reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Witam dziewczynki pozna pora
jest juz sobota 10 stycznia :-( dla mnie smutny dzien a miał być najszczęśliwszysm dniem mojego zycia dziś miała przyjsc na swiat moja kruszynka niestety nie było nam dane sie spotkac tak bardzo to boli mimo ze od straty minelo juz przeszło poł roku. To bedzie smutny dzien pełen zadumy i wyciszenia Miałaś być z nami jesteś gdzieś obok nas ale wierze ze czuwasz nade mna tak bardzo Cie kocham moj aniołku szkoda, że dzięn który miał byc pełen radośc stał sie dniem smutku , bólu i łez . . . zawsze zostaniesz ze mna - Twoja kochajaca mamusia

Witam nowe dzieczynki coraz wiecej nas przeraza mnie to dlaczego tak sie dzieje czy czas ciazy nie moze byc dla nas okresem pełnym radości i szczesci dlaczego Bóg naraża nas na cierpienie i ból. .. . przytulam aniołkowe mamusie

Sylus skarbie zdrowiej ja juz powooli dochodze do siebie

Aga AJ dziekuje za pamieć buziolki

Marlenka - przytulam pzykro mi kochanie pamietaj czekamy

Selena
ciesze sie strasznie ze badanka sa ok tak patrezna Twoj suwaczek i to 14tc szok :-) cudownie

Gabi madzia śliczne brzuszki :-)

Edyka buzilki słoneczko??????

Dilajla jeszcze raz gratuluje chłopca :-)

Mała widziałAm ze sie pojawiłaś :-) pozdrowionka kochana długo Cie nie było

Aga ir szkoda ze sie egzamin nie powiod ale widac Pan Bog mial inne plany ( patrz Twoj suwaczek ;-))

Alutka ty sie kobito zaparacujesz kiedys i to na kanapkach oj oj oj ;-)

reszte dzieczynek pozdrawaiam serdecznie i przepraszam ze wszystkim nie odpisalalm ale tyle naprodukowalyscie ze nie pamietam wszystkiebo
buziaczki wielkie kochane kobitki

DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE !!!!!!!

hej dziewczynki ja tylko na mala chwileczke :))
wszystkie pozdrawiam i sciskam bardzo mocno :)))
Agii normalnie kocham Cie nie pale juz 8 dni :))) i oby tak dalej :-D
jeszcze raz sciskam m\ bardzo mocno :****

Witam cieplutko dziewczynki w sobotke,,,,,,,

SELENKO... wiem,że to nie było pytanie do mnie ,,,ale zaśniad groniasty ,,,,,to paskudztwoi ciezkie do wyleczenia,, lekażbałsię właśnie u mnie że to jest przyczyna poronienia,,,,powoduje że płody obumieraja,,,,,:no::no::no:

,,cytuję..
Zaśniad groniasty
Zaśniad groniasty ZAŚNIAD GRONIASTY ( Mola hydatidosa): Jest postacią choroby trofoblastycznej, o typie łagodnym, charakteryzującą się nieprawidłowym i nadmiernym rozrostem kosmków łożyskowych.
W efekcie tego kosmki łożyskowe przypominają wielkością i kształtem grona zawierające wodojasny płyn. Etiologia jest nieznana. Prawdopodobnie chodzi o wczesne zaburzenia rozwojowe jaja płodowego. Występuje z częstością ok.1/1000-2000 ciąż, najczęściej u kobiet poniżej 20 i powyżej 40 roku życia, aczkolwiek może wystąpić w każdym wieku.
Wyróżnia się zaśniad groniasty: całkowity i częściowy.
W zaśniadzie całkowitym ( częstszym ), pęcherzykowato zmienione są wszystkie kosmki. Genetycznie wszystkie komórki zawierają materiał pochodzący tylko od mężczyzny. W tej postaci zaśniadu brak jest zarodka.
W zaśniadzie częściowym, jedynie część kosmków ulega zwyrodnieniu. W tej postaci możliwa jest obecność zarodka, a nawet donoszenie ciąży i urodzenie żywego dziecka (jeżeli proces chorobowy obejmuje niewielką ilość kosmków).

Rozpoznanie opiera się na wywiadzie, badaniu ginekologicznym i wynikach badań dodatkowych. W badaniu ginekologicznym stwierdza się powiększenie macicy, większe, niż by na to wskazywał czas trwania ciąży. Nie stwierdza się oznak życia płodu : nie wysłu****e się tonów serca płodu, kobieta nie odczuwa ruchów dziecka. W badaniu USG w jamie macicy stwierdza się torbielowate masy, w części przypadków dodatkowo występują torbiele jajników, mogące osiągać duże rozmiary. Charakterystyczny jest wysoki poziom Beta-HCG ( > 500tys j.m.). Często pierwszym objawem jest krwawienie z dróg rodnych.
Leczenie polega na całkowitym, dokładnym opróżnieniu jamy macicy. W celu stwierdzenia ewentualnych pozostałości po zaśniadzie, jak również celem wczesnego wykrycia mogących powstać na bazie zaśniadu zmian nowotworowych (rak kosmówki) wskazana jest ścisła kontrola po leczeniu i oznaczanie poziomu Beta-HCG.
Zaśniad groniasty inwazyjny
Zaśniad groniasty inwazyjny: powstaje na bazie zaśniadu groniastego (najczęściej całkowitego) lub jest od początku procesem inwazyjnym.
Rozpoznawany jest w przypadku stwierdzenia inwazji trofoblastu w mięsień macicy. Może przebiegać w sposób bardzo dynamiczny z krwotokami z dróg rodnych lub do jamy otrzewnej. Leczenie jest skojarzone : operacyjne i farmakologiczne.
Rak kosmówki
Rak kosmówki (chorioncarcinoma): złośliwa postać choroby trofoblastycznej, wykazująca tendencje do naciekania i skłonność do tworzenia przerzutów (do płuc, wątroby, nerek).Najczęściej rozwija się na bazie pozostałości po zaśniadzie groniastym, rzadziej po poronieniu czy prawidłowo przebiegającej ciąży.
Objawy kliniczne to: krwawienie z dróg rodnych utrzymujące się po opróżnieniu jamy macicy po poronieniu lub zaśniadzie, nieustępujące mimo leczenia. Macica pozostaje powiększona, miękka, nie obkurcza się prawidłowo. W przypadku obecności przerzutów dołączają się objawy z zajętych narządów. Poziom beta-HCG w surowicy pozostaje wysoki i narasta. W rozpoznawaniu pomocne są badania dodatkowe: USG, TK Rtg.
Leczenie: chemioterapia, ewentualnie leczenie chirurgiczne.

ZAŚNIAD GRONIASTY ( Mola hydatidosa): Jest postacią choroby trofoblastycznej, o typie łagodnym, charakteryzującą się nieprawidłowym i nadmiernym rozrostem kosmków łożyskowych.
W efekcie tego kosmki łożyskowe przypominają wielkością i kształtem grona zawierające wodojasny płyn. Etiologia jest nieznana. Prawdopodobnie chodzi o wczesne zaburzenia rozwojowe jaja płodowego. Występuje z częstością ok.1/1000-2000 ciąż, najczęściej u kobiet poniżej 20 i powyżej 40 roku życia, aczkolwiek może wystąpić w każdym wieku.
Wyróżnia się zaśniad groniasty: całkowity i częściowy.
W zaśniadzie całkowitym ( częstszym ), pęcherzykowato zmienione są wszystkie kosmki. Genetycznie wszystkie komórki zawierają materiał pochodzący tylko od mężczyzny. W tej postaci zaśniadu brak jest zarodka.
W zaśniadzie częściowym, jedynie część kosmków ulega zwyrodnieniu. W tej postaci możliwa jest obecność zarodka, a nawet donoszenie ciąży i urodzenie żywego dziecka (jeżeli proces chorobowy obejmuje niewielką ilość kosmków).

Rozpoznanie opiera się na wywiadzie, badaniu ginekologicznym i wynikach badań dodatkowych. W badaniu ginekologicznym stwierdza się powiększenie macicy, większe, niż by na to wskazywał czas trwania ciąży. Nie stwierdza się oznak życia płodu : nie wysłu****e się tonów serca płodu, kobieta nie odczuwa ruchów dziecka. W badaniu USG w jamie macicy stwierdza się torbielowate masy, w części przypadków dodatkowo występują torbiele jajników, mogące osiągać duże rozmiary. Charakterystyczny jest wysoki poziom Beta-HCG ( > 500tys j.m.). Często pierwszym objawem jest krwawienie z dróg rodnych.
Leczenie polega na całkowitym, dokładnym opróżnieniu jamy macicy. W celu stwierdzenia ewentualnych pozostałości po zaśniadzie, jak również celem wczesnego wykrycia mogących powstać na bazie zaśniadu zmian nowotworowych (rak kosmówki) wskazana jest ścisła kontrola po leczeniu i oznaczanie poziomu Beta-HCG.
Zaśniad groniasty inwazyjny
Zaśniad groniasty inwazyjny: powstaje na bazie zaśniadu groniastego (najczęściej całkowitego) lub jest od początku procesem inwazyjnym.
Rozpoznawany jest w przypadku stwierdzenia inwazji trofoblastu w mięsień macicy. Może przebiegać w sposób bardzo dynamiczny z krwotokami z dróg rodnych lub do jamy otrzewnej. Leczenie jest skojarzone : operacyjne i farmakologiczne.
Rak kosmówki
Rak kosmówki (chorioncarcinoma): złośliwa postać choroby trofoblastycznej, wykazująca tendencje do naciekania i skłonność do tworzenia przerzutów (do płuc, wątroby, nerek).Najczęściej rozwija się na bazie pozostałości po zaśniadzie groniastym, rzadziej po poronieniu czy prawidłowo przebiegającej ciąży.
Objawy kliniczne to: krwawienie z dróg rodnych utrzymujące się po opróżnieniu jamy macicy po poronieniu lub zaśniadzie, nieustępujące mimo leczenia. Macica pozostaje powiększona, miękka, nie obkurcza się prawidłowo. W przypadku obecności przerzutów dołączają się objawy z zajętych narządów. Poziom beta-HCG w surowicy pozostaje wysoki i narasta. W rozpoznawaniu pomocne są badania dodatkowe: USG, TK Rtg.
Leczenie: chemioterapia, ewentualnie leczenie chirurgiczne.

tylko teoria
Zaśniad groniasty, choroba zwyrodnieniowa kosmków łożyskowych, prowadząca do obrzęku łożyska i rozrostu trofoblastu. Zaśniad groniasty rozwija się w następstwie obumarcia płodu i równocześnie może stać się podłożem do rozwoju kosmówczaka. Ujawnia się do 5. miesiąca ciąży, kiedy to dochodzi do krwotoku i wydalenia groniastych mas przypominających żabi skrzek. Leczenie polega m.in. na

wyłyżeczkowaniu jamy macicy.

:-):-):-)MORDOKLEJKO,,, GABI,,,,,,,SLICZNE BRZUCIE<<:-D:-D:-D

DLACZEGOTAK<<<<< masz racje z tym objadaniemm ja to tez przerabiałam z moim Igorem do porodu ważyłam ponad 75 kg,, jadłam wszystko jak popadło,, bo jestem w ciązy i mi wolno,,,, teraz jestem madrzejsza i jem co potrzebne,,,, i tyle byle starczyło dla rozwoju maluszka,, mam ochoty i zachcianki, ale ograniczm słodkie i tuczacepotrawy,,,,:-D:-D:-D:-D nie warto potem taksie meczyc....:-D:-Dpopieram twoje teze w 100 %/////////////:-D:-D:-D:-D

PIXELKO co tam jak się czujecie,,,,,,,,,,,,

Agi miło że wróciłaś................................wszyscy o TObie pamiętamy,,,,

Also muwisz musty,,,, moja kolezanka miała,, głeboki rewelka ale spacerówka do dupy i cięzka,,,ale to jej opinia szybko go sie pozbyła,,, jak dla mnie to ślicznusi,,,,

Selenko a ty jaki upatrzyłaś??? ja chce coneco v4 z fotelikiem albo titi hyperion,,,,,, brat ma ten pierwszy i sprawuje sie super,,,,, pierwszy wózek miałam ciężki i wiecej tego bledy nie popełnie,,,heheh;-)

Karolka,, Marlenko..może jeszcze nic straconego......:-)

Pati wrzuć fotki zwierzaczków,,,:-)

anetka,, jak tam zwariowana psiunia gania cie na śnieg/////:-D:-D:-D

MIRUS teraz ty sie pochwal brzusiem..........pewnie piekny,,,, wózek upatrzony....:-D:-D:-D

SLODziutka :-D:-D:-D:-D:-D:-D wracaj......:-D:-D:-D:-D
szafirek :-D:-D:-D:-D buziaki
Nowe dziewczynki witam i tule do serducha,,,,,,:tak:
niewymienoine pozdrawiam

tka

dziewczyny przepraszam, ze tak ni z gruszki ni z pietruszki, ale chcialam Was zapytac, czy wypadaly wam wlosy po zabiegu? bo mi od tej nieszczesnej chwili ktora spotkala kazda z nas strasznie zaczely wypadac wlosy i nie wiem czy mam zaczac sie tym niepokoic, czy to po prostu normalne.
ja też mam ten sam problem. Garściami włosy zbieram

Boże... jak cięzko
Co się dzieje kochana? Jesteśmy z Tobą

Witam dziewczynki pozna pora
jest juz sobota 10 stycznia :-( dla mnie smutny dzien a miał być najszczęśliwszysm dniem mojego zycia dziś miała przyjsc na swiat moja kruszynka niestety nie było nam dane sie spotkac tak bardzo to boli mimo ze od straty minelo juz przeszło poł roku. To bedzie smutny dzien pełen zadumy i wyciszenia Miałaś być z nami jesteś gdzieś obok nas ale wierze ze czuwasz nade mna tak bardzo Cie kocham moj aniołku szkoda, że dzięn który miał byc pełen radośc stał sie dniem smutku , bólu i łez . . . zawsze zostaniesz ze mna - Twoja kochajaca mamusia
Tulam Cie mocno i przyłączam się do zadumy i modlitwy. (*) dla Waszego Aniołka

reklama
Alicja gratuluję,,,,, jestem dumna z Ciebie.......brawo tak trzymać.....:-D:-D:-Da po za tym co słychać????:-D:-D

Okazone witam....................

Do góry