Hej. W tamtym roku się rozwiodłam po 17 latach małżeństwa. Coś wygasło i postanowiliśmy że to koniec. W maju tego roku spotkałam na swojej drodze miłość ze szkolnych lat. Jemu zmarła żona, ja po rozwodzie i za kochaliśmy się w sobie na nowo. Wiadomo, że wybuchła namiętność itp i teraz okres mi się spóźnia już ponad 7 dni. Bycie mamą zawsze było moim marzeniem. Mąż nigdy nie dał mi dziecka. Okazało się że był bezpłodny. I teraz zastanawiam się czy to może być ciąża czy zaczyna mi się menopauza. W marcu skończę 41 lat i z jednej strony była bym najszęśliwsza na świecie gdyby okazało się że będę w końcu mamą ale przeraża mnie fakt, że to było by moje pierwsze dziecko i czy w wieku 41 lat nie jest za późno na to wszystko... Może jest tu jakaś mamusia która urodziła po 40 i troszkę podniesie mnie na duchu
reklama
Gratulacje!Właśnie zrobiłam test. Dwie kreski
Ja urodziłam rok temu w listopadzie córeczkę, mając 38 lat. Jestem na grupie Listopadowe mamy, jeśli wszystko pójdzie dobrze, a tego Ci życzę, możesz dołączyć do przyszłych mam, z miesiąca w którym wyliczą Ci poród .. mam w grupie dwie mamuśki po 40stce, myślę, że tu na forum jest dużo takich mam i się odezwą Powodzenia ♡
To już nie ma co się zastanawiać czy nie za późno. Dbaj o siebie, rób badania i bądź dobrej myśli. Łykaj kwas foliowy iWłaśnie zrobiłam test. Dwie kreski
W moim otoczeniu jest sporo mam po 40-tce, u niektórych - podobnie jak u Ciebie - było to pierwsze dziecko. Dasz radę@
Gratuluję!
Hej, tak jak @MamaM. pisała, co miesiąc powstają tu grupy dla przyszłych mam, na pewno znajdziesz tam jakaś kobietkę w swoim wieku, bowiem dzisiejszych czasach ciaza po 40 jest czestsza niż by się mogło wydawać
Na pocieszenie powiem ci, że taka ciąża w dojrzałym wieku budzi obawy nawet u doświadczonych mam - moja ciocia zaszła w nieplanowaną ciążę właśnie jak miała 40 lat i płakała, czy sobie poradzi, a miała już w domu dwóch nastolatków. Oczywiście, że sobie poradziła i na dodatek przytrafiła się wymarzona córeczka w pracy też mam taką koleżankę, tam z kolei urodził się synek po dwóch córkach. Uszy do góry, i dbaj o siebie
Na pocieszenie powiem ci, że taka ciąża w dojrzałym wieku budzi obawy nawet u doświadczonych mam - moja ciocia zaszła w nieplanowaną ciążę właśnie jak miała 40 lat i płakała, czy sobie poradzi, a miała już w domu dwóch nastolatków. Oczywiście, że sobie poradziła i na dodatek przytrafiła się wymarzona córeczka w pracy też mam taką koleżankę, tam z kolei urodził się synek po dwóch córkach. Uszy do góry, i dbaj o siebie
Chałka
Fanka BB :)
Gratulacje! <3Właśnie zrobiłam test. Dwie kreski
Ani Ty pierwsza, ani ostatnia urodzisz pierwse dziecko po 40 Oczywiście pewne ryzyka są większe i już od 35 roku życia zaleca się dodatkowe badania prenatalne. Ciąża pod niektórymi kątami może być trudniejsza, ale niekoniecznie. Trochę w tym przypadku, a trochę zależy to też od Twojego trybu życia i stanu zdrowia.
Nie ma się co martwić teraz na zapas. Zrób dwa razy bethę hcg, żeby sprawdzić czy rośnie, włącz witaminy dla kobiet w ciązy i około 6/7 tygodnia do lekarza, żeby sprawdzić czy jest zarodek i serduszko.
Według danych z rocznika statystycznego z 2021 roku kobiet między 40 a 45 rokiem życia, które urodziły dziecko było ponad 11 tys:
Nie wiem ile z nich było pierwsze (można zapewne wyszukać w tymże roczniku statystycznym), ale widzisz, że jesteś w dość licznym gronie
Powodzenia!
Anne1991
Gratulacje! oczywiście, że nie jest za późno. Idź do apteki po kwas foliowy bo pewnie go nie suplementowałaś skoro ciąża jest niespodzianką.Właśnie zrobiłam test. Dwie kreski
Ja mam 41 lat, a mój synek dziś kończy 7 miesięcyHej. W tamtym roku się rozwiodłam po 17 latach małżeństwa. Coś wygasło i postanowiliśmy że to koniec. W maju tego roku spotkałam na swojej drodze miłość ze szkolnych lat. Jemu zmarła żona, ja po rozwodzie i za kochaliśmy się w sobie na nowo. Wiadomo, że wybuchła namiętność itp i teraz okres mi się spóźnia już ponad 7 dni. Bycie mamą zawsze było moim marzeniem. Mąż nigdy nie dał mi dziecka. Okazało się że był bezpłodny. I teraz zastanawiam się czy to może być ciąża czy zaczyna mi się menopauza. W marcu skończę 41 lat i z jednej strony była bym najszęśliwsza na świecie gdyby okazało się że będę w końcu mamą ale przeraża mnie fakt, że to było by moje pierwsze dziecko i czy w wieku 41 lat nie jest za późno na to wszystko... Może jest tu jakaś mamusia która urodziła po 40 i troszkę podniesie mnie na duchu
I na tym forum znajdziesz mamy 40+ tutaj:
Ostatnia edycja:
reklama
Owulacja
Oczywiście że nie jest za późno dużo kobiet decyduje się teraz na ciążę w wieku około 40 poszukaj zaufanego lekarza, zaopatrz się w witaminy dla kobiet w ciąży, dbaj o siebie, rób zalecane badaniaHej. W tamtym roku się rozwiodłam po 17 latach małżeństwa. Coś wygasło i postanowiliśmy że to koniec. W maju tego roku spotkałam na swojej drodze miłość ze szkolnych lat. Jemu zmarła żona, ja po rozwodzie i za kochaliśmy się w sobie na nowo. Wiadomo, że wybuchła namiętność itp i teraz okres mi się spóźnia już ponad 7 dni. Bycie mamą zawsze było moim marzeniem. Mąż nigdy nie dał mi dziecka. Okazało się że był bezpłodny. I teraz zastanawiam się czy to może być ciąża czy zaczyna mi się menopauza. W marcu skończę 41 lat i z jednej strony była bym najszęśliwsza na świecie gdyby okazało się że będę w końcu mamą ale przeraża mnie fakt, że to było by moje pierwsze dziecko i czy w wieku 41 lat nie jest za późno na to wszystko... Może jest tu jakaś mamusia która urodziła po 40 i troszkę podniesie mnie na duchu
Podziel się: