reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

jak to pełnopłatna? Jak nie jest wskazaniem? Ja bym zmienila lekarza.
Ja mam oba mtfhr hetero i pai 1 hetero i zaraz mi lekarz powiedział, że jak wyjdzie test pozytywny to po receptę na heparynę przyjść, oczywiście całą ciążę miała za darmo. Mało tego miałam też oba badania prenatalne za darmo, nie wiem czy ze względu na mutacje czy 2 poronienia, ale chyba mutacje były wpisane.
Także kochana uswiadom lekarza, albo go zmien
Przy okazji zapytam, po porodzie też brałaś heparynę? Lekarz mówił że przez cały połóg jeszcze mam brać. No i zastanawiam się co z refundacją bo w ciąży już nie będę 🤔

reklama
jak to pełnopłatna? Jak nie jest wskazaniem? Ja bym zmienila lekarza.
Ja mam oba mtfhr hetero i pai 1 hetero i zaraz mi lekarz powiedział, że jak wyjdzie test pozytywny to po receptę na heparynę przyjść, oczywiście całą ciążę miała za darmo. Mało tego miałam też oba badania prenatalne za darmo, nie wiem czy ze względu na mutacje czy 2 poronienia, ale chyba mutacje były wpisane.
Także kochana uswiadom lekarza, albo go zmien
ja tez będę mieć refundowana heparynę przy tych mutacjach. Dziwne ze masz pełnopłatną
Mam MTHFR heterozygotyczna i PAI homozygotyczna

Przy okazji zapytam, po porodzie też brałaś heparynę? Lekarz mówił że przez cały połóg jeszcze mam brać. No i zastanawiam się co z refundacją bo w ciąży już nie będę 🤔
po ciąży miałam brać jeszcze 6 tyg. Ale mi mój lekarz co miesiąc co wizyte zapisywał 5 czy 6 opakowań i zuzywalam 3. Więc ja w szpitalu przy wypisie powiedziałam żeby mi nie zapisywał bo mam zapas. 14 opakowan mi zostało ale oddałam dziewczynie co musiała brac heparynę w ciąży ale nie miała właśnie mutacji i nie miała jej refundowanej.
Ale ty możesz poprosić ginekologa przy końcu ciąży, żeby zapisał ci wieciej opakowań. 6 chyba może dać jednorazowo. I będziesz mieć n aokres po ciąży

Z tą heparyną to powiem wam, że są jaja bo jedni uważają tak, a inni inaczej. Według mnie warto się kłócić o darmową. Ja kiedyś trafiłam na takie coś:

Nie wiem na ile to jest sensowne, ale z tego wynika, że narkomanki które biorą narkotyki dożylnie mają za darmo. No bez jaj.
dlatego warto zwrócić uwagę lekarzowi, a jak będzie chciał dać płatna to go zmienić.
Ale większość daje właśnie z refundacja.
Mój raz się kiwnął i dał bez i pani a aptece mi powiedziała, żeby na spokojnie zadzwonić do lekarza bo w ciąży należy się bezpłatna. I lekarz to zmienił.

dlatego warto zwrócić uwagę lekarzowi, a jak będzie chciał dać płatna to go zmienić.
Ale większość daje właśnie z refundacja.
Mój raz się kiwnął i dał bez i pani a aptece mi powiedziała, żeby na spokojnie zadzwonić do lekarza bo w ciąży należy się bezpłatna. I lekarz to zmienił.
kurcze mi powiedział że przez to że czynnik v mam ok nie należy mi sie refundacja... i jeszcze dopiero od 7tc mam dostać receptę, a poroniłam w 6 więc nie wiem czemu nie od początku

kurcze mi powiedział że przez to że czynnik v mam ok nie należy mi sie refundacja... i jeszcze dopiero od 7tc mam dostać receptę, a poroniłam w 6 więc nie wiem czemu nie od początku
Wtrącę się, ale bardzo się dziwię. Ja bez żadnych badań, po prostu dlatego że już raz poroniłam dostałam normalnie receptę na Neoparin bezpłatnie, wystarczyło że na recepcie była zaznaczona ciąża 🤷🤷

reklama
Mogłabyś się podzielić jaki kwas foliowy bierzesz?
W tej chwili prenatal duo, wczesniej uno. Jest tam syntetyczna forma i metylowana. Dużo dziewczyn też poleca puerie. Chociaż teraz widzę dużo filmików znawców którzy mowią że to ma być tylko metylowany kwas. Dziewczyny tutaj poleciły mi prenatal, ginekolog też stwierdził że łączone formy są w porządku. 😊

Do góry