reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Wybrałam badania do zrobienia do 6tyg po poronieniu. Jeszcze anty... toczniowy ale nie mają w tej lokalizacji. Tarczycę, cukrzycę i insulinę zbadam w Luxmedzie. Coś jeszcze?
Kupiłaś? Ja bym coś w tym zmieniła, ale nie wiem, czy aktualne...?
ANA1 do kosza i zastąpić ANA2. Dokupić przeciwciała na APS czyli przeciw kardiolipinie IgM i IgG oraz przeciw beta-2-glikoproteinie IgM i IgG. Tym antykoagulantem to trochę szkoda, że nie ma w tym punkcie pobrań. Jeśli na tę chwilę to jest dla Ciebie za drogi koszyk, to wyrzuć badanie genetyczne - geny się nie zmieniają, możesz zrobić w innym terminie.

Ostatnia edycja:
reklama
Trombofilia lub trombofilia+celiakia warto na TestDNA. O badaniu materiału poronnego ostatnio ktoś tu pisał, że lepiej dopłacić do pełniejszego badania w innym laboratorium genetycznym. Co immunofenotypu (i komórek NK) to niestety nie wiem.
Dzia. Chodzi mi o to czy to coś przesądza,bo czytałam że geny celiakii np ma 30% społeczeństwa a celiakię już tylko 1% z nich. Materiału podobnego nie mam. Siebie chce zbadać.

Ja też się boję ale liczę, że pójdzie za ciosem bo długo się staraliśmy o tą ciążę...czekam na cud ☹️ z okresem tak obstawiam, bo wszystko czuję jak przy normalnym cyklu 🤷 nawet pryszcze na twarzy już schodzą... Zobaczymy 🤷 Próbowałaś brać sorbifer ? Ja po nim się czuję najlepiej 😁 tardyferon średnio, ferrum lek lipa
Wszyscy tu czekamy na cud...
Ja niestety nie czuję okresu a mógłby już przyjść.
Próbowałam już chyba wszystkich żelaz na receptę i tak i do ssania i do picia niestety tak mnie po wszystkich boli brzuch że nie ma szans.

Ja mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto i odkąd pamiętam mam lodowate dłonie i stopy. Podobno na to wpływa tarczyca. I generalnie ciągle jest mi zimno, nawet w lato ale jakoś nigdy tego nie rozstrzasalam, sądziłam że taki urok
To jakie badania trzeba zrobić na tarczycę bo ja też mam wrażenie że mnie to dotyczy.tsh ft3 i ft4 ok ale shgb miałam podwyższone zimne stopy i dłonie tez

Dzia. Chodzi mi o to czy to coś przesądza,bo czytałam że geny celiakii np ma 30% społeczeństwa a celiakię już tylko 1% z nich. Materiału podobnego nie mam. Siebie chce zbadać.
Sprawę celiakii zostawmy na boku, bo jak rozumiem nie masz jakichś uzasadnionych podejrzeń, że na nią chorujesz. Natomiast jeśli chodzi o pakiet trombofilii to dla lekarza to może być podkładka do wypisania refundacji leków. Przy czym nie każdy "czerwony" wynik i nie dla każdego lekarza. MTHFR to trochę zaspokojenie ciekawości, bo wg mnie można w ciemno zmienić postępowanie suplementacyjne i badać homocysteine/witaminy. Immunofenotyp to już wyższa szkoła jazdy i ma sens badanie go, jeśli masz lekarza immunologa, który zleci, zinterpretuje i da leczenie. Myślałam, że chodzi Ci o kwestie cen i wiarygodności samego laboratorium TestDNA ;)

reklama
Do góry