam bez dodatków, jakieś jajko czasem ujdzie...wodę jak na samym początku piłam b.duzo tak teraz muszę sie zmuszać, tak to herbata no i mirinda czasem bo pomaga mi trochę na mdłości(przed ciążą w ogóle nie piłam gazowanych napoi)...nie jest to zbyt urozmaicona dieta,a że mam IO i biorę glucophage to zastanawiam się czy tylko ja mam taki problem? Jak sobie radzić?
nie zmuszaj sie do jedzenia czegos na co nie masz ochoty albo od czego cie odrzuca nawet jesli mialabys jesc codzinnie to samo , pozniej przejda mdlosci i nadrobisz dobre odzywianie :)
czeste jedzenie malych porcji przy cukrzycy jest wskazane
sprobuj chleb owsiany zrobic - mega szybko sie robi a smakuje inaczej niz ciemny
masz glukometr ? nie kazdy chleb bedzie powodowal uciebie wzrost cukru po prostu sprawdzaj po posilku co ci powoduje wzrost glikemii i modyfikuj diete pod swoj organizm - ja np moge ziemniaki i ciemny chleb do woli mimo ze IG jest wysoki ale ryz absolutnie nawet dozwolony a makarony i kasze w malych ilosciach
po 4 pierogach na mace pelnoziarnistej mialam ostatnio 180 :O :O a wydawaloby sie ze ok ...
niestety nie ma tutaj sprawdzonych przepisow bo kazdy organizm inaczej reaguje wiec nic ci nie pozostaje jak metoda prob i bledow

Witam
Trochę mnie nie było u was ciężko nadrobić wszystko
Ja aktualnie 9+3 i czekam na wizytę w czwartek która potwierdzi lub zaprzeczy diagnozie i może zobaczę w końcu serduszko bo według lekarza jest o 2 tyg za mała i jego sprzęt nie widzi serca oby to była wina sprzętu [emoji17]
A nie masz dłuższych cykli? Owulacja też mogła być później. Te 9+3 to z om?

@nnat. Ja rodziłam 21.03.2011 i jak 2 dni później wychodziłam ze szpitala, to padał drobny śnieg. A potem przez miesiąc była dość wietrzna pogoda. Ja bym kupiła jakiś polarowy kombinezon, w razie czego i tak dodatkowo przykryjesz kocykiem/kolderka. A w domu masz pewnie ciepło. Ja bym przygotowała ok 8-9 kompletów, tak by pranie robić co 2/3 dni.

Właśnie myślałam o jakimś polarkowym kombinezobie, nawet ciut większym, ale żeby był plus kocyki różnej grubości, w tym jeden taki cieplejszy. Dziękuję Wam za ponoc, jesteście nieocenione [emoji3590]

Test wychodzi dodatni. Zaszłam w drugimi cyklu po zabiegu łyżeczkowania. Oby było teraz dobrze... Cieszę się i boję jednocześnie

Trzymam kciuki [emoji3590] gratulacje :*

Wiki się urodziła 20.04, pierwszy spacer był po ponad 2tyg bo było po 7-8 stopni plus wiatr i deszcz.... I pierwszy miesiąc była taka masakryczna pogoda. Cieszyłam się wtedy że dostałam gruby kombinezon dla Wiki, to na szybko to spałam, bo wcześniej stwierdziłam że i tak to nie ubierze

Zobacz załącznik 1065030
Jak eskimos na zimę....

Faktycznie ubrana jak na środek zimy, tylko maleńka buzię odrobinkę widać, eskimosek [emoji2956]
Ja od rodziców wzięłam jakiś kombinezon jeszcze z ubranek po mnie, mama miała wyprawkę na zimę, bo ja z końcówki roku. Ale właśnie jakiś taki kombinezonek z polaru też myślę kupić, jka pisze @witch84, żeby w takim zimowym dziecka w razie czego nie męczyć.

Witam
Trochę mnie nie było u was ciężko nadrobić wszystko
Ja aktualnie 9+3 i czekam na wizytę w czwartek która potwierdzi lub zaprzeczy diagnozie i może zobaczę w końcu serduszko bo według lekarza jest o 2 tyg za mała i jego sprzęt nie widzi serca oby to była wina sprzętu [emoji17]

Dawaj znać koniecznie [emoji3590] trzymam mocno kciuki, przecież się zdarza że ciąża jest młodsza niż z OM :*

Jak to odradzają cc? Z tego co wiem to właśnie wykonują cc, bo poród SN jest zbyt ryzykowny przy małopłytkowości. No i przed porodem przetaczają płytki. Co prawda tak było 9lat temu, a z tego co widzę standardy okołoporodowe bardzo się zmieniły.
Bylam jeazcze dzis rano na morfologii, Jutro mam wizytę, zobaczę co mi powie to dam wam znać jakie to teraz wytyczne mają co do tych płytek.

Antek na pierwszy spacer też szedl ubrany jakby była zima. A jak szlam do szpitala to był meeeega upał.
IMG_20200107_125604.jpg

Ja mam na pierwsze spacery plus wyjście ze szpitala takie kombinezonki misiowe, kupilam 56 i 62 także nie wiem ktory będzie dobry i jak długo posluzy , plus taka czapeczka ciepła, to bedzie luty więc ja wloze Leonka dodatkowo w śpiwór [emoji4]
20191008_163616.jpeg
20200107_130245.jpeg

reklama
Do góry