prija ja pytałam gina gdzie jest pępowina, nawet dopplerem mi pokazał na usg, ze nie wokół szyi, że szanse były minimalne by Zojka się nią owinęła, ale powiedział, że ok 70% dzieci jest nią owiniętych i na szczęście w niewielkim procencie jest zagrożenie chociaż oczywiście jest. Julcia śliczna i już niezły klocuszek jak piszesz, ja usłyszałam w zeszły piątek od pediatry, że jest "okrąglutka" ale nie wiem gdzie, chyb troszkę na buźce problematyka podobna jak i u nas, zresztą niewiele mam ona omija z tego co obserwuję, oczywiście z różnym natężeniem powtarzam za Tobą - ciąża to był raj ( mogłam w miarę normalnie jeść ) a strach o dziecko nie kończy się w dniu porodu..
nisiao ja dlatego nie przeniosłam się na sierpniówki, właśnie przez to, że wolę być rozumiana, a w sytuacji po # nie każda brzuchatka rozumie, generalnie jak już to te, które same straciły ciążę. zapisuj pytania i zadawaj ginowi.
agnieszkaala ja kosmetyków używam tylko emolientów - kupiłam w aptece ziaja med i nie myję i nie smaruję niczym więcej, zapłaciłam 15 zł i widzę, że mała super toleruje tą ziaję. z babydream mam oliwkę dla dzieci - używam do masowania brzuszka przy wzdęciach u Zoi, a sama używałam od 4 miesiąca balsamu na rozstępy i ostatnie 2 miesiące plus do tego oliwka na rozstępy i mimo skłonności do rozstępów nie zaobserwowałam innych poza tymi co mam w okolicy ud z czasów dorastania.
lena kciuki za to żeby wszystko dobrze się skończyło, wiem, ze przeżywasz ogromny stres. &&&& leż jak najwięcej na lewym boku - chodzi o dotlenienie dzieciątka oraz zażywanie witaminy c najlepiej z owoców - uszczelnia naczynia łożyska bo acard już bierzesz. Ja też go brałam do końca. Czy hipotrofia w Twoim przypadku to wielkość całego maluszka czy tylko niektórych wymiarów? jakie masz największe odchylenie wymiarów do wieku z usg, ile tygodni? Waga 308 czyli średnio między 21 a 22 tc, dzieci nie są książkowe, moja Zojka zawsze miała tydzień w tą lub w tamtą, to nie jest nic rzadkiego, sprawdzałam właśnie w swoim usg - 23t3d a wg usg 21t2d dla przykładu, owszem, afi czyli wody w normie ale o wielkości dziecka gin się nawet nie zająknął. musisz się przygotować na walkę o swojego maluszka jednak nic nie jest przesądzone. bierzesz leki na nadciśnienie czy lekarze wiążą te leki z małowodziem?
matita gratulacje II, zdrowej i nudnej ciąży &&&&:-)
asta daj znać co u Was, trzymam kciuki, jakby bolało po cc to wołaj od razu o leki, nie czekaj aż ból się nasili. &&&& dużo zdrowia dla Was
kat gratuluję Stasia, dobrze, że z krwawieniem się wyjaśniło.
kwiatuszek walczymy z koleczkami, nie mam sił na nic więcej;-)
neta, małgonia jak już wspomniałam wyżej koleczki, Zojka ma też wysypkę na buzi, raczej trądzik niemowlęcy, jutro podjedziemy do pediatry niech obejrzy, ale położna mówiła, że może się to pojawić i następnego dnia po jej wizycie wyszły te pryszczyki. do tego ortopeda niedługo a wiem że lewe bioderko w niepełnym odwiedzeniu, asymetria ułożeniowa - norma i do rehabilitacji na koniec października - może już nawet zaniknąć bo coraz mniej się przechyla w prawo - tak była ułożona w brzuszku. Najważniejsze, że jest na świecie i ją widzę, mogę reagować i obserwować. U mnie podejrzenie nietolerancji laktozy, mam alergologa na koniec października
pozdrowionka dla brzuchatek i reszty foremek:-) moja cycowa terrorystka się budzi;-)