reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Wybrałam badania do zrobienia do 6tyg po poronieniu. Jeszcze anty... toczniowy ale nie mają w tej lokalizacji. Tarczycę, cukrzycę i insulinę zbadam w Luxmedzie. Coś jeszcze?
Kupiłaś? Ja bym coś w tym zmieniła, ale nie wiem, czy aktualne...?
ANA1 do kosza i zastąpić ANA2. Dokupić przeciwciała na APS czyli przeciw kardiolipinie IgM i IgG oraz przeciw beta-2-glikoproteinie IgM i IgG. Tym antykoagulantem to trochę szkoda, że nie ma w tym punkcie pobrań. Jeśli na tę chwilę to jest dla Ciebie za drogi koszyk, to wyrzuć badanie genetyczne - geny się nie zmieniają, możesz zrobić w innym terminie.

Ostatnia edycja:
reklama
Trombofilia lub trombofilia+celiakia warto na TestDNA. O badaniu materiału poronnego ostatnio ktoś tu pisał, że lepiej dopłacić do pełniejszego badania w innym laboratorium genetycznym. Co immunofenotypu (i komórek NK) to niestety nie wiem.
Dzia. Chodzi mi o to czy to coś przesądza,bo czytałam że geny celiakii np ma 30% społeczeństwa a celiakię już tylko 1% z nich. Materiału podobnego nie mam. Siebie chce zbadać.

Ja też się boję ale liczę, że pójdzie za ciosem bo długo się staraliśmy o tą ciążę...czekam na cud ☹️ z okresem tak obstawiam, bo wszystko czuję jak przy normalnym cyklu 🤷 nawet pryszcze na twarzy już schodzą... Zobaczymy 🤷 Próbowałaś brać sorbifer ? Ja po nim się czuję najlepiej 😁 tardyferon średnio, ferrum lek lipa
Wszyscy tu czekamy na cud...
Ja niestety nie czuję okresu a mógłby już przyjść.
Próbowałam już chyba wszystkich żelaz na receptę i tak i do ssania i do picia niestety tak mnie po wszystkich boli brzuch że nie ma szans.

Ja mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto i odkąd pamiętam mam lodowate dłonie i stopy. Podobno na to wpływa tarczyca. I generalnie ciągle jest mi zimno, nawet w lato ale jakoś nigdy tego nie rozstrzasalam, sądziłam że taki urok
To jakie badania trzeba zrobić na tarczycę bo ja też mam wrażenie że mnie to dotyczy.tsh ft3 i ft4 ok ale shgb miałam podwyższone zimne stopy i dłonie tez

Dzia. Chodzi mi o to czy to coś przesądza,bo czytałam że geny celiakii np ma 30% społeczeństwa a celiakię już tylko 1% z nich. Materiału podobnego nie mam. Siebie chce zbadać.
Sprawę celiakii zostawmy na boku, bo jak rozumiem nie masz jakichś uzasadnionych podejrzeń, że na nią chorujesz. Natomiast jeśli chodzi o pakiet trombofilii to dla lekarza to może być podkładka do wypisania refundacji leków. Przy czym nie każdy "czerwony" wynik i nie dla każdego lekarza. MTHFR to trochę zaspokojenie ciekawości, bo wg mnie można w ciemno zmienić postępowanie suplementacyjne i badać homocysteine/witaminy. Immunofenotyp to już wyższa szkoła jazdy i ma sens badanie go, jeśli masz lekarza immunologa, który zleci, zinterpretuje i da leczenie. Myślałam, że chodzi Ci o kwestie cen i wiarygodności samego laboratorium TestDNA ;)

reklama
Do góry