Ola czy Ty mialas w tej ciazy zakonczonej sukcesem zalozony szef na szyjce? czy byly inne przyczyny straty? ciesze sie ze Ci sie udalo.
Graffa -ja tez mialam podejrzenie slabej szyjki, ale tak naprawde lekarz powiedzial ze to nie jest taka klasyczna slaba szyjka, bo w pierwszej ciazy tez by sie rozwarla za wczesnie,ale tak sie nie stalo.Ja musialam byc indukowana w pierwszej ciazy( dziecko bylo bardzo chore) i szyjka nie otwierala sie przez dwa dni,wiec jakby byla slaba to by zawsze byla slaba. wiec tak naprawde lekarz nie wie,ale w nastepnej ciazy dla pewnosci bede miala zalozony szew tylko ze na szyjce(zaklada sie w 12-14 tygodniu). Czemu masz zalozony szef przezbrzusny? Juz jestes znowu w ciazy czy na razie sie starasz?
anastazja -HCG dobrze Ci rosnie, nie powiedzial Ci lekarz tego. Jesli HCG przyrasta dwuktrotnie w ciagu 48 godzin (a Tobie przyrosla wiecej troche niz 2 razy) to znaczy ze ciaza rozwija sie prawidlowo.Teraz powinni Ci zrobic USG nieglugo zeby sprawdzic czy jest akcja serca. Poza tym z badania HCG trudno jest okreslic wiek ciazy,bo sa bardzo duze rozpietosci. Ja bym si tym nie sugerowala.Wazne ze rosnie prawidlowo!Male jeszcze jest za male zeby macica byla powiekszona-to bedzie dopiero kolo 8 tygodnia(cos takiego mi sie wydaje ale nie wiem do konca,to najlepiej sie lekarza spytac).Jakie masz cykle-bo jesli dlugie to moze byc tak ze ciaza jest mlodsza niz wynika z OM.Poza tym, usg zawsze ma 7 dni bledu(wiec jak podaje np ze ciaza ma 7 tygodni, to tak naprawde moze byc 6 lub 8.dlatego czesto wiek ciazy mierzy sie z OM,chyba ze sa np 2 tygodnie rozbieznosci miedzy usg a OM wtedy bierze sie wiek ciazy z usg. jesli bedzie serce na usg w takim czasie jak pojdziesz, to wszystko jest OK. ale jeszcze raz powtarzam-HCG super rosnie-to bardzo dobry znak!
aniii- pewnie Ci podali antybiotyk profilaktycznie. jesli odeszly Ci wody zawsze podaja antybiotyk,bo jesli nie ma jeszcze infekcji to da sie jeszcze uratowac czasem,ale jak jest to juz nic sie nie da zrobic.Mnie tez wody odeszly,lekarz mi powiedzial ze w takiej sytuacji juz nic sie nie da zrobic.scenariusz niestety jest zawsze taki sam-porod.bardzo zadko da sie cos zaradzic.zobacz jak Ci wyszly inne badania. Mialas jakies bole wczesniej,zanim poszly Ci wody?bo jesli tak to znaczy ze przyczyna bylo zakazenie,ale jesli nie to prawdopodobnie slaba szyjka macicy(tak jak u mnie,ja nie mialam zadnych boli ani nic,po prostu odeszly mi wody a potem porod).jesli jest podejrzenie slabej szyjki macicy,upieraj sie zeby Ci zalozyli szef przy nastepniej ciazy,zeby juz nie doszlo do tragedii.musza Ci zalozyc miedzy 12-14 tyg ciazy.
Do wszystkich dziewczyn-jesli cos was niepokoi, nawet cos co mozecie myslec ze jakas dzdura-dzwoncie do lekarza,oni sa po to zeby pomoc i czasem cos co sie wydaje byc glupota moze byc jakims znakiem ze cos sie zle dzieje.zawsze warto sie upewnic ze wszystko jest w porzadku.trzeba lekarzom siedziec na karku jak sie da,bo po to sa!
Sorry ze wiele pisze tutaj i moze sie troche wymadrzam,ale wiele sie o tym wszystkim naczytalam,bardzo duzo grzebalam w literaturze,naukowej nie naukowej.moglabym chyba doktorat na ten temat napisac hehe