reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

karolka nic złego sie nie dzieje koleżanka która urodziła niespełna trzy tygodnie temu od 29 tyg chodziła z opuszczonym, sikanie masakra ale tak jak kłaczek pisze że lepiej sie jej dychało i spało (tym bardziej że finiszowała w te najwieksze upały)

teraz jak gadam z babeczkami i wspominają swoje ciąże to czesto słyszę że brzuszek opada szybciej a rodzą w okolicach wyznaczonego terminu, także kochanieńka nic sie nie martw

cocos nie ma za co, po prostu doskonale wiem co czujesz wiem jak skrajne emocje mną szarpały jaki miałam żal do wszystkich do Boga do siebie, też szukałam przyczyn a to że sie wymarzłam i przeziębiłam akurat w momencie jak zapłodnione jajeczko szykowało sie do przytwierdzenia do macicy, a to że przeszłam grypę jelitową w drugim miesiącu ciąży, a to ze może dzieciak nie dostawał tego co powinien (wymiotowałam 24h na dobę) W rodzinie nigdy nie było takich problemów ... więc skąd i dlaczego? co złego w życiu zrobiłam że mnie tak ukarał ... tak myślałam... Dziś z perspektywy czasu widze że takie szukanie winy jest bez sensu a szczególnie w sobie i swoim postepowaniu "bo gdybym" jest całe multum kobiet które przeszły to co ja i rodzą zdrowe dzieciaczki - więc nie ma co się doszukiwać bo idzie dostać na łeb

obejrzałam taki film http://www.youtube.com/watch?v=z4G-s5ZhMjQ&feature=fvst polski tytuł to "miedzy światami"
nie jest on o stracie nienarodzonego dziecka lecz o emocjach rodziców którrzy stracili bodajrze 5 letniego synka, ale emocje ból gniew, cały trud wkroczenia w nowy etap życia, jak pogodzić starą siebie z sobą która nosi tak ogromny bagaż, jak żyć ... to jest ciężki film, nawet bardzo ... nie dałam rady obejrzeć go za pierwszym razem ... za drugim razem byłam emocjonalnie wyciśnieta jak gąbka ... nie były to najprzyjemniejsze chwile w moim życiu ... czułam sie jakbym patrzała na samą siebie i dużo bólu zadało mi patrzenie w to plastikowe pudło ... ale warto było ... mi osobiście pomógł sie odnaleźć

Ostatnia edycja:
reklama
Karola, nie za wczesnie, spokojnie. Brzuch sie potrafi obnizyc kilka tygodni przed porodem i to wcale nie jest glupie - lzej sie oddycha.:-)

dziekuje.nie mam doswiadczenia wiec sie wystraszylam,bo pamietam jak ostatnio lezalam w szpitalu i wlasnie na sali byla dziewczyna ktora do domu wypisywali w 33tc i mama jej bardzo truła,ze juz jej sie brzuch obniza,bo widac i,ze pewnie niedługo urodzi...przypomnialam sobie to dzisiaj i sie nieco zestresowałam.z tym oddychaniem to i tak jeszcze trudno,a jak juz Ala włozy nozki pod zebra to kuniec:tak:.

izw nio ja generalnie mam brzuch nisko to juz nawet kilka osob mi mowilo,ze mam jakis taki dziwny:-D,ale dzis stojac przed lustrem zauwazyłam,ze jest nizej wlasnie.w terminie pewnie nie urodze,ale mam nadzieje,ze mała przejdzie przez etap 36tygodni zeby bylo bezpiecznie.

kajasia222 mi lekarz zabronił smarowania brzucha czymkolwiek przed 14 tyg ciaży :) a fissan jest od 4 miesiaca. Radze poradzic sie lekarza... myslałam, ze pytasz na przyszłość :)
Do lekarza idę w czwartek to się dopytam, mam skłonności do rozstępów i do dużego brzucha po mamie, dlatego już właśnie chciałam coś stosować. Dziś kupiliśmy z ziaji balsam z oliwy z oliwek więc na początek może wystarczy...
kajasia222 jak cie swędzi to oliwka dla dzieci, ale nie sądzę żeby w 1 trym na brzuszku ci sie rozstepy zrobiły, na pierwsiach owszem bo big i szybka zmiana tak jak juz ci pisałam czytaj skład tak żeby nie było kofeiny i witaminy A a o rteszcie nic mi nie wiadomo
ok odpoczełam se chwilkę trza sie zabrać dalej za sprzatanko
NIe znoszę zapachu oliwki :D nie dam rady teraz przy nudnościach się nią smarować, ale dzięki za radę czego nie może być w balsamach, nawet o tym nie wiedziałam. A czy wit A i kofeina tyczy sie tez kosmetyków do twarzy np?? Czy są jeszcze jakieś substancje których nie powinnysmy mieć w kosmetykach codziennych??

Co do swędzenia - mnie nie swędziała skóra na początku, dopiero pod koniec ciąży. Ale teraz smarowałam się balsamem z Rossmanna, bardzo fajnie nawilża skórę. Gdyby nie śliczna pani z brzuszkiem na etykiecie, używałabym go nadal...
Aaa nie widziałam, musze kupić jak sie skończy ziaja, a to nie był balsam do stosowania po 4 miesiącu??

kajasia nio to jak masz tendencje to juz nic z tym nie zrobisz...
Nuszę coś z tym zrobić bo będę jednym wielkim rozstępem, nie chodzi tylko o brzuch ale uda, posladki tył pleców na dole... masakra :(

kajasia222
na buźke nawet jeśli jest witamina A nakładasz tak mało kremu że wątpie żeby gin zakazał ci go używać, z tą witaminą A to nie jest tak że jest "zakazana" chodzi o to żeby nie przedawkować. W balsamach jest częstym składnikiem a biorąc pod uwage to że nacieramy pośladki, uda, brzuszek, boczki i piersi czyli prawie całe ciało i to przynajmniej 2x dziennie jest na wiekszości kremików na rozstepy ostrzeżenie iż do użytku od 4 miesiąca ciąży

co do oliwek Oliwka bezzapachowa dla niemowląt z AZS - Minikraina ale kosztuje masakrycznie dużo jak na moją kieszeń
o i znalazłam nastepną:
Kafeteria - Damska torebka - Skin Care Oil - Oliwka pielęgnacyjna bezzapachowa

a może po prostu parafina na pewno coś znajdziesz jest dużo dzieciaczków alergików i na bank jest wiekszy wybór w bezzapachowych kosmetykach nawilżająco/natłuszczających

właśnie doczytałam w przypadku tej oliwki AA "bezzapachowej" że zapach nie jest zapachem oliwiki ale czuć ja chemią, zatem najlepiej wyniuchać w sklepie :D czego serdecznie współczuje przy mdłościach

Ostatnia edycja:
cocos bardzo mi przykro. dla twojego maluszka
[*]
ciebie mocno przytulam, a ty, kiedy jest ci bardzo ciezko przytul sie do twojego meza i Juli. na pewno pomoze.
wiem co czujesz, tylko nie obwiniaj sie prosze. gdyby bylo tak jak mowisz to nie moglybysmy sie wcale leczyc, bo byc moze zaszkodzimy 2 tygodniowej ciazy. nie mysl ze jestes niepelnowartosciowa masz core i meza, ktorzy cie na pewno bardzo kochaja
Ja stracilam blizniaki w 21tc z powodu niewydolnosci szyjki. bylo ciezko, zwlaszcza ze znaleziono u mnie( o zgrozo zupelnie przypadkiem) zasniad groniasty, grozilo mi usuniecie macicy. bylam poddana chemioterapii, po leczeniu nie moglismy sie starac przez nastepny rok. to byl najdluzszy rok w moim zyciu.
w tamtym roku zaszlam w ciaze, po dlugich staraniach. niestety musze przyjmowac leki stymulujace owulacje. moj synek rozwijal sie prawidlowo, zalozono mi szew zeby historia sie nie powtorzyla. urodzilam synka w terminie przez cc. piekny maly chlopczyk. powiedziano mi ze sie lekko zmeczyl i polezy pod tlenem max. 4 godziny. potem dochodzily do nas coraz gorsze wiesci. krew w plucach, intubacja, pluca sie zapadly. zatrzymalo mu sie serducho....
nigdy sie nie dowiem czy to byl blad lekarzy czy wada rozwojowa mojego maluszka.
teraz staramy sie od nowa, pelni zalu zlosci, braku wiary w powodzenie ale nie poddajemy sie... mimo tego ze wiem, ze moze sie zdarzyc tak jak poprzednio, moge stracic kolejne dziecko.
ty tez sie nie poddasz, narazie odpocznij. wyjazd dobrze ci zrobi.
i pisz tutaj jak bedziesz miala gorszy dzien, bo takie na pewno przyjda nie raz. dziewczyny naprawde pomagaja.

Plenitude ty sie poddalas, ale ja nadal w ciebie wierze. porozmawiaj z lekarzem o zmianie clo na gonadotropiny albo FSH. W wielu przypadkach sprawdzaja sie duzo lepiej.
pisz co u ciebie
buzka

karolka a ginko-wizytancje masz kiedy?

w srode.

kajasia słyszałam,ze ziajka jest dobra.podobno lepsza niz niektore drozsze specyfiki.moja kuzynka przytyła w ciazy 23kg i miala mega rozstepy wszedzie,ale jak sama przyznała nie smarowala sie codziennie tak jak nalezy tylko jak jej sie przypomnialo i niestety mały dzis ma 4 lata a rozstepy na brzuchu,plecach pozostawały...mysiak jak siemie moze byc pyszotka:szok::szok:?????????? bleeeeeeeeeeeee.

reklama
Ilii bo ja nietypowy przypadek hihiih.. kto by sie spodziewał w cyklu z poronieniem czekac na II kreski hiihih :) a tak naprawde to nie czekam na II kreski, ale mogą się zdarzyc :)

Karola1388.. uwielbiam siemie lniane:) smakuje mi i traktuje je jako przegryzke:)

Do góry