Martusia badania prenatalne sie robi po 11 tygodniu a przed skonczonym 13t6d czyli najlepiej w 12. Na takie badania z reguly trzeba sie wczesniej umowic, ja dzwonilam bedac w 9tc i zlapalam ostatnie miejsce na tydzien ktory mnie interesowal. zrobilam wreszcie samo usg z ocena ryzyka bo pappa uwazam za strate pieniedzy. Chyba ze cie stac na te badania za 2-3tys gdzie probki krwi wysylaja do usa i dostajesz bardzo dokladne wyniki odnosnie downa i tych innych. Pytanie jest czy zdecydowalabys sie na aborcje gdyby odpukac cos wyszlo nie tak ? Ja nie , wiec robienie takich badan uznalam za bezcelowe.
Dzis mam gorszy dzien bo nie czuje laskotek malucha juz drugi dzien i brzuch mnie pobolewa po bokach. Mam nadzieje ze to jedynie znak rozciagajacej sie macicy. Nawet czekolade jadlam zeby pobudzic maluszka do jakiegos ruchu ale albo go nie czuje albo robi sobie dzien leniucha. Nawet nie chce myslec ze cos sie z nim dzieje zlego. Wizyta dopiero za tydzien
tak juz juz wcześniej pisalam najpierw martwimy sie o utrzymanie ciąży do 12 tyg później o ruchy maluszka a jeszcze później o przebieg porodu....ale wszystko będzie,dobrze gloria chociaz sama bedac w trzeciej ciąży jezdzilam do lekarza jak tylko cos mniej mala sie ruszala tak to juz jest zawsze będziemy sie martwic ... Chyba taka normalna,kolej rzeczy tym bardziej na pewno wzmocnione te zamartwianie jest po poronieniu