reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witam wieczorową porą!
próbowałam nadrobić co naprodukowałyście w ciągu kilku ostatnich godzin, ale się poddaję :no:
Kurczę, coś mnie dzisiaj dół kręgosłupa boli :-(

Co do becikowego, to nie trzeba mieć założonej karty ciąży do 10tc. W ramach dokumentów składanych do becikowego trzeba dać zaświadczenie wystawione przez gina, że się było pod opieką od 10 tc.

reklama
A propo becikowego jeszcze:

Narodziny dziecka to przełomowy moment w życiu całej rodziny. Oczekiwany lub nieoczekiwany. Warto się jednak do niego przygotować i pozałatwiać wszystkie formalności wcześniej, zwłaszcza że od 1 listopada obowiązują nowe przepisy dotyczące becikowego i zasiłków rodzinnych, wprowadzone zmiany są istotne.

Od 1 listopada weszły w życie nowe przepisy: żeby otrzymać "becikowe" musisz udowodnić, że byłaś pod opieką lekarską od 10. tygodnia ciąży do porodu. Nowe przepisy mają zmobilizować młode mamy do regularnych badań lekarskich. Ministerstwo Zdrowia informuje, że w pierwszym tygodniu obowiązującego prawa kobiety będą traktowane ulgowo i mimo pewnych niedopatrzeń otrzymają „becikowe”, w kolejnych tygodniach nie mogą już jednak liczyć na taryfę ulgową.

Becikowe już nie dla każdej mamy
Becikowe, czyli jednorazowy zasiłek 1000 zł otrzymują rodzice lub prawni opiekunowie dziecka. Becikowe należy się wszystkim rodzicom lub opiekunom niezależnie od ich dochodów, warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia dziecka oraz regularne badania lekarskie. Becikowe jest jednym z nielicznych form wsparcia, który jest wolny od podatku.

Zmiany wprowadziła nowelizacja Kodeksu pracy ta sama, która wydłużyła urlopy macierzyńskie i urlop "tacierzyński". Jak tłumaczyła minister zdrowia Ewa Kopacz uzależnienie wypłat becikowego od przedłożenia zaświadczeń od lekarza ma służyć kobietom i ich dzieciom. – Jestem gotowa wprowadzić kolejne kontrowersyjne przepisy, byleby kobiety regularnie się badały – podkreśla minister Kopacz

Zaświadczenie musi potwierdzać trzy wizyty u lekarza, po jednej w każdym trymestrze ciąży. Wątpliwości budzi brak przepisów przejściowych, tzn. takich, które dotyczyłyby kobiet rodzących pod koniec roku 2009. Jeśli kobieta, która urodziła dziecko, np. w październiku, zgłosi się po 1 listopada i nie będzie mieć zaświadczenia lekarskiego nie dostanie becikowego? Piotr Olechno, rzecznik prasowy ministerstwa zdrowia wyjaśnia, że wymóg potwierdzania opieki medycznej obowiązuje od 1 listopada. Kobieta, która była w 10 tyg. ciąży przed 1 listopada nie będzie musiała przedstawiać takiego zaświadczenia, aby dostać becikowe. Do tej pory, aby otrzymać 1000 zł. becikowego wystarczyła kserokopia dowodu osobistego oraz odpis aktu urodzenia dziecka. W przypadku dodatku do zasiłku rodzinnego - dodatkowo zaświadczenie o dochodach.

Nie śmiejcie się proszę

Załączniki

• DSC00005.jpg
    DSC00005.jpg
    24,5 KB · Wyświetleń: 42
Witam wieczorową porą!
próbowałam nadrobić co naprodukowałyście w ciągu kilku ostatnich godzin, ale się poddaję :no:
Kurczę, coś mnie dzisiaj dół kręgosłupa boli :-(

Co do becikowego, to nie trzeba mieć założonej karty ciąży do 10tc. W ramach dokumentów składanych do becikowego trzeba dać zaświadczenie wystawione przez gina, że się było pod opieką od 10 tc.

Czyli jak mam USG z 5tc to już jest dowód? :-D:-D:-D

Może trzeba nóźki wyciągnąć żeby przestało boleć albo masażyk.

Aga śliczny brzuchol - tak trzymać.

reklama
Witam, długo mnie nie było na forum ale ostatnio narzekam na brak czasu:( Mam takie pytanie, jestem w połowie cyklu i zauważyłam u siebie taki mleczny, dość rzadki śluz i jest go nawet sporo. jakby ktoś coś wiedział byłąbym wdzięczna:) Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku:-)

Do góry