reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po ciąży pozamacicznej

Hej, chciałabym się czegoś dowiedzieć o ciąży po ciąży pozamacicznej. 1.5roku temu zaszłam w ciążę pozamaciczną i mam usunięty prawy jajowód. Lekarz powiedział że z próbą zajścia w ciążę doczekała z pół roku i tak zrobiłam. Po zabiegu trochę rozregulowala mi się miesiączka raz jest w terminie drugim razem 1-2tyg. później. Staramy się o dziecko od roku i niestety bez skutku. Byłam u lakarza który powiedział że wszystko jest w porządku więc dlaczego nie mogę zajść 😭 tak mocno chciałabym mieć już bobaska 😞 czy któraś z was ma lub miała taką sytuację jak ja nie wiem co robić czy zmienić jakoś tryb życia, czy robić jakieś badania na płodność?

reklama
Rozwiązanie
Cześć :)
Mi pół roku temu przydarzyła się ciąża pozamaciczna. Laparoskopia, usunięcie jajowodu. Nie robiłam żadnych badań. Postanowiłam, ze spróbujemy ponownie po 2-3 miesiącach od operacji, dam sobie kilka miesięcy i zobaczę co będzie się działo. Stwierdziłam, ze badania typu sprawdzanie drożności czy inne wpłyną w dużym stopniu na psychikę, mogą niepotrzebnie zablokować, stresować. Być może nie jest to prawidłowe postępowanie, ale tak było w moim przypadku.
Obecnie jestem w 7 tygodniu ciąży ;)
Pozdrawiam ciepło!
@Paula2510, OGROMNE GRATULACJE! :) :) Cieszę się i trzymam mocno kciuki!
Podczas starań nie bałaś się kolejnej cp? Jak szybko doszłaś do siebie fizycznie i psychicznie? Konsultowałaś działanie z lekarzem...
reklama
Cześć dziewczyny, chciałabym odnowić wątek i zapytać co tam u was? @Bibi89 - jestem w podobnej sytuacji. Pół roku temu była pozamaciczna, nie usunięto mi jajowodu. Badania porobione (z wyjątkiem drożności na razie). Czy udało ci się zajść w ciążę? Bardzo mnie interesuje jak radzisz sobie psychicznie? Mam ogromny stres, panicznie obawiam się że to się powtórzy...
Pozdrawiam cieplutko

W sumie mam podobną sytuację co Bibi89

Pozamaciczna w styczniu 2021 w lewym jajowodzie, podany metotreksat - w trakcie 6 miesięcznej przerwy przebadałam się wzdłuż i wszerz poza immunologią bo była to moja 3 ciąża z tym samym partnerem. A dwie pierwsze bezproblemowe. Wszystko wyszło prawidłowo więc tak naprawdę nie znam przyczyny. Czytałam różne rzeczy na ten temat - ale to wszystko gdybanie tak naprawdę.

badania płodność.jpg

W ciąże udało mi się zajść po ponad roku od pozamacicznej - co ważne też z lewego jajnika - tak więc faktycznie jest drożny. Oczywiście stres był ogromny na początku, ale ja na razie (30tc) wszystko jest okej

W sumie mam podobną sytuację co Bibi89

Pozamaciczna w styczniu 2021 w lewym jajowodzie, podany metotreksat - w trakcie 6 miesięcznej przerwy przebadałam się wzdłuż i wszerz poza immunologią bo była to moja 3 ciąża z tym samym partnerem. A dwie pierwsze bezproblemowe. Wszystko wyszło prawidłowo więc tak naprawdę nie znam przyczyny. Czytałam różne rzeczy na ten temat - ale to wszystko gdybanie tak naprawdę.

Zobacz załącznik 1576507

W ciąże udało mi się zajść po ponad roku od pozamacicznej - co ważne też z lewego jajnika - tak więc faktycznie jest drożny. Oczywiście stres był ogromny na początku, ale ja na razie (30tc) wszystko jest okej
Dziękuję za odpowiedź! Życzę nudnej (bezproblemowej) ciąży!! 🙏🥰
(Odpukac w niemalowane 😅☺️)

Do góry